Iskusni stručnjak

Hoće li Dragan Skočić biti novi trener Bijelih? Evo što on kaže

Denis Frančišković

Dragan Skočić točno prije deset godina pod stijenama Kantride/Foto S. DRECHSLER

Dragan Skočić točno prije deset godina pod stijenama Kantride/Foto S. DRECHSLER

Jednoga dana se mislim vratiti u klub, ne znam u kojoj ulozi, ali trenutno ne razmišljam o tome i u svakom slučaju želim sreću Rijeci. Imam dosta ponuda i moje su misli još uvijek vezane za inozemstvo - tvrdi Skočić



RIJEKA Dragan Skočić uistinu ne može bez najvažnije sporedne stvari na svijetu. Nogomet je njegov način života i onda kada je bez aktivnog angažmana na samom travnjaku i klupi. Bivši trener Rijeke i donedavni izbornik Irana s kojim je izborio SP, trenutno je zaokupljen svjetskom nogometnom smotrom.


Studiozno seciranje protivnika, načina igre, dobrih i loših strana, spremnosti i nespremnosti igrača…, sve u cilju skorašnje uloge komentatora najvažnijeg ovogodišnjeg sportskog događaja na svijetu.


– Komentirat ću sedam dana na Al Jazeera Balkans pa na HTV-u i MAXSportu. Puno je to posla i meni koji se bavim njime – kaže Skočić. – Volim sam vidjeti na djelu neke reprezentacije, ne samo pročitati nešto o njima. No, kako se počnu odigravati utakmice, sve momčadi bit će svima nama nešto bliže. Nema odmora? Ma kakvi, naručio sam 15 knjiga iz Španjolske o taktici. Ove stvari me ipak malo relaksiraju, volim to, a drugo je ipak biti s nekom momčadi. Ne mogu pobjeći od nogometa. Uz njega, hodanje i knjiga moje su dvije strasti.


Avion u zraku




Skočić redovito posjećuje i Rujevicu. Htio ne htio, ne može a da se u razgovorima ne osvrne i na stanje u HNK-u Rijeka.


– Nažalost, u hrvatskom nogometu sve to izgleda kao neki avion koji leti i onda ga dizajniraš u zraku. A onda se neki put može dogoditi da se taj avion mora prisilno spustiti. Isto tako, već sam rekao, apsurd u našem nogometu je da prodaješ dobre igrače da bi kupio loše. Ove sezone na Rujevicu nisu dovedeni pravi igrači. S druge strane, u Rijeci mi nedostaje pravi identitet. Nedostaju mi baza i riječki igrači. Po mojem mišljenju, Rijeka treba imati svoje igrače, a to je stvar koja mi nedostaje cijelo vrijeme. Na kraju, uvijek su najveću dobit donosili domaći igrači. Tu je po meni najveći raskorak u cijeloj priči – dodaje Skočić.


Nesigurna priča


Struka je ove sezone itekako zakazala u ulaznim transferima, oni izlazni odnijeli su kostur momčadi.


– Sada prvo treba napraviti dobru analizu i vidjeti koji su prioriteti. Ne treba tu sada biti jako pametan, pronalazak trenera, i to što prije, za početak je najvažniji. Jasno je i da momčadi treba remont jer ovo nije ona momčad koja zadovoljava apetite Rijeke. Kristalno je jasno da tu treba dosta svježe krvi. Dovođenje igrača koji žele oživjeti karijeru ponekad bude i mač s dvije oštrice. To je sve nesigurna priča, puno sigurnija je ona kada klub odgoji i izbaci važan dio vlastitih igrača. Osobno sam za odgajanje igrača koji donose identitet, sve ostalo je upitno. Ove godine klub definitivno nije pogodio s igračima.


Skočićevo ime spominje se u najužem krugu favorita za vruću klupu Rijeke.


– Rijeka je moj klub koji volim, tu sam nogometno odrastao i vezan sam za nju, no nitko sa mnom nije razgovarao. U ovome trenutku se još ne mislim vraćati u Hrvatsku i moram priznati da Rijeka sada nije realna opcija. Jednoga dana se mislim vratiti u klub, ne znam u kojoj ulozi, ali trenutno ne razmišljam o tome i, u svakom slučaju, želim sreću Rijeci. Imam dosta ponuda i moje su misli još uvijek vezane za inozemstvo. Ne vidim da bi moglo doći do realizacije tako nečega. Ne mislim i da je situacija alarmantna i siguran sam da će klub naći prava rješenja za prebroditi sezonu. A onda iz nje treba izvući pouke – znakovito je zaključio Skočić.