Prva NL

FOTO Dominik Mulac u 93. minuti donio Orijentu prvu pobjedu u gostima ove sezone

Davor Petrović

Dominik Mulac/Foto D. KOVAČEVIĆ

Dominik Mulac/Foto D. KOVAČEVIĆ

Bila je to jedna od onih utakmica koje se najpreciznije opisuju zaključkom da je svakom suparniku pripalo po jedno poluvrijeme.



ZAGREB Orijentu je prvi nastup bez brojčanog dodatka 1919 u imenu donio tri boda iz Sigeta u sudačkoj nadoknadi, nakon minimalnog zaostatka iz prvog dijela, s time da je Mario Tadejević u 56. minuti zapucao jedanaesterac za izjednačenje. Bila je to jedna od onih utakmica koje se najpreciznije opisuju zaključkom da je svakom suparniku pripalo po jedno poluvrijeme.


Hrvatski dragovoljac – Orijent 1:2

Utakmica 9. kola SuperSport Prve NL: Hrvatski dragovoljac – Orijent 1:2 (1:0). ŠNC Stjepan Spajić. Gledatelja: 200. Sudac: Dražen Matasović (Đakovo) 6,5.


Strijelac: 1:0 Vinogradac (32′), 1:1 Ibiši (74′), 1:2 Mulac (90’+3′).




Žuti karton: Kobetić (Hrvatski dragovoljac).


HRVATSKI DRAGOVOLJAC: M. Marić 7 – Kobetić 6, I. Marić 6,5, Cruz 6,5 – Žutić 6, Šutalo 6 (od 63′ Skrbin -), Dadić 6, Ćavar 6,5, Radujković 6 (od 74′ A. Perić -) – Majić 6 (od 63′ Zdunić -), Vinogradac 7 (od 85′ Bašić -).


ORIJENT 1919: Mohorović 6 – Braut 6, Djibrilla 6 (od 46′ Putnik 6,5), Tadejević 6, Travaglia 6,5 – Fatić 6, Mulac 7 – Dujmović 5,5 (od 46′ Ibiši 7), Zrilić 5,5 (od 46′ Črnko 7), Monjac 6 (od 90′ Mohorovičić -) – Dukađin 6,5 (od 66′ Šarković -).

Već u 4. minuti Orijent se vrlo lako mogao naći u zaostatku, nakon što je Ivan Žutić se desnog boka Hrvatskog dragovoljca uputio upotrebljiv centaršut na prvu stativu. Na sreću gostiju, Ante Matej Jurić na vrhu peterca nije dobro zahvatio lopto, odnosno lansirao ju je preko gola. Vrlo brzo je uspostavljena terenska ravnoteža i igra se uglavnom svodila na pokušaje kombiniranja između dva kaznena prostora.


Foto galerija: Nogometna utakmica Hrvatski dragovoljac - Orijent Foto: Davor Kovačević


Iduća opasnost po Orijent stigla je u 20. minuti, kada je Branimir Ćavar izveo slobodan udarac s a trideset metara na lijevoj strani, centriravši loptu malo ispred peterca na drugoj stativi. Patrik Mohorović izašao je s gola i zaplivao u prazno, a Cruz Oliveira je glavom pucao nekoliko centimetara od gola.


U 20. minuti Tadejević je s pozicije lijevog stopera poslao dijagonalu prema Filipu Dujmoviću, ali centaršut koji je uslijedio nije pronašao pravu adresu. I Hrvatski dragovoljac je pokušavao nešto napraviti preskaknjem igre, a to mu je uspjelo u 31. minuti, kada je Mohorović istrčao izvan kaznenog prostora i tek okrznuo loptu ispred Tonija Vinogradca, koji je taj neočekivani dar iskoristio – 1:0.


Nešto kasnije golman gostiju se djelomično iskupio za tu grešku. Nakon još jednog Ćavarovog centaršuta iz slobodnog udarca s lijeve strane, lopta se na drugoj stativi nezgodno odbila od buketa igrača, a Mohorović je efektnom paradom uspio sačuvati svoju mrežu.


Na početku nastavka u igru su ušli Marko Putnik Emanuel Črnko i Džemal Ibiši, ali Orijentu su i dalje nedostajala konkretna rješenja u napadu. Hrvatski dragovoljac je, pak, prijetio dalekometnom paljbom, koja je Mohoroviću zadavala dosta problema. U 56. minuti domaći su pogriješili u svom šesnaestercu, ali udarcu Matea Monca iz prve ipak je nedostajalo preciznosti.


Ubrzo je stigla velika prilika za izjednačenje, nakon jedanaesterca dosuđenog zbog kontakta Frana Kobetića i Ennija Travaglije u kaznenom prostoru Hrvatskog dragovoljca. Međutim, Tadejevićev prizemni udarac lijevom nogom u desni kut Mario Marić je pročitao. Štoviše, golman, a ujedno i kapetan Hrvatskog dragovoljca uspio je uhvatiti loptu rukama.


Protok vremena tjerao je Orijent na sve otvoreniju igru, a domaći su to koristili za slaganje kontranapada. Na semaforu se vrtila 74. minuta kada je dvojac igrača s klupe složio kombinaciju za izjednačenje. Črnko je izveo korner s lijeve strane prema vrhu peterca, a Ibiši je uletio u buket igrača, vinuo se zrakom i glavom doslovno zakucao loptu u mrežu – 1:1.


Preostale minute donijele su obostranu potragu za golom vrijednim pobjede. U tom je razdoblju Mohorović nastavio svoje iskupljenje, obranivši težak udarac Antonija Perića s ruba šesnaesterca, a Putnikova bomba s dvadeset metara prohujala je malo iznad prečke. U trećoj minuti sudačke nadoknade Črnko je opet izveo korner s lijeve strane, ali ovoga puta je lansirao loptu na visinu druge stative, gdje je utrčao Dominik Mulac i nogom rasparao mrežu – 1:2.