Kristian Fućak

Grobnički napadač na proljeće će nositi dres prvoligaškog fenjeraša: “U Goricu me privuklo i to da se borim za nešto”

Ivan Volarić

PUN ŽELJE ZA DOKAZIVANJEM - Kristian Fućak/Foto PIXSELL

PUN ŽELJE ZA DOKAZIVANJEM - Kristian Fućak/Foto PIXSELL

Sve utakmice bit će značajne, bit će pritiska, a možda mi upravo to i treba da vidim kakav sam u takvim okolnostima. Vjerujem u ovu ekipu, imamo puno kvalitete - rekao je 24-godišnji napadač



RIJEKA Otprilike u ovo vrijeme prošle godine Kristian Fućak je zahvaljujući sjajnoj polusezoni u dresu Orijenta (11 golova u 12 nastupa) dobio ponudu iz Osijeka, jednu od onih koja se – ne odbija. Petogodišnji ugovor 24-godišnjem napadaču s Grobnika donio je rješavanje mnogih životnih, egzistencijalnih pitanja, a Orijentu rekordnih 100 tisuća eura odštete.


Fućak je bio velika želja bivšega trenera Bijelo-plavih Nenada Bjelice, koji mu je u protekloj godini pružao dosta prilika. Upisao je 18 službenih nastupa, no izostalo je ono od čega žive svi napadači na svijetu – golovi. Krajem prošle godine kod novoga trenera Pomsa polako je počeo padati u drugi plan, igrao je drugu momčad Osijeka sve dok se ove zime nije otvorila mogućnost posudbe u redove Gorice. Fućak nije dvojio, odmah je zgrabio novu priliku za dokazivanjem.


– Igrao sam dosta u protekloj godini u redovima Osijeka, ali kao što znamo, napadači su tu da zabijaju golove, a ja nisam zabijao. Promjenom trenera više nisam bio tako blizu momčadi, na to su se nadovezale ozljede i odlučili smo potražiti novu sredinu za dokazivanje. U Gorici se osjećam dobro, dečki su me sjajno prihvatili, trener je isto tako super. Mislim da sam povukao pravi potez – govori Fućak, koji ionako u Osijek nije otišao na »velika zvona« pa mu možda sve to zajedno nije tako teško palo.


Usponi i padovi




– U Osijek sam otišao kao najbolji igrač druge lige, mislim da sam dosta toga pokazao u prvih šest mjeseci. Ipak je ovo možda najjača generacija Osijeka u povijesti, što se tiče kvalitete, ali i ulaganja u te igrače. Kada na sve to gledamo iz tog kuta, onda mogu biti zadovoljan s time koliko sam tamo igrao i koliko mi je trener davao šansi. Na tome sam mu zahvalan. Osim toga, i puno veći igrači od mene, po imenu i rejtingu pa i primanjima, ponekad su prisiljeni sjesti na klupu. Sve je to dio nogometa.


Nisam se unaprijed htio pomiriti s time da ću sjediti na klupi i čekati na 10 ili 20 minuta, već samo želimo ići negdje igrati i dokazati da zaslužujem biti u Osijeku. Vidjet ćemo nakon šest mjeseci hoću li se vratiti ili ću mojim igrama u Gorici izboriti neki drugi angažman – nastavio je Fućak u čijoj karijeri je sve uvijek išlo malo težim putem. Još otkad je iz Grobničana otišao u Varaždin, s kojim je izborio Prvu HNL pa se kratko vratio u Grobničan prije nego što je zabljesnuo u dresu Orijenta.


– Takav sam karakterno, želim se dokazati gdje god igram. Tako je bilo u Varaždinu i Orijentu, tako je bilo i u Osijeku, a tako će biti i sada u Gorici. Prošao sam brojne uspone i padove u karijeri tako da sve ovo nije ništa novo za mene. Moram reći i da odlazak u Goricu ne doživljavam kao neki pad, već kao priliku da više igram i da se dokažem, ali isto tako želim pomoći klubu da ostane u ligi. Volim izazove. Uz pravoga trenera vjerujem da mogu pokazati što mogu i koliko vrijedim.


Grobničan i Orijent

Grobničan i Orijent su dva kluba koja imaju posebno mjesto u Fućkovu srcu.


– Uvijek sam vjeran navijač oba kluba, ali nisam stizao često na njihove utakmice otkada sam otišao u Osijek. Bio sam jesenas jednom pogledati Grobničan i poznajem možda dva, tri igrača. Žao mi je da je tako jer Grobničan je uvijek imao jednu posebnu priču. No, takva je politika kluba i ne bih se u to htio miješati. Nadam se da će ostati u ligi. Za Orijent se ne brinem, oni su standardni drugoligaši – rekao je Fućak.

Ostanak u ligi


Gorica u jesenski dio sezone ulazi kao posljednja momčad lige, samim time i kao najveći kandidat za ispadanje.


– Možda me je i to privuklo u Goricu, da se borim za nešto. Sve utakmice bit će značajne, bit će pritiska, a možda mi upravo to i treba da vidim kakav sam u takvim okolnostima. Vjerujem u ovu ekipu, imamo puno kvalitete. Ne sumnjam da ćemo ostati u prvoligaškom društvu.


Gorica je posljednju provjeru odigrala na Rujevici protiv Rijeke, završilo je bez pogodaka uz nekoliko poluprilika s obje strane. I Fućak je imao neke situacije pred golom Bijelih.


– Kako sam vidio novu Rijeku? Energetski su jaki, trener Jakirović je jako dobar trener i poznat je po tome da od svojih igrača traži maksimalan angažman. U Rijeci je uvijek bilo i bit će igračke kvalitete. Sigurno da će se Rijeka dignuti na proljeće, nije na mjestu na kojem zaslužuje biti. Što se utakmice tiče, mi smo se postavili jako dobro.


Bili smo kompaktni. Imali smo i neke šanse. Utakmica je s obje strane bila dobra, a što je najbitnije, nitko se nije ozlijedio – poručio je grobnički napadač s medulinskih priprema HNL »fenjeraša«.