Hrvatski skijaš

Filip Zubčić uoči početka nove sezone Svjetskog kupa: “Jedini cilj je pobjeđivati”

Cristian Bruno Galić

Filip Zubčić/Foto REUTERS

Filip Zubčić/Foto REUTERS

Posljednjih smo dana imali idealno vrijeme za trening. U Söldenu ćemo biti spremni. Slijedi nam Lech i potom slalom i veleslalom u Alta Badiji. Nemamo što razmišljati. Gas do daske – kaže Filip Zubčić



PULA Ovog vikenda na austrijskom ledenjaku Rettenbach iznad Söldena, ženskom utrkom veleslaloma u subotu te muškom u nedjelju, započinje Svjetski skijaški kup u kojem sudjeluju i hrvatski skijaški reprezentativci. Zbog pandemije koronavirusa naši su skijaši nažalost bili uskraćeni s treninzima, napose Filip Zubčić i Istok Rodeš, koji su preboljeli COVID-19. Uspješno su se oporavili i sada s nestrpljenjem iščekuju prvu utrku.


– Na početku sam mislio da imam nekakvu gripu i laganu temperaturu, no kad smo se testirali, vidjeli smo što nas je spopalo. Nasreću, trajalo je samo osam dana i nakon toga sam još pet, šest dana bio kući na oporavku. Ljeto smo nastavili s treninzima na Jadranu i u Zagrebu sve do prvog odