Olimpijske igre

Francuski predsjednik uskoro otvara olimpijsko selo čija je izgradnja trajala čak sedam godina, a posao još nije dovršen

Hina

Emmanuel Macron / Foto Reuters

Emmanuel Macron / Foto Reuters

Njegov posljednji posjet datira prije više od dvije godine u listopadu 2021., u vrijeme kada je Selo bilo samo ogromno gradilište, otvorit će golemo selo s gotovo 82 zgrade, 3000 stanova i 7200 soba na 52 hektara površine



PARIZ Pet mjeseci prije početka Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), francuski predsjednik Emmanuel Macron će u četvrtak svečano otvoriti olimpijsko selo u Saint-Denisu, koje će ugostiti gotovo 14.500 sportaša sa svojim osobljem.


Francuski predsjednik, čiji posljednji posjet datira prije više od dvije godine u listopadu 2021., u vrijeme kada je Selo bilo samo ogromno gradilište, otvorit će golemo selo s gotovo 82 zgrade, 3000 stanova i 7200 soba na 52 hektara površine sjeverno od Pariza, između Saint-Denisa, otoka Saint-Denis i Saint-Ouena.


Izgradnja je trajala sedam godina, no posao još nije dovršen da bi mogli dočekati 206 nacionalnih olimpijskih izaslanstava. Budući da su isporučeni stanovi prazni, potrebno ih je opremiti, postaviti namještaj, te urediti servisne centre za sportaše.




“Ovo predstavlja više od 345.000 komada ukupno koji će biti transportirani. Popluna, noćnih ormarića, kreveta bit će 14.250, 8.200 ventilatora i 5.535 sofa”, kazao je Laurent Michaud, direktor Olimpijskog i Paraolimpijskog sela u Parizu 2024. “Bit će biti dva sportaša na 12 m2 sobe, a kupaonica za četiri osobe.”


Opremljenost ovih apartmana, kao i brojne usluge u kojima će sportaši i njihovo osoblje uživati ​​tijekom boravka, osigurat će sponzori.


“To je selo u kojem smo radili sa sportašima za sportaše (…) kako bi svaki sportaš mogao pronaći sve potrebe koje će mu trebati”, sažima Laurent Michaud.


“Tijekom Olimpijskih igara selo će doista funkcionirati kao klasičan, ali prolazan grad. Primjerice, sportaši će svoje rublje moći prati u privremenim praonicama s gotovo 600 perilica i sušilica rublja. Sportaši će imati 24-satni pristup divovskom restoranu s varijacijom na šest kulinarskih tema (Italija, Azija, Francuska itd.) sa gotovo 3200 sjedećih mjesta i 40 000 obroka koji se poslužuju dnevno. Drugi restoran bit će instaliran na otoku Saint-Denis, a kamioni s hranom bit će raspoređeni po cijelom selu omogućavajući sportašima da imaju alternativu cateringu”, precizira Laurent Michaud.


Trgovina, policijska postaja, frizerski salon, fitness, bar – ali bez alkohola-i multikonfesionalni centar, čak će i pošta privremeno biti postavljena u ovom gradu koji neće imati gradonačelnika. Na raspolaganju će biti i poliklinika površine 3000 m2, a za obilazak sela biti će dostupni bicikl, kao i električni šatlovi koji će voziti 24 sata dnevno.


Kada Paraolimpijske igre završe sredinom rujna, stanovi će se rekonfigurirati za smještaj stanovnika i tvrtki u ovoj novoj četvrti.