Uteg i problem

Halilović bi mogao stajati Rijeku 54 tisuće eura – po utakmici! Rujevica u strahu od skupocjenih raskida

Denis Frančišković

Alen Halilović/Foto PIXSELL

Alen Halilović/Foto PIXSELL

Upućeniji tvrde da Alen Halilović i Mario Vrančić imaju godišnje ugovore od oko 300 tisuća eura, pa ispoštuju li se ugovori do kraja, a u slučaju da se klub nije zaštitio klauzulom, s ovim učinkom Halilović bi mogao stajati Rijeku oko 54 tisuće, a Vrančić 20 tisuća eura po utakmici, što za hrvatske prilike zvuči nestvarno



RIJEKA Nova metla bolje mete! Ustvrdio je to prvi čovjek kluba Damir Mišković po dolasku Sersea Cosmija, talijanskog trenera, na Rujevicu. Puno je polagao u karizmatičnog Talijana, no ništa se bitno nije dogodilo, Rijeka je potonula s nagomilanim igračima i sve je označeno velikim klupskim promašajem.


Odlazili su redom Dragan Tadić, Fausto Budicin, menadžer sporta Robert Palikuča i Serse Cosmi. Talijan je nakon poraza od Istre 1961 (0:1) znakovito uz psovku poručio kako klubu treba veliko čišćenje i pospremanje na polusezoni. Nije to dočekao, domaći poraz (2:7) i Mišković presudili su mu nakon Dinama. No, veliko pospremanje na Rujevici se ipak dogodilo i još se uvijek događa. U zimskoj stanci igrači su otpadali u serijama i u konačnici klub je jasno dao do znanja da više ne računa na 15 igrača, plus Mikhaila Merkulova, koji je pak posebna priča riječkih promašaja.


Na Rujevici su sretni da mu u lipnju istječe ugovor nakon što ove sezone nije odigrao niti minutu. Rus je doveden kao zanimljivo pojačanje iz Ural Jekaterinburga, gdje je skupio 98 nastupa, da bi za Bijele sezonu prije nastupio samo u šest utakmica. Ostat će upamćen po prvom golu u životu kojim su Bijeli u produžecima vizirali prošlogodišnji finale Kupa s Hajdukom na Poljudu.




Nema sumnje da su u kreiranju sportske politike u tekućoj sezoni najodgovorniji bili menadžer Palikuča sa svojim pomoćnicima i sam Mišković bez čijeg blagoslova sigurno neki igrači nisu mogli biti dovedeni. U klubu su se dobrim dijelom oslanjali i na dobar prijašnji osjećaj i procjene s kojima su redovito pogađali u odabiru igrača pod Ivanom Manceom. No, ovog puta sve je rezultiralo u jednom trenutku »spaljenom Rujevicom«, kako Rijekini navijači znaju komentirati ostavštinu direktora znakovita prezimena.


Klub, koji je u jednom trenutku imao 45 igrača u rosteru, odlučio se za ono što mnogi odobravaju, ali i strahuju od posljedica koje mogu donijeti tako brojni promašaji. Rujevica je ove zime postala rezalište, Mišković je u djelo odlučio provesti veliko provjetravanje svlačionice i nakon Palikuče dirigensku palicu vratiti Srećku Juričiću. Ujedno u dogovoru s novim trenerom Sergejom Jakirovićem, trenerom s hrvatskog govornog područja i čvrste ruke i vizije, okrenuti se Dinamu koji jedini posjeduje višak kvalitete dobrodošle na Rujevicu. U konačnici to bi se moglo pokazati jako dobrim potezima.


Izbijeni iznosi


Podvuče li se crta, došlo je osam novih igrača, pet ih je otišlo i 11 ih ima »slobodne ruke«. U prijevodu, mogu potražiti nove klubove, ali i sporazumno se dogovoriti oko raskida postojećih. Naravno, tu su u prednosti pred klubom oni pojedinci koji su već u zrelijim igračkim godinama i imaju dugoročnije ugovore. Njima se praktički previše i ne žuri.


Rijekinu zimsku »čistku« generalno se može podijeliti u tri vala. Prvi je prošao nekako ne previše zapaženo, posljednji je pak najjači. Za odlazak se prvi odlučio bivši kapetan Haris Vučkić, koji se skrasio u tajlandskom Buriram Unitedu, a nakon što je s lošim rezultatima »pucala« i atmosfera u svlačionici.


