MARKO JOVIČIĆ

Gimnastičar Rijeke sutra ima premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu: “Uživam u samoj činjenici što sam u Japanu”

Luka Medak

Marko Jovičić/Foto: M. LEVAK

Marko Jovičić/Foto: M. LEVAK

Stvorili smo dobru atmosferu u reprezentaciji i stvarno ću pokušati dati sve od sebe da odradim nastup na najbolji mogući način - rekao je Marko Jovičić



RIJEKA Riječki gimnastičar Marko Jovičić trenutačno je u Kitakjušuu u Japanu, gdje se priprema za svoj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu. Jovičić će se natjecati na parteru, a boje Hrvatske branit će zajedno s Filipom Udeom, Aurelom Benovićem, Jakovom Vlahekom i Mateom Žugecom.


– Za sada su dobri dojmovi, u reprezentaciji je super atmosfera. Treniramo dva puta dnevno i dani nam stvarno brzo prolaze. Imamo dvije dvorane za trening i u njima su vrhunske kineske sprave, tako da smo svi i više nego zadovoljni – rekao je Marko Jovičić. – No, s druge strane, jako smo nezadovoljni smještajem za ovaj stupanj natjecanja. Dobili smo C klasu, što je u rangu hotela s jednom ili dvije zvjezdice. Sobe su male poput brodske kabine, nemamo ni ormar, a doručak nam nose u sobu. Gotovo svi gimnastičari se žale jer, s obzirom na to koliko je sve to koštalo, očekivali smo puno više. Čak i Filip Ude, koji je sudjelovao na puno svjetskih prvenstava, rekao je da je ovo najgori smještaj u kojemu je dosad bio.


Prilagodba


Marko i ostali hrvatski gimnastičari za Kitakjušu su otputovali još 12. listopada, ali put do japanskog grada nije bio nimalo jednostavan i ugodan.




– Itekako nam je trebalo vrijeme prilagodbe na vremensku razliku. Putovali smo ukupno oko 30 sati, izmijenili smo tri aviona, autobus, a na svakom koraku od Zagreba, preko Frankfurta i Tokija do Kitakjušua, stalno smo bili izloženi provjerama i testiranjima. To nas je dosta psihički izmorilo, a uz promjenu vremenske zone trebalo nam je nekoliko dana da se oporavimo i priviknemo. U Japanu su i jako su striktne epidemiološke mjere, trenutačno ni ne dopuštaju turistima ulazak u zemlju, tako da smo svi u balonu, tj. čitava delegacija. Angažirano je puno volontera, na svakom koraku nas prate i sve mora biti točno u minutu, a svi sportaši i treneri zatvoreni su u hotelu. To možda i ne bi bio problem da je smještaj bolji, ali ovako je dosta naporno. No, mi u reprezentaciji pokušavamo održavati dobru atmosferu, zezamo se i družimo i u tom pogledu nam ništa ne nedostaje – objašnjava Marko.


Dobra atmosfera


Nakon napornih Olimpijskih igara, osvajač srebrne medalje Tin Srbić propustit će ovo Svjetsko prvenstvo, ali zato je Marku poželio sreću i da uživa u natjecanju.


– Jako mi puno znači Tinova poruka, ipak je on sportaš koji je u posljednje četiri godine napravio velike stvari za hrvatsku gimnastiku. Ja ću stvarno pokušati dati sve od sebe da odradim nastup na najbolji mogući način, ali uživam već u samoj činjenici što sam ovdje s reprezentacijom – zahvalan je riječki gimnastičar.


Već sutra od 10:20 sati po hrvatskom vremenu započet će kvalifikacije za sve discipline u muškoj konkurenciji, a uz malo sreće Marko Jovičić nastupit će u finalu partera 23. listopada. U međuvremenu uživa u dobroj atmosferi s ostalim reprezentativcima.


– Svi se družimo, svi smo jedan drugome potpora. Zajedno ručamo, idemo na treninge, stvorili smo stvarno dobru atmosferu i uživamo u sportu kojim se bavimo. Svima držim fige da uspješno brane boje Lijepe Naše i da se sve to pokaže kroz rezultat – zaključio je Marko Jovičić.