El Classico u vodi

Hrvatska i Srbija danas igraju za polufinale SP-a: “Recept je jednostavan, moramo dati 150 posto od sebe”

Igor Duvnjak

VELIK ULOG - Franko Lazić/Foto FINA.ORG

VELIK ULOG - Franko Lazić/Foto FINA.ORG

Možemo samo poručiti da ćemo u današnjem susretu ići svom snagom i dati sve od sebe. To uopće nije upitno. I mi i oni se pripremamo na svoj način za ovu utakmicu, a tko je uspio, vidjet će se tek u bazenu - kaže Franko Lazić



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija kao »zapeta puška« čeka još jedan El Classico u vodi, današnji vaterpolski »vječiti derbi« sa Srbijom u četvrtfinalu Svjetskoga prvenstva u Budimpešti (16 sati).


Pjeni se već danima voda u mađarskim plivalištima gdje su se zahuktale zanimljive i uzbudljive borbe najboljih vaterpolskih reprezentacija Globusa, a oni koji »podižu valove«, igrači, svakodnevno odgovaraju na nove obaveze utakmica, treninga i sastanaka, na kojima se do u detalje secira igra suparnika i kuje taktika, tražeći onu koja donosi pobjedu. Jasno je da su momci u tom posebnom režimu sve umorniji, no izazovi sve značajnijih utakmica kao da brišu umor jer se samo razmišlja o idućem suparniku. Tako je u hrvatskom taboru sada Srbija prva i jedina točka dnevnog reda.


– Nema umora uoči ovakve utakmice – poručio je hrvatski reprezentativac Franko Lazić, potvrđujući tvrdnju da ovako značajan ispit, poput današnjeg u četvrtfinalu sa Srbijom, na drugoj strani vage sve naznake umora čini lakšima od perja. – Najjednostavnije rečeno, danas moramo dati 150 posto od sebe jer je pred nama ono za što smo se spremali sve ovo vrijeme. Stoga nema umora, umor se jednostavno ne osjeća.




Hrvatska reprezentacija je uoči današnjeg velikog meča sa Srbima imala »artiljerijsku pripremu« dužnu štovanja, u prethodna dva susreta nadavala se golova, protiv Japanaca je mrežu pogađala više od 20 puta, nije škrtarila ni u osmini finala kada je gruzijsku obranu matirala čak 13 puta. Igračima izbornika Ivice Tucka ruke su se opustile u pravi trenutak, šuteri su pokazali zavidnu učinkovitost. Osim toga, za razliku od utakmice s reprezentacijom Zemlje izlazećeg sunca, prilazi vrataru Popadiću bili su vrlo uski, gruzijski su napadi slijedom toga na hrvatsku obranu imali utjecaj manji od »Golfske struje na dalekoistočnu književnost«.


Obrana


Šalu na stranu, hrvatski igrači su ispunjavali defenzivne zadaće tako da su u većini situacija suparnike ostavljali »bez teksta«. U hrvatskom taboru smatraju da iz utakmice u utakmicu podižu razinu igre, što povećava optimizam i samopouzdanje među hrvatskim »kapicama« koje sanjaju svoje sve uvjerljivije izvedbe u očekivanju duela sa sve zvučnijim suparnicima.


– Mislim da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i bolje. Eto, u osmini finala protiv Gruzije funkcionirala je i obrana, tako da mislim da će protiv Srbije biti još bolje bez obzira. Naravno, nadamo se pobjedi i plasmanu u polufinale. Što se pak naše igre u obrani protiv Gruzije tiče, zbilja je bila dobra. Ispoštovali smo sve ono što smo se dogovorili, išlo je sve od početka do kraja po planu i tako smo ih uspjeli svesti na mali broj golova. Tek smo pred kraj susreta primili nekoliko pogodaka jer smo se već bili opustili, ali ukupno gledajući, bila je to odlična utakmica.


Na Kvarneru i diljem Jadrana priča se o toplinskom valu, među ljubiteljima sporta raste pak temperatura uoči utakmice sa Srbijom. Igrači hrvatske reprezentacije, koja se jedina može pohvaliti sa sedam medalja u nizu sa svjetskoga prvenstva, svjesno ili nesvjesno podliježu toj atmosferi, napetost raste i rast će sve do samoga početka današnjeg nadmetanja s visokim ulogom.


– Naravno da napetost raste, uostalom, s kime god da igramo u četvrtfinalu Svjetskoga prvenstva, uvijek je napeto. To je, naime, ona utakmica koja te dijeli od ulaska u borbu za medalju, nema stoga kalkulacija, u tom kontekstu je svejedno tko stoji sa druge strane. U toj se utakmici jednostavno mora pobijediti.


U ova tri desetljeća od nastanka države, Hrvatska se promovirala u vaterpolsku velesilu, isto vrijedi i za današnje suparnike u četvrtfinalu, Srbiju, koja također kao i Hrvatska već dugo slovi za odličnu momčad.


– Naravno da je Srbija velika momčad. Sada su u malo drukčijem sastavu nego što smo ih bili navikli gledati na prijašnjim velikim natjecanjima. Oni su također pomladili svoju reprezentaciju. Stoga očekujem da će ovo biti dobra utakmica, velika vaterpolska borba, a zna se, bolji će na kraju i pobijediti.


Taktika


Itekako je jasno da jedna i druga momčad mikroskopski analiziraju vrline i mane suparnika i kuju svoje taktike kojima žele uplivati u polufinale u današnjem vrućem budimpeštanskom lipanjskom poslijepodnevu. Iz hrvatskog tabora ne istrčavaju u taktičkim najavama, dogovor grade »unutar četiri zida«.


– Našu taktiku za utakmicu sa Srbijom ćemo zadržati za sebe. Možemo samo poručiti da ćemo u današnjem susretu ići svom snagom i dati sve od sebe. To uopće nije upitno. I mi i oni se pripremamo na svoj način za ovu utakmicu, a tko je uspio, vidjet će se tek u bazenu.


U cijeloj priči nije nimalo zanemariva činjenica da je Hrvatska lišena bitne pomoći Rina Burića, koji je temeljem snimke kažnjen za prekršaj u susretu s Japanom s tri utakmice neigranja. Dežurni optimisti među hrvatskim navijačima u šali poručuju: »Čuvamo Burića taman za finale«.


– To s Burićem nam se dogodilo u nezgodnom trenutku. Mišljenja sam da je kazna pretjerana, ali što je, tu je. Moramo zbog toga samo još više zbiti redove, nadoknaditi izostanak igrača koji nam puno znači. Burić za finale? Tako je, i mi se šalimo tako – zaključio je Franko Lazić.