Vučkić je ipak bio igrač na kojeg se moglo osloniti, za razliku od njegovih nasljednika. Jesenas je u 12 nastupa zabio četiri gola, u ukupno njih 43 pogađao je 16 puta mrežu. Ostatak igrača iz prvog vala ničim posebno nije pridonio iz različitih razloga igri Bijelih i rastanci su bili neminovni (Matej Vuk, Gabriel Lunetta, Admir Bristrić, Roko Jurišić).


U drugom valu »otpisanih« našli su se oni na koje se ne računa od početka priprema, ali još uvijek treniraju na Rujevici s pomoćnicima Sersea Cosmija koji su, zajedno s Talijanom, tvrde upućeniji, »izbili« također popriličan iznos iz klupske kase. Uz Merkulova, tu spadaju petorica igrača od kojih jedan ima ugovor do 2025. (Denis Bušnja), a četvorica do lipnja 2024. (Mateo i Damjan Pavlović, Andres Solano i Bernard Karrica).


Treći val


Najviše od njih ove sezone igrao je Mateo Pavlović (15 nastupa, 1.267 minuta), potom Bušnja (13.603), Damjan Pavlović (8.403) i Solano, koji je došao (!) s već ozbiljno načetim koljenom (2.135). I njihovi ugovori koji nisu toliko izdašni u ovom su trenutku opet problem klupskih financija, koje ove zime vape za svježim kapitalom od prodaje nekog od igrača koja se sve više spominje (Frigan, Hodža, Vukčević, Selahi, Ampem).


Treći val najavljenih odlazaka koji je zapljusnuo Rujevicu mogao bi biti i najproblematičniji. Riječ je o dvama igračima koji ugovore imaju do lipnja 2025. (Marco Djuričin, Nikita Vlasenko), dvojici koji imaju ugovore do lipnja 2024. (Alen Halilović, Pablo Alvarez) i jednim s ugovorom do kraja sezone (Mario Vrančić). S Vlasenkom i Alvarezom pregovori bi mogli biti lakši, a odlasci ubrzaniji, no Djuričin i poglavito Halilović i Vrančić imaju najunosnije ugovore.


Upućeniji tvrde da se radi o svoti od oko 300 tisuća eura kad su u pitanju dvojica donedavnih igrača Premiershipa, koji su potpuno zakazali na Rujevici, igrajući veteranski nogomet. Ne nađe li kompromisno rješenje, brojke su sasvim jasne. Halilović je odigrao 554 minute (11 nastupa) i zabio jedan gol, jednako kao i Vrančić, koji je nastupio nešto više, 795 minuta (15 nastupa). Ispoštuju li se ugovori do kraja, s ovim učinkom Halilović bi mogao stajati Rijeku oko 54 tisuća, a Vrančić 20 tisuće eura po utakmici, što za hrvatske prilike zvuči nestvarno. Halilović uz to još ima godinu dana ugovora više. Za očekivati je da se klub tu zaštitio ponekom klauzulom.


Zanimljiva je i situacija s Djuričinom, koji se također nije snašao i uklopio na Rujevici. Odigrao je tek 254 minute u devet utakmica i zabio tek jedan gol. A riječ je o igraču koji je sakupio po 50-ak nastupa u Austriji Beč, Grassshoperu, Sturmu… I u isto toliko utakmica bio u prosjeku na oko dvadesetak zabijenih pogodaka. On je sigurno u nešto nižem platežnom rangu od spomenutog dvojca, ali i s još dvije godine ugovora. Dodaju li se tome sredstva potrebna za angažman novih igrača i novog stručnog stožera, već letimično se može ustvrditi da bi razmjeri štete u svim ovim slučajevima za klub mogli biti itekako veliki.


Sljedećih dana na Rujevici će stoga biti puno tvrdih pregovora, ali vjerojatno i kompromisa te sporazumnih raskida. Jedan jako dobar izlazni transfer sigurno bi bitno amortizirao situaciju. Moguće je da uprava kluba već ima to pričuvno rješenje koje se u svakom slučaju mora realizirati do 15. veljače.