OI Peking

Hokejaši Finske nakon 16 godina izborili finale Olimpijskih igara, sitnice odlučile dvoboj sa Slovačkom

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Prije 16 godina na ZOI u Torinu Finci su u finalu izgubili od Švedske sa 2-3, dok su 1988. u Calgaryju u finalnoj skupini bili drugi iza SSSR-a premda su u međusobnom susretu bili bolji od Zbornaje sa 2-1.



PEKING Hokejaši Finske izborili su plasman u finale olimpijskih igara nakon što su u prvom polufinalnom susretu u Pekingu pobijedili Slovačku sa 2-0 (1-0, 0-0, 1-0).


Finska nikada nije osvojila olimpijsko zlato, ima dva srebra i četiri bronce.


Prije 16 godina na ZOI u Torinu Finci su u finalu izgubili od Švedske sa 2-3, dok su 1988. u Calgaryju u finalnoj skupini bili drugi iza SSSR-a premda su u međusobnom susretu bili bolji od Zbornaje sa 2-1.




Ovoga puta zlato će loviti protiv boljeg iz susreta Rusija – Švedska.


Slovacima pak ostaje nada da će u susretu za 3. mjesto osvojiti prvu olimpijsku medalju. Do sada im je najveći uspjeh četvrto mjesto iz Vancouvera 2010.


Ogled Finske i Slovačke je bio izjednačen, na koncu su presudile sitnice. Slovaci su čak imali udarac više, 28, a Finci 27.


Finska je povela u 16. minuti golom Sakari Manninena, a pobjedu je potvrdila pogotkom Harrija Pesonena 39 sekundi prije kraja susreta. Ponovo je odličan bio finski vratar Harti Sateri koji je sakupio 28 obrana.


Za Slovačku je nastupio hrvatski hokejaš Mislav Rosandić.