Nika i Emi

Gimnastičarke Rijeke uskoro putuju na Europsko prvenstvo: “Treća sreća za jedinu prigodu među juniorkama”

Luka Medak

Nika Kukuljan Frleta, Diana Lukašić i Emi Matoščević/Foto D. ŠKOMRLJ

Nika Kukuljan Frleta, Diana Lukašić i Emi Matoščević/Foto D. ŠKOMRLJ

Treniram osam godina, a Emi jedanaest. Upoznale smo se u dvorani, praktički cijeli život treniramo zajedno, tako da smo postale i jako dobre prijateljice - govori Nika



RIJEKA Europsko prvenstvo u gimnastici, nakon nekoliko odgoda i promjena gradova domaćina, ipak će se održati ove godine u turskom Mersinu. To je prije svega sjajna vijest za dvije mlade Riječanke – Niku Kukuljan Frleta i Emi Matoščević – članice Gimnastičkog kluba Rijeka koje već neko vrijeme nižu uspjehe na domaćoj sceni, a sada imaju priliku boriti se za odličja i protiv drugih europskih gimnastičarki.


To će bez sumnje biti kruna njihove dosadašnje karijere, pogotovo zbog činjenice da su, ni krive ni dužne, umalo propustile jedinstvenu priliku. Naime, Europsko prvenstvo trebalo je biti održano proljetos u Parizu, ali je zbog pandemije bilo odgođeno i grad domaćin je postao Baku, koji je pak nakon odluke lokalnih vlasti također morao otkazati domaćinstvo. Naposljetku je odlučeno da će se natjecanje održati u Mersinu od 9. do 13. prosinca za mušku konkurenciju, a za žensku od 17. do 20. prosinca, kada će nastupiti i naše gimnastičarke.


– Ovo je, nadajmo se, treća sreća. Europsko prvenstvo je svake četiri godine, a u ženskoj gimnastici juniorke su u dobi od 14 i 15 godina, tako da im je ovo jedina prilika – govori nam trenerica Diana Lukašić.




Međutim, ovo je tek jedan od brojnih problema koji su pratili mlade gimnastičarke ove godine. Nakon izborenih normi za nastup na Europskom prvenstvu te neizvjesnog nastupa na Prvenstvu Hrvatske u Osijeku, uslijedilo je otkazivanje Cro-Gym lige, natjecanja HGS-a kojim se seniorske i juniorske reprezentativce pokušalo vratiti u natjecateljski ritam.


Da bi stvar bila još gora, zbog odluka Stožera zatvorila se i dvorana u Rijeci, a tek je posebnom molbom riječkim gimnastičarkama dana dozvola za nastavak treniranja. Nakon svega toga otkazane su i pripreme u Nedelišću, koje su se trebale održati za sve sudionike EP-a. Naposljetku se pronašlo rješenje i pripreme su prebačene u Osijek, gdje će Emi i Nika provesti šest dana te 13. prosinca konačno krenuti put Mersina.


Usprkos svim tim nedaćama, mlade riječke gimnastičarke pokazale su sjajnu formu na natjecanjima koja su se uspjela održati. Na juniorskom Prvenstvu Hrvatske Emi je osvojila srebrnu medalju na parteru, kao i treće mjesto u višeboju i na dvovisinskim ručama. Nika je pak zauzela drugo mjesto u višeboju te se okitila titulom prvakinje Hrvatske na dvovisinskim ručama i gredi, kao i broncom na preskoku. Nika ni tu nije stala te je u Cro-Gym ligi zauzela 3. mjesto u bodovanju po spravama te 2. mjesto u višeboju.


Svi ovi rezultati govore kako je njihovo mjesto u reprezentaciji i više nego zasluženo, a za takve uspjehe prethodile su godine napornog treniranja.


– Treniram osam godina, a Emi jedanaest. Upoznale smo se ovdje, praktički cijeli život treniramo zajedno, tako da smo postale i jako dobre prijateljice. Bile smo zajedno na brojnim međunarodnim natjecanjima, u Novom Sadu, Mariboru, Ljubljani, kao i u Osijeku na državnom – govori Nika o zajedničkim podvizima.


Iako su djevojke zadovoljne treninzima, napominju kako ipak nisu najbolji uvjeti u kojima treniraju jer, kao sportašicama koje se natječu na najvišoj razini, mala dvorana i stara oprema nisu dostatne njihovim potrebama.


Ruče i parter

– Najdraža disciplina su mi ruče jer volim adrenalin – rekla je Nika, kojoj je uzor Nastia Liukin. Emi pak preferira parter je voli plesati, a inspiraciju vidi u Amerikanki Simone Biles.

– Normalne dvorane imaju između 1.500 i 2.000 kvadrata, ova u kojoj mi treniramo ima oko 400. Kada su treninzi u normalnim uvjetima, u dvorani bude jako puno djece i svima je puno teže trenirati – s djevojkama se slaže trenerica Diana Lukašić.


Bilo kako bilo, riječke su gimnastičarke uspjele prebroditi sve otegotne okolnosti te su pokazale da kada ima volje – ima i načina. Nastavljaju s napornim pripremama za svoje najveće natjecanje do sada i spremne su dati velik doprinos predstavljajući Rijeku i u reprezentaciji.


– Na ovom Europskom prvenstvu cilj nam je pomoći ekipi, odnosno da ostvarimo što bolji rezultat ekipno, a ako bude pojedinačnih uspjeha, super! – skromne su djevojke.


Online nastava

– Ove godine je bilo jako puno prepreka. Morali smo zamoliti ravnatelje njihovih škola da cure nastavu pohađaju online kako ne bi slučajno zajedno sa svojim razredima završile u samoizolaciji, čime bi morale propustiti natjecanje. Htjela bih se ovom prilikom zahvaliti školama i ravnateljima OŠ Turnić i Kozala što su nam to omogućili. Djevojke će nastaviti pratiti nastavu na taj način i tijekom priprema u Osijeku i neće ništa propustiti – rekla je Diana Lukašić.