Čeka se potpis

Gvardiol je u Manchesteru, mladi branič uskoro postaje najskuplji hrvatski nogometaš u povijesti

Davor Petrović

Foto IMAGO/MOTIVIO/IMAGOSPORT

Foto IMAGO/MOTIVIO/IMAGOSPORT

Pep Guardiola već je odavno označio 21-godišnjeg hrvatskog reprezentativca kao klupski prioritet ljetnog prijelaznog roka. Štoviše, Gvardiol je još početkom lipnja dogovorio osobne uvjete s Građanima, ali transfer se razvukao...



ZAGREB Bude li sve u redu na specijalističkim liječničkim pregledima, transfer Joška Gvardiola iz RB Leipziga u Manchester City trebao bi biti zgotovljen do kraja ovoga tjedna. Prema tvrdnjama medija s Otoka, dogovorena odšteta iznosi 77,5 milijuna funti, odnosno 90 milijuna eura, i to bez bonusa.


Pep Guardiola već je odavno označio 21-godišnjeg hrvatskog reprezentativca kao klupski prioritet ljetnog prijelaznog roka. Štoviše, Gvardiol je još početkom lipnja dogovorio osobne uvjete s Građanima, ali transfer se razvukao zbog zahtjeva čelnika RB Leipziga, koji su inzistirali na okruglih 100 milijuna eura odštete.


Da je posao realiziran s tom svotom, Gvardiol bi ovim transferom postao najskuplji obrambeni igrač u povijesti nogometa. Međutim, Manchester City i RB Leipzig našli su se na nešto manjim brojevima, a to je pak otvorilo prostor za raspravu koja svakome daje za pravo. Naime, Englezi tvrde da je najskuplji branič u povijesti nogometa Harry Maguire, kojeg je Manchester United prije četiri godine doveo iz Leicestera za 80 milijuna funti.




Kada se u obzir uzme službena valuta Europske unije, Gvardiol je nadmašio Maguirea i stvarno jest najskuplji branič u povijesti nogometa. Konkretnije, u cijeloj priči je ključan tečaj, odnosno vrijednost valute u razdoblju kada je transfer ostvaren.


Stoga nije na odmet ponoviti da je RB Leipzig za Gvardiola dogovorio odštetu od 77,5 milijuna funti, odnosno 90 milijuna eura. Leicester je pak Maguirea naplatio 80 milijuna funti, a to je po valutnom tečaju s početka kolovoza 2019. godine iznosilo 87,5 milijuna eura. Iz engleske perspektive Maguire je i dalje najskuplji branič u povijesti nogometa. Na suprotnoj strani La Manchea i Sjevernog kanala, odnosno u Republici Irskoj, koja također koristi euro, taj status pripada Gvardiolu.


Naravno, savršeno je jasno da tu postoje svi potrebni elementi za priču bez kraja. S druge strane, više nema nikakve dvojbe da Gvardiol postaje najskuplji hrvatski nogometaš u povijesti. Na vrhu te liste do sada je bio transfer Matea Kovačića iz Reala u Chelsea, vrijedan 45 milijuna eura. Gvardiolovom novom klupskom suigraču za utjehu ostaje saznanje da je još uvijek prvi na listi kada se zbroje svi transferi tijekom karijere.


Naime, Kovačića je Inter platio Dinamu 11 milijuna eura, Real Madrid Interu 38 milijuna eura, Chelsea Realu 45 milijuna eura, a Manchester City Chelseaju 30 milijuna eura, s time da ta cifra može skočiti za još pet milijuna eura kroz bonuse.


Kada je u pitanju Gvardiolova klupska budućnost, nije tajna da Guardiola u njemu vidi igrača koji će nositi obranu Građana. Na kraju krajeva, ne bi potrošio toliko novca na njegov transfer da je situacija drukčija. Gvardiol može igrati stopera u formaciji s trojicom igrača u zadnjoj liniji, a ima i sve što je potrebno za pokrivanje pozicije lijevog beka.


Engleski mediji uvjereni su da će ga Guardiola rotirati s Rubenom Diasom, Manuelom Akanjijem i Nathanom Akeom. Isto tako, njegov bi dolazak na Etihad mogao označiti rastanak s Aymericom Laporteom, koji je prošle sezone za Manchester City uknjižio 21 nastup u svim natjecanjima. Jednostavno, taj Francuz sa španjolskom putovnicom ni do sada nije bio u prvom planu.


Gvardiol pak dolazi sa statusom jednog od najbolje ocijenjenih mladih braniča u Europi. Iako će 23. siječnja 2024. godine proslaviti tek 22. rođendan, iza sebe ima vrlo bogato iskustvo iz Bundeslige, Lige prvaka i Europske lige, a već je skupio i 21 nastup za hrvatsku reprezentaciju, s time da u tu brojku ulaze EURO 2020. i Svjetsko prvenstvo 2022. godine.


Nogometni stručnjaci s Otoka pretpostavljaju da će ga Guardiola postupno uvoditi u momčad, kao što je svojedobno napravio s Jackom Grealishem, koji je prije dvije godine plaćen Aston Villi rekordnih 100 milijuna funti, odnosno 117,5 milijuna eura. Naime, svi oni kreću od pretpostavke da će Dias, Akanji i Ake imati prednost jer su dobro upoznati s taktičkim zahtjevima svog trenera, dok je Gvardiolu sve to prilično novo.