Jadranski derbi

HAJDUK – RIJEKA 1:2 Rijeka slavi na Poljudu! Bijeli preokretom u nastavku preuzeli prvo mjesto!

Portal Novilist.hr

Foto Ivana IvanovicPIXSELL/PIXSELL

Foto Ivana IvanovicPIXSELL/PIXSELL

Splićani su poveli golom Livaje u 15. minuti, Obergon škaricama poravnao početkom nastavka, a pobjednički pogodak postigao Selahi



SPLIT – U derbiju 20. kola SuperSport HNL-a Rijeka je na ispunjenom Poljudu preokretom pobijedila Hajduk sa 2-1 preuzevši vrh ljestvice.


Bio je žestok derbi u kojem je Hajduk poveo golom Marka Livaje u 15. minuti, a Rijeka okrenula rezultat golovima Jorgea Obregona (55) i Lindona Selahija (75).


Na vrhu ljestvice


Rijeka je ovom pobjedom preuzela vrh ljestvice sa 41 bodom koliko ima i Hajduk, ali uz slabiju razliku pogodaka.





Bio je ovo treći “jadranski derbi” ove sezone, u oba prethodna pobjedu je odnijela domaća ekipa. Hajduk je slavio na Poljudu u 2. kolu s minimalnih 1-0, a Rijeka je u 11. kolu na Rujevici slavila sa 1-0. Ovoga puta slavili su gosti.


Mislav Karoglan u ovom susretu nije mogao računati na ozlijeđene Darija Melnjaka i Ferra, dok je Ismael Diallo s reprezentacijom Obale Bjelokosti na Afričkom kupu nacija. Željko Sopić je bio bez iskusnih stopera, Mateja Mitrovića i Emira Dilavera.


Uoči početka susreta navijačima Hajduka predstavljena su nova pojačanja Ivan Perišić i Josip Brekalo koji su prošetali poljudskim travnjakom uz ovacije tribina.


Prvi udarac vidjeli smo u devetoj minuti, Hajduk je na centru izgubio loptu, Niko Janković je povukao kontru pucavši sa 20 metara, ali preko gola.


Samo minutu kasnije vidjeli smo žestok sudr glavama Pukštasa i Gode koji su istovremeno krenuli na loptu i snažno se udarili glavama. Izgledalo je ružno, Pukštasu je pukla arkada i dres mu je bio potpuno krvav, no obojica su nastavila susret.


Livaja pa Obregon


Hajduk je poveo u 15. minuti. Sigur je poslao centaršut na drugu stranu šesnaesterca do Kleinheislera koji je vratio loptu u sredinu do Livaje, a ovoj pucao glavom pogodovši za 1-1.


Bilo je to praktički sve što smo vidjeli u prvom dijelu. Rijeka je tek u 45. minuti pucala u okvir gola, Pjaca je ubacio, a Fruk pucao glavom, no Lučić nije imao problema.


Na otvaranju drugog dijela prvi su zaprijetili gosti, Janković je u 50. minuti ubacio iz slobodnog udarca do Smolčića koji nije najbolje zahvatio loptu.


Rijeka je uspjela izjednačiti u 55. minuti. Smolčić je ubacio iz auta sve do peterca, Obregon, koji je ušao na poluvremenu, primio je loptu, potom poluškaricama zakucao loptu u gol za 1-1.


Ukazao se Selahi


Samo sedam minuta kasnije Rijeka je još jednom zatresla mrežu Hajduka. Pašalić je ubacio iz slobodnog udarca, a Goda u gužvi uspio ugurati loptu u mrežu. Međutim, pogodak je poništen nakon provjere VAR-a jer je Goda igrao rukom prije nego je zabio gol.


U 75. minuti sve je bilo čisto i Rijeka je povela sa 2-1 fantastičnim golom Lindona Selahija. Obrana Hajduka nije najbolje raščistila situaciju, lopta je došla do veznjaka Rijeke koji je pogodio punom, iz voleja i sa 13-14 metara iskosa silovito pogodio za 2-1.


Hajduk je bio korak do izjednačenja u 84. minuti, Kleinheisler je sjajno opalio sa 17-18 metara, ali je Labrović vrhunski reagirao.


Igralo se čak 11 minuta sudačke nadoknade, a Hajduk je u petoj minuti nadoknade ostao s igračem manje jer je Livaja zbog ozljede gležnja odšepao do klupe.


Rijeka vodi na ljestvici sa 41 bodom koliko ima i Hajduk, ali uz slabiju razliku pogodaka. Treći je Dinamo sa 37 bodova i susretom manje.


 


HNL, 20. kolo:


Gorica – Lokomotiva 1-2 (Matavž 19 / Mudražija 15, Čop 52-11m)
Hajduk – Rijeka 1-2 (Livaja 15 / Obregon 55, Selahi 75)
Subota:
Istra 1961 – Dinamo 0-1 (Perković 36)
Osijek – Rudeš 2-0 (Lovrić 14, Mierez 26)
Petak:
Varaždin – S.Belupo 1-2 (Postonjski 45+4-11m / Nongoh 22, Mioč 87-11m)


Ljestvica:
1. Rijeka 20 12 5 3 38-19 41
2. Hajduk 20 13 2 5 26-12 41
3. Dinamo 19 11 4 4 32-17 37
4. Osijek 20 8 6 6 39-28 30
5. Lokomotiva 20 6 9 5 27-20 27
6. Gorica 20 7 6 7 22-20 27
7. Slaven Belupo 20 6 5 9 24-37 23
8. Varaždin 19 4 9 6 24-27 21
9. Istra 1961 20 4 6 10 18-35 18
10. Rudeš 20 0 4 16 7-42 4


90+12 minuta: Kraj utakmice. Rijeka je odigrala sjajno drugo poluvrijeme i velikim preokretom se vratila na prvo mjesto.


90+11 minuta: Jankovića je volej udarcem mogao postići treći pogodak, Lučić je obranio.


90’+6 minuta: Sudac Kolarić je nakon gužve u kaznenom prostoru Rijeke pokazao prekršaj u napadu zbog udaraca Kalinića laktom u lice Gode. Splićani su burno reagirali i tražili kazneni udarac.


90+5 minuta: Livaja je zbog ozljede gležnja morao iz igre. Hajduk će do kraja utakmice igrati s desetoricom.


90. minuta: Četvrti sudac pokazao je nevjerojatnih 11 minuta nadoknade!


84. minuta: Kleinheisler je opalio s 20 metara, a Labrović sjajnom reakcijom sačuvao mrežu. Izašao je Selahi, ušao Bogojević.


79. minuta: Pjaca izlazi iz igre, ušao je Petrovič.


GOL!!! Kakva golčina Selahija u 75. minuti! Ponovo je Rijeka došla do gola nakon prekida, ovoga puta Selahi je volej udarcem iskosa poslao neobranjivi projektil u suprotni kut za vodstvo Rijeke. Ni VAR sada ne može pomoći Splićanima.


66. minuta: Sopić je uveo jockera iz Gorice – Grgića i Hodžu. Izašli su Pašalić i Fruk. Svježe igrače Rijeke dočekao je dim od bakljade Torcide.


65. minuta: Goda je zabio za 1:2. Ugurao je loptu u mrežu s nekoliko metara nakon što je Janković izborio pa izveo slobodan udarac. No, oglasio se VAR i sudac je poništio gol zbog igranja rukom Gode, iako se nije išao sam u to uvjeriti. Iz TV snimke to nije moguće vidjeti.


GOL!!! Jorge Obregon je u 55. minuti rijetko viđenom golčinom poravnao i utišao Poljud. Kolumbijac se nakon ubačaja iz auta zagradio ispred Šarlije i škaricama sa šest, sedam metara loptu zakucao pod gredu. Riječani su s uvođenjem Obregona dobili dubinu, napadača koji je kadar zadržati loptu. Kao što je to učinio kod gola.


54. minuta: Pjaca je ubacio, a Obregon glavom poslao loptu preko gola.


50. minuta: Prva prilika za Bijele. Janković je ubacio iz slobodnog udarca, a Smolčić glavom očešao loptu sa šest, sedam metara i propustio iznenaditi Lučića.


48. minuta: Rijeka ponovo ima problema sa zatvaranjem sredine terena nakon izgubljene lopte. Sada je zbog zakašnjelog starta s leđa na Livaji požutio Selahi.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Sopić je uveo Obregona umjesto neprimjetnog Ivanovića.


45+3 minute: Završilo je prvo poluvrijeme na Poljudu. Hajduk vodi nakon sretnog pogotka Livaje iz 15 minuta. Rijeka je pružila premalo u igri prema naprijed, ali u prvom redu nije uspjela pronaći adektvani odgovor na agresivni pristup Splićana. To je donekle očekivano ako se uzme u obzir Sopićev odabir igrača. Utakmicu je počeo sa samo jednim klasičnim veznim igračem (Selahi), te četiri ofenzivna polušpica, odnosno igrača kojima defanziva i duel igra bez lopte nije forte.


45. minuta: Pjaca, jedini raspoloženi igrač Rijeke, slomio je svojega čuvara na vrhu kaznenog prostora pa pronašao Fruka koji je glavom tukao preslabo.


36. minuta: Livaja je probao glavom, Labrović nije imao problema.


32. minuta: Požutio je i Radeljić.


30. minuta: Igra se uglavnom ravnopravno, čvrsto i tvrdo bez velikih prilika.


20. minuta: Pjaca se sjurio prema domaćem golu, zaustavljen je nadomak kaznenog prostora. Sudac Kolarić smatra bez prekršaja, riječka klupa i igrači misli drugačije.


GOL!!! Livaja je doveo Hajduk u vodstvo u 15. minuti utakmice. Livaja je zabio na dodavanje Kleinheislera nakon loše reakcije uže riječke obrane. Galešić ne neshvatljivo ostavio Livaju samog na udarcu glavom. Lopta se na putu prema golu sretno odbila od leđa Pukštasa i prevarila Labrovića.


10. minuta: Sudar glavama Pukštasa i Gode. Igraču Hajduka je pukla arkada, branič Rijeke je ostao ležati na travnjaku, ali se na kraju pridigao bez vidljivih ožiljaka.


9. minuta: Fruk je dobio duel protiv Žapera na sredini, a Janković polukontru Rijeke okončano udarcem preko gola.


4. minuta: Smolčić je sa zadrškom dobio žuti karton za prekršaj na sredini terena. Kolarić ga je prvo usmeno opomenuo, a onda mu naknadno pokazao karton.


1.minuta: Počela je utakmica na ispunjenom Poljudu. Prije početka na travnjak su istrčala zvučna pojačanja – Perišić i Brekalo. Bijele bodri 300 pripadnika Armade smještenih na jugu.


HAJDUK – RIJEKA 1:2


Stadion Poljud. Gledatelja: 30.000. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec). Strijelci: 1:0 Livaja (15′), 1;1 Obregon (55′), 1:2 Selahi (75′). Žuti kartoni: Žaper, Kalik, Sahiti, Sigur, Kalinić (Hajduk), Smolčić, Selahi, Radeljić, Labrović (Rijeka).


HAJDUK: Lučić, Sigur, Uremović, Šarlija (od 78′ Kalinić), Moufi (od 72′ Mikanović), Žaper, Pukštas (od 58′ Benrahou), Sahiti (od 58′ Kalik), Krovinović (od 72′ Odjidja), Kleinheisler, Livaja.


RIJEKA: Labrović, Smolčić, Galešić, Radeljić, Goda, Selahi (od 84′ Bogojević), Pašalić (od 66′ Grgić), Fruk (od 66′ Hodža), Janković, Pjaca (od 79′ Petrovič), Ivanović (od 46′ Obregon).



Standings provided by Sofascore