Velika pobjeda!

FOTO Riječani opet sanjaju dvostruku krunu. Splićani pokisli napustili travnjak

Denis Frančišković

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Napadačka igra Rijeke urodila je plodom u 70. minuti. Bila je to prava bomba koja je odlučila pobjednika



RIJEKA Rijeka – Hajduk 1:0! Najvažnije je što se pamti nakon još jednog Jadranskog derbija koji po igri nije ispunio očekivanja, a što niti ne čudi s obzirom na veliki ulog za obje momčadi. Presudio je trenutak nepažnje u splitskoj obrani i sjajna reakcija Marca Pašalića za nova tri vrijedna boda i nastavak utrke za prvaka između Rijeke i – Dinama.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Hajduk na Rujevici (kraj) Foto: Vedran Karuza


Rijeka je generalno ostavila nešto bolji dojam iako se na igralo na refule, Hajduk je počeo s visokim pritiskom pa Rijeka zagospodarila travnjakom do odmora, onda opet početkom nastavka, dok se Hajduk počeo buditi nakon primljenog gola, ali nedovoljno da izvuče nešto više.


Sve je očekivano donijelo delirij slavlja na Rujevici, igrači Rijeke slavili su sa svojim sjeverom, igrači Hajduka tugovali s svojim jugom i pokisli napustili travnjak. Hajduk je tako doživio i četvrti poraz u nizu, a Rijeka nastavila pobjedničku seriju koja je počela bujati kao kvasac nakon pobjede na Poljudu (1:2). Bijeli su tako i treći put matirali Splićani koji su se još uoči ove utakmice našli u velikim problemima. I sada su definitivno ispali iz utrke za naslovom. Uostalom, ljestvica sve pokazuje, Rijeka je pobjegla Hajduku velikih i okruglih deset bodova. Predstoje obračuni s Modrima, i u prvenstvu i u Kupu. Rijeka opet sanja dvostruku krunu.


Foto galerija: Utakmica Hajduk - Rijeka na Rujevici Foto: Sergej Drechsler




Rijeka je krenula puno ofenzivnije u nastavak i odmah pritisnula Splićane, a dvije dobre šanse stigle su u istoj, 47. minuti. Prvo je Pašalić s 22 metra snažno pucao po sredini vratiju, a u nastavku akcije sam izveo korner, Marić poletio zrakom i sa šest metara tukao glavom iznad grede. Uslijedila je ozljeda Uremovića zbog kojeg je Karoglan bio prisiljen na stopersku poziciju poslati mladog Prpića, a veznu liniju osvježiti s Kleinheislerom. Uzvratio se Sopić s dvostrukom zamjenom i to onom ofenzivnom, s Obregonom u vrhu napada i Jankovićem u vezi budući da Hodža nije bio na očekivanoj razini.


Perišić i Trajkovski


Napadačka igra Rijeke urodila je plodom u 70. minuti, jedna loša procjena uže obrane gostiju i slaba reakcija donijele su kao na pladnju loptu Pašaliću koji je iskosa s 12 metara silovitim udarcem pod gredu zatresao mrežu Lučića – 1:0. Bila je to prava bomba koja je odlučila pobjednika.


Rijeka je mogla povisiti vodstvo u 75. minuti, ali Obregon je slabo reagirao, sjurio s blizu vratiju iskosa, ali u matnom trenutku loptu mu je izbio Elez i spriječio najgore po goste.


Zaredale su zamjene i potpuno otvorena igra, Hajduk više nije imao što čekati. U igru je u ušao i Perišić koji je nagrađen pljeskom i odmah se našao u dvjema situacijama koje su mogle donijeti izjednačenje. U 77. minuti Perišić je sjajno ubacio s boka, a Trajkovski s dva metra promašio veliku prigodu, pucavši glavom kraj vratnice. Dvije minute kasnije nakon ubačaja Perišić je atraktivnim volejem u padu umalo iznenadio Labrovića s 12 metara.


Prvo poluvrijeme donijelo je stroglo kontrolirani nogomet u kojem se je bilo puno obostrane discipline, odgovornosti i opreza. Hajduk se u startu visoko postavio, a u završnici prvog dijela Rijeka pojačala pritisak. Generalno, Bijeli su imali nekoliko polušansi, Bili niti jednu. Dobar dio uvoda utakmice igru Rijeke vodili su stoperi, prije svega Radeljić koji je plijenio sigurnošću i brojnim ispucalim loptama.


Težište igre uglavnom bilo je u sredini terena, a tu niti jedna momčad nije odnosila prevagu niti se uspjela nametnuti idejom i rješenjima. Na prvu kakvu takvu šansu čekalo se do 18. minute kada je Pašalić u svom stilu zaljuljao nekoliko igrača i pucao visoko preko grede. Splićani su su dobro branili, imali dobar dvostruki bedem, pomalo elestičan tako da su zagušili prepoznatljivu igru Rijeke i ostavili joj jako malo prostora.


Ništa od kreča


No, kako su minute odmicale, riječki su igrači sve više boravili na gostujućoj polovici i stezali taj obruč u “krilo” vratara Lučića. U 26. minuti Marić je silovito opalio s 20 metara nakon što se izborio za malo slobodnog prostora, ali lopta je išla pravo sredini vratiju tamo gdje je bio dobro postavljeni Lučić koji je uz malo poteškoća ukrotio nezgodnu loptu. Četiri minute kasnije iz daljine je pokušao i Fruk, ali u njegovom prizemnom udarcu nije bilo ni siline niti preciznosti, lopta je odskakutala kraj vratiju.


Dosta nezadovoljstva izazvala je 35. minuta. I među gledateljima i među igračima Rijeke kada je Pašalić pao u kaznenom prostoru, ali rumunjski sudac bio je kategoričan, radilo se pokušaju iznuđivanja najstrože kazne. U jeku pritiska Bijeli su mogli možda profitirati u 37. minuti kada se lopta poput bilijarske kuglice odbijala od noge do noge domaćih i gostujućih igrača.


Do odmora ostala je zabilježena još jedna poluprigoda Riječana. Fruk je u 41. minuti izveo slobodan udarac s lijeve strane, poslao loptu u šesnaesterac, a ona se odbila do Selahija koji ju je loše zahvatio na 16 metara i lansirao visoko iznad grede.