Junak iz drugog plana

Hodža je na “novoj” poziciji već igrao u Orijentu, a golove protiv Osijeka posvetio je – zaručnici: “Atmosfera u cijelom gradu naš je forte”

Denis Frančišković

ERUPCIJA RADOSTI NA KIŠNOJ RUJEVICI - Veldin Hodža/Foto M. GRACIN

ERUPCIJA RADOSTI NA KIŠNOJ RUJEVICI - Veldin Hodža/Foto M. GRACIN

Lijepo je kad dođe toliko navijača na utakmicu po ovakvom vremenu. Onda se nitko ne može vući po terenu i ne davati sve od sebe. Prije svega igramo za nas i momčad, znamo naš cilj i to je ono što nas vodi - kaže Hodža



RIJEKA Iz utakmice u utakmicu ove godine Rijeka dobiva svoje istinske junake. Često i iz drugog plana. U nekoliko navrata bio je to Niko Galešić, prije toga Jorge Obregon, zatim je sa svojim golovima »izronio« Bruno Bogojević. Sad im se priključio i Veldin Hodža, trostruki strijelac protiv Osijeka.


U utakmici ranije protiv Varaždina upisao je asistenciju, zabio po jedan gol u visokim pobjedama nad Lokomotivom (4:0) i Istrom 1961 (3:0). Sve za ukupno peti ligaški gol, koliko su ih zabili i Pjaca i Ivanović i Obregon. Hodžina tri gola su, kako tvrdi trener Željko Sopić, najbolja nagrada za igrača koji nikad ne »grinta« i vječiti je optimist. Uz Smolčića i donekle Galešića jedini je izdanak riječke škole u seniorskoj momčadi.


Veldin je imao svoj dan, realizatorsko kišno poslijepodne i utakmicu koja se pamti, ali samouvjereno, bez oslonca samo na mišiće, odigrala je cijela momčad. Toliko da su Osijeku ostavljene mrvice. Sadržajna utakmica mogla je Bijele staviti u minus (Jugović) ili dovesti ih u plus jedan (Jurišić), ali i vratar Malenica je u jednom napadu bespomoćno gledao kako vratnice zaustavljaju loptu na putu u njegovu mrežu (Fruk, Marić). Uz bajkovito Hodžino poslijepodne, svoj dan imao je i dvostruki asistent Toni Fruk, a zapaženo je odigrao i Mirko Marić uz jednu asistenciju i pogođenu vratnicu te dva jako dobra udarca prema Malenici.




– Istina, dan za pamćenje. Jako sam sretan, ali još sretniji zbog same pobjede i nova tri boda. Znao sam zabiti tri gola u mlađim uzrastima, ali to je već daljnja prošlost – kaže Veldin Hodža. – Koji gol mi je bilo najteže zabiti? Pa niti jedan posebno, bio sam maksimalno u tome da sam u velikim šansama i da jednostavno to moram realizirati.


Šestica i osmica


Toni Fruk bio je i ovoga puta pravi asistent, priključio mu se i sve bolji Mirko Marić.


– Hvala im. Nadam se da ću im to vratiti i idemo dalje. Posveta golova? Ovog puta mojoj zaručnici koja je trenutno u Italiji. Bit će prilike da i ona dođe na Rujevicu pa da i uživo vidi koji moj gol.


Veldin je sve zapaženije počeo igrati od kada je prebačen u ofenzivu veze. Istu poziciju igrao je i u Orijentu. Zahvalan je igrač i na »šestici« i na »osmici«.


– Na Krimeji sam igrao prednjeg na desnoj strani, a kad sam se vratio na Rujevicu, igrao sam na »šestici«. Sad sam malo pomaknut naprijed. Nije to nova pozicija, znam što trener traži od mene i što moram. Lijepo ide sve svojim tijekom. Meni odgovara i jedna i druga pozicija, najbitnije je da igram i da se razvijam. I pomognem momčadi.


Osijek je pao lakše od očekivanog. Je li Rijeka bila toliko dobra ili Osijek poprilično loš?


– Teško pitanje. Jako su dobra momčad. U početku nam je trebalo malo prilagodbe na igru protivnika s kojom su pokušali stvarati višak s četiri igrača u sredini. Kad smo ulovili naš ritam, uspjeli smo slomiti Osječane. Normalno, kad gubiš 2:0, nije im se lako bilo vratiti u utakmicu. Držali smo taj tempo. Sretan sam što smo se opet vratili na prvo mjesto.


Rijekina igra ove godine je itekako zapažena. Nisu izdanja uvijek bajna, ali momčad ima rezultat. Uglavnom, zasad djeluje kao družina koju je jako teško dobiti na zelenom travnjaku. Poglavito na Rujevici.


– Cijela atmosfera u klubu i oko njega, u momčadi i u cijelom gradu naš je forte. Lijepo je kad dođe toliko navijača na utakmicu po ovakvom vremenu. Onda se nitko ne može vući po terenu i ne davati sve od sebe. Prije svega igramo za nas i momčad, znamo naš cilj i to je ono što nas vodi – kaže Hodža.


Snaga i širina


Slijede dva ligaška gotovanja kod Slaven Belupa i Rudeša. Protivnici su to koji znaju namučiti svakoga. Rijeka je to osjetila u Hrvatskom kupu, ali i na Rujevici kad je prizemljena od Farmaceuta u jedinom domaćem porazu.


– Ništa ne znače lakši protivnici na papiru. Nije nikog baš tako lako dobiti. Ako pristup nije maksimalan, sa svima je teško. Pripremit ćemo se najbolje što možemo i nastaviti uzimati bodove.


Gostujući niz protegnut će se i na polufinale Kupa kod Lokomotive u Kranjčevićevoj. Rijeka juri prema istim ciljevima na dva kolosijeka.


– Ždrijeb kao ždrijeb. Znamo naš cilj. Lokomotiva je odlična momčad, treba očekivati sasvim drukčiju utakmicu nego ovu nedavnu na Rujevici, kad smo visoko slavili. Idemo po prolaz. Dva kolosijeka? Imamo i snagu i širinu momčadi. Tko god uđe s klupe daje maksimum. A kad zaredaju ovakve pobjede, igrači dobivaju još veći motiv i želju za uspjehom. Toga nam sigurno neće nedostajati.


Rijeka se vraća na Rujevicu za 101. Jadranski HNL derbi 7. travnja. Može li taj sudar iz zadnje četvrtine prvenstva prelomiti borbu za vrh?


– Teško je to reći, ostat će još dosta utakmica do kraja. Svaka utakmica nosi novi značaj. Neće biti lako niti niti u jednoj. Idemo pomalo pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Navijači nas nose? Hvala im na svemu. Drago mi je da smo ih opet obradovali – zaključuje Hodža.