Oko 150 jedrilica

FIUMANKA 23. izdanje atraktivne jedriličarske regate starta danas u podne, krstaši u borbi za prestižnu titulu »kralja Kvarnera«

Valentina Prokić

DANAS NA STARTU - Molo Longo s kormilarom Rajkom Kujundžićem

DANAS NA STARTU - Molo Longo s kormilarom Rajkom Kujundžićem

I Rijeka ima svoje domaće velike i brze snage poput Rajka Kujundžića s Molo longom i Željka Perovića sa Shiningom...



RIJEKA Riječka jedriličarska manifestacija Fiumanka danas će na moru ispred Molo longa startati po 23. put. Sto i pedesetak jedrilica odabrat će svoju rutu, obiteljsku, do Kostrene i natrag ili regatnu do Kostrene, zatim van na pučinu, te natrag te će tako biti dijelom jedriličarskog spektakla, koji, kao i uvijek do sada, ne obuhvaća samo današnju regatu, već i popratne manifestacije, kako sportske, tako i zabavne.


Tako su studenti svoju regatu već odradili tijekom tjedna, kao i »poslovnjaci« jučer, mediji će danas, windsurferi svoje regatno polje imaju u Preluku, dok će SUP regata sutra »okupirati« akvatorij luke.


Ipak, središnja regata, kao i svake godine, privlači najviše pozornosti, a vjetar će, prema prognozama, biti naklonjen organizatorima i sudionicima, sjeverni i sjeveroistočni jačine 10 do 15 čvorova. Posebna pažnja bit će usmjerena, na one najveće, atraktivne krstaše koji sudjeluju, iako Fiumanka nije klasična sportska regata, već je puno veći naglasak dan na promociju rekreativnog jedrenja. No, »maxiji« vole Fiumanku, a Rijeka i Riječani vole njih.


Raspored događanja



10: Kreativna placa na Trgu 128. brigade HV
11-14: Predstavljanje VK Jadran na Korzu
12: 23. FIUMANKA i medijska regata tradicionalna riječka regata krstaša (Riječki zaljev)


18: Placa pod zvjezdanim riječkim nebom na Trgu 128. brigade HV
18: Fešta na Terminalu; glazbeni program i gastroponuda
19: Fešta na Gatu Karoline Riječke uz Koktelse
20.30: Proglašenje pobjednika 23. Fiumanke na pozornici ispred Terminala

Favoriti


– Raduju nas najave dolazaka brodova iz čitave regije jer je to potvrda međunarodnog značaja Fiumanke i naših ulaganja u organizaciju. Ovako atraktivni brodovi regati daju dodatnu sportsku dimenziju, a nama koji jedrimo na »malim« obiteljskim jedrilicama zanimljivo je naći se s njima na regatnom polju – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Fiumanke Davor Perović.


Ove godine će u obranu naslova prošlogodišnjeg pobjednika ići Maxi Jena, vlasnika i kormilara Miloša Radonjića iz Crne Gore. Planove će mu pokušati pomutiti talijanski 28-metarski Portopiccolo Prosecco Doc za čijim je kormilom Claudio Demartis, slovenski CleanSport One VOR 60 sa skiperom Jurom Orelom, Adriatic Europa s iskusnim slovenskim kormilarom Dušanom Puhom. No, i Rijeka ima svoje domaće velike i brze snage poput Rajka Kujundžića s Molo longom i Željka Perovića sa Shiningom.



– S obzirom na to da dolaze i veći brodovi, mi ćemo biti tu oko četvrtog, petog mjesta. Naravno, uvijek je moguće iznenaditi, ali veliki brodovi su uvijek brži posebno kad nema stajanja zbog »rupa« bez vjetra. Ako puše konstantno, oni su uvijek brži, to je realnost – kaže iskusni kormilar Rajko Kujundžić, koji će u morsku bitku sa svojom posadom na jedrilici Molo Longo.


Kujundžić je odradio brojne regate, pa tako i Fiumanke, a ovogodišnja regatna ruta mu odgovara.


– Ovo mi je puno bolja i ljepša varijanta od onog jedrenja do Omišlja i natrag. Dat ćemo sve od sebe pa možda i iznenadimo – poručio je Kujundžić.


Pripreme


No, nisu samo maxi krstaši ti koji se žele boriti za vrh, tu su i oni nešto manji krstaši koji će se boriti za ostatak poretka. Među njima je i iskusni kapetan i kormilar Berislav Vranić sa svojom jedrilicom Damaco, s kojom je završio drugi na 41. izdanju Primorske regate prošlog vikenda. Morskog vuka Vranića smo ulovili, a gdje drugdje nego na Damacu, u pripremama za Fiumanku.


– Bit će 10 do 15 čvorova, ne više od toga što je dobro jer će svi završiti regatu, a neće biti previše naporno za manje brodove. To je ono što i nama treba, iako bih volio da bude između 20 i 30 čvorova, no mi smo u regatnoj grupi. Nakon maxija bit će borba za vrh i nadam se da ćemo mi biti u prvih pet. Koliko poznamo brodove, mi smo sigurno u prvih 10, 12 brodova u ukupnom poretku. Bude li više vjetra, rekao bih i u prvih osam – ocijenio je iskusni Berislav Vranić, koji je vrlo malo Fiumanki propustio sa svojim Damacom.


– Mislim da sam dvije ili tri preskočio, ostale sve sam jedrio – dodaje Vranić.


Jedrili ili ne, danas je dan kada je obilazak riječke luke »must thing to do«. Gledanje s lukobrana starta, iščekivanje atraktivnog ulaska u cilj ili pak uživanje u pratećem dnevnom i večernjem programu jer Rijeku će danas okupirati jedra i to treba iskoristiti na najbolji način na moru i na kopnu.