BORAVAK U SLAVONIJI

FOTO HNK Rijeka u Vukovaru i na Ovčari: “Krepat ma ne molat” se odnosi i na stav tijekom herojske obrane Vukovara

Edi Prodan

Nedjeljno je popodne iskorišteno i za jako važne dogovore o konačnom završetku procesa postavljanja "Slomljenog srca Vukovara"



Dan nakon važne utakmice s Osijekom na Opus Areni, uz moćnu podršku šest stotina navijača, igrači HNK Rijeke prve su adventske nedjelje, nakon jutarnjeg treninga u Ivankovu, posjetili Vukovar. Kako je poznato, Rijeka ostaje u Slavoniji do utorka kad je na rasporedu kup utakmica protiv Cibalije, trenutno osmoplasirane drugoligaške ekipe, tako da je baza velike riječke kolonije od petka u Vinkovcima.



Dan upoznavanja s jako važnim dijelovima povijesti Domovinskog rata ispisane u Vukovaru započeo je na Vodotornju, da bi se na Trpinjskoj cesti ispred spomenka Blagi Zadri, jednom od najznačajnijih stratega obrane Vukovara te Spomen doma hrvatskih branitelja, nogometašima Rijeke te predstavnicima struke i Uprave pridružila Rozika Fischer, majka tijekom rata ubijene djevojčice Martine. Dočekao ju je Damir Mišković, predsjednik Rijeke, te joj darovao dres kluba s njezinim prezimenom. Uslijedio je potom zajednički posjet Ovčari, da bi im se nakon toga pridružio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.





Uz dakako iznimnu važnost upoznavanja mladih naraštaja s ključnim događanjima u Domovinskom ratu, kao i sa značajem Vukovara u njima, nedjeljno je popodne iskorišteno i za jako važne dogovore o konačnom završetku procesa postavljanja “Slomljenog srca Vukovara”, spomenika posvećenoj svoj djeci tijekom rata ubijenoj u Vukovaru. Kako je poznato, inicijativu branitelja predvođenih Stjepanom Kovačevićem iz Bogdanovaca, zaslužnim za realizaciju murala posvećenog ubijenoj djeci što se nalazi nedaleko Vodotornja te Rozike Fischer, uz medijsko pokroviteljstvo Novog lista, za izgradnju spomenika prihvatila je HNK Rijeka. Idejno rješenje i vizualnu kreaciju spomenika potpisuje Nenad Barinić, vukovarski umjetnik, posebno znan po svojim strip kreacijama, a iako je sve bilo dogovoreno te realizirano u radionici Dejana Bošnjaka, potrebne “papire” da bi se spomenik i postavio čeka se već dulje od godinu dana. U čitavu se priču nedavno uključilo i Ministarstvo branitelja, a uz aktivnosti stručnih službi Grada Vukovara, konačno se došlo do ključnog pomaka i po pitanju samog postavljanja spomenika. Ono je predviđeno na lokaciji u Borovom naselju, simbolično nedaleko dječjeg vrtića, u četvrti koja će se i razvijati u smjeru izgradnje odgojno-obrazovnih ustanova.



– Koliko god bila tužna što se priča s postavljanjem spomenika Slomljeno srce Vukovara toliko odužila, sada sam konačno dobila razlog i za – zadovoljstvo. Vjerujem da će se konačno krenuti u željenom smjeru te da ćemo spomenik tijekom prve polovice 2024. godine svečano i otkriti. Zahvalila bih se još jednom Damiru Miškoviću koji uistinu živi u skladu s krilaticom Armade i navijača Rijeke “Krepat ma ne molat”. Kako mi je pojašnjeno njezin je značaj “prije ću umrijeti nego popustiti i izdati svoje principe” što bi se jako lijepo moglo primijeniti i na stav Vukovara tijekom mjeseci herojske obrane, zaključila je Rozika Fischer.



Dodajmo još da je igrače Rijeke prigodom dolaska u središte Vukovara mnoštvo, pretežito djece, zatražilo zajedničko fotografiranje ili dobivanje autograma što je još jednom pokazalo koliki su njihov ugled i popularnost na istoku Hrvatske, u herojskom Vukovaru. Kako su pokazali Osijek u subotu,  Vukovar u nedjelju, a ne sumnjamo da će taklo biti i u utorak u Vinkovcima, HNK Rijeka i njezini navijači apsolutni su lideri kvalitete, kulture i poštenja ovogodišnjeg HNL-a. I ne čudi, kako je uostalom zaključila i Rozika Fischer, jer riječ je o ljudima koji će “prvo krepat nego molat”.