Opet lideri!

Galešić ponovo ispao junak Riječana, a Mitrović zlatna pričuva

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U konačnici je pobjeda Rijeke ispala zaslužena, ali teško izborena u čvrstoj utakmici s malo riječkih prigoda



RIJEKA Rijeka nije bila prava, na očekivanoj razini, ali opet je prva. I to je najvažnija vijest s Ruijevice nakon tvrdog sudara s vrlo dobrim Varaždincima.


Nakon blijedog prvog poluvremena Bijeli su ubacili u napačku brzinu više te golovima dvojice stopera, Nike Galešića i Mateja Mitrovića, u završnici utakmice došli do bodova vrijednih i dalje uloge lidera.





Galešić je nakon Rudeša u Kupu opet ispao junak Riječana koji je prelomio utakmicu u ključnom trenutku, Mitrović je opet bio zlatna pričuva, nakon što je spasio bod protiv Dinama, ovog puta zapečatio je slavlje sastava Željka Sopića.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Varaždin Foto: Vedran Karuza


Varaždin je, za razliku od Lokomotive, bio pravi suparnik Bijelima, igrao je povezano i lijepo za oko, za nešto malo više nedostajalo im je više konkretnije završnice.


Bili su blizu, a opet daleko. U konačnici je pobjeda Rijeka ispala zaslužena, ali teško izborena u čvrstoj utakmici s malo riječkih prigoda.



Na kraju Bijeli su se “osvetili” sastavu Nikole Šafarića za jesenas otkinute golove na Rujevici (2:2). I u miru se mogu pripremati za domaći derbi s Osijekom…


Rijeka je očekivano ofezivnije ušla u nastavak, prebacila težište igre na varaždinsku polovicu, a Sopić je u Mariću u napadu pridodao i Obregona. Varaždin se povukao u obrambeni bedem, ali koji je djelovao izrazito pokretan i elastičan.



Gosti su se dobro branili, ali i brzo razvijali kontre preko Mitrovskog, Šege i Belcara. No, nije išlo Bijelima, djelovali su poprilično neusklađeno i nemoćno prema naprijed, organizacija napada bila je popriličan problem.


Škarice Obregona


U 67. minuti atraktivne škarice Obregona sa 17 metara pretvorile su se u dotad najveću prijetnju vrataru Mamiću, lopta je prohujala kraj vratiju. Sopić je vidio da veza traži “svježu krv” i Selahija zamijenio s Bandom.


Rijeka je nastavila s pritiskom, i u 79. minuti dočekala svoj trenutak. Točnije dočekao ga je Galešić koji se opet prometnuo u spasitelja Bijelih.


Foto Vedran Karuza


Nakon kornera Hodža je glavom vratio loptu u peterac, a Rijekin stoper iskoristio lošu reakciju vratara Mamića i Vukčevića, nadvisio ih u skoku i poslao loptu u mrežu – 1:0.


U prvoj minuti sudačke nadoknade Pašalić je izveo slobodan udarac s lijeve strane, lopta došla do Mitrovića koji ju je u padu spremio u kut vratiju za potvrdu pobjede – 2:0.



U sadržajem dosta siromašnom prvom poluvremenu Varaždin je ipak ostavio nešto bolji dojam. Igra Rijeke nije bila toliko tečna i napadački nastrojena kao u prijašnjim utakmicama, bilo je to jedno od najlošijih poluvremena Bijelih ove sezone na Rujevici.


Zazivanje Galešića


Praktički ništa važnije nije se događalo do 16. minute kad su gosti imali šansu poluvremena. Nakon kornera Labrović je loše procijenio let lopte, onda došla do Baa na drugoj vratnici koji ju je proslijedio do Dabra koji je metar od gol-linije loše ili nikako reagirao u matnoj prigodi.



Sedam minuta kasnije Dabro je pobjegao obrani i sa 17 metara prebacio Labrovića, lopta je završila u mreži, ali je gol poništen na intervenciju VAR-a.


Gosti su dobrim dijelom prebacili igru na riječku polovicu, ostao je zabilježen duel Dabre i Radeljića u kojem je varaždinski napadač prošao sa žutim kartonom. U 32. minuti Varaždin je složio još jednu opasnu kontru, no bez prave završnice.



I onda je Rijeka imala svoju prigodu poluvremena. U 33. minuti Radeljić je vrha peterca nogom pucao preko gola nakon ubačaja Pašalića iz slobodnog udarca s lijeve strane uz aut liniju.


Radeljić je odmah potom morao i napustiti igru, posljedice prijašnje ozljede očito su učinile svoje. Uskočio je Mitrović kao prva karika uz Galešića.



U završnici prvog poluvremena Varaždinci su dobro zagospodrioli travnjakom, imali su posjed i kontrolu igre, a i pokupili skoro sve otpatke i druge lopte.


Rijeka je pala i na intezitetu borbe u duelima. U 40. minuti došlo je do jedne sporne situacije za koju se ispostavilo da to zapravo nije bila.


Foto Vedran Karuza


Stoper Ba i Hodža bili su u skoku na ulazu u šesnaestarac i obojica završila na travnjaku. Sudac Čulina nije ništa sudio, a nakon prekida odlučio se za VAR provjeru nakon koje je konstatirao da se igra nastavi.


U nadoknadi od šest minuta gledatelji su zazivali Galešića kod slobodnog udarca s 25 metara, aludirajući na njegov sjajan gol protiv Rudeša, ali lopta je odletjela preko dvaju živih zidova, riječkog i varaždinskog te visoko preko gola.