EURO 2021

Glasnogovornik HNS-a objasnio zašto reprezentativci neće klečati prije utakmica: “To nije u hrvatskoj kulturi”

Portal Novi list

Leander Dendoncker kleči uoči utakmice protiv Hrvatske/Foto: REUTERS

Leander Dendoncker kleči uoči utakmice protiv Hrvatske/Foto: REUTERS

Naši reprezentativci su zajednički prije utakmice s Belgijom odabrali kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje belgijskih kolega. HNS poštuje stav reprezentativaca i neće im nametati obvezu klečanja koja u hrvatskoj kulturi ionako ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma i diskriminacije - rekao je Pacak.



RIJEKA Jedna od glavnih tema u engleskim medijima uoči prve utakmice EURO-a između Engleske i Hrvatske je činjenica da hrvatski reprezentativci neće klečati prije početka utakmice u sklopu tzv. BLM pokreta (Black Lives Matter).


Naime, u SAD-u i u europskim zemljama koje su rasno raznolike igrači već neko vrijeme prije početnog sudačkog zvižduka kleknu na nekoliko sekundi kako bi iskazali podršku rasnim manjinama, prije svega crncima. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak na tiskovnoj konferenciji reprezentacije odlučio je progovoriti o odluci Hrvatske.


– Hrvatski nogometni savez i svi reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere svoj stav o rasizmu. HNS smatra da svi igrači imaju pravo na mišljenje o ovakvim temama i odabir kako će se prema tome postavljati. Naši reprezentativci su zajednički prije utakmice s Belgijom odabrali kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje belgijskih kolega. HNS poštuje stav reprezentativaca i neće im nametati obvezu klečanja koja u hrvatskoj kulturi ionako ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma i diskriminacije – rekao je Pacak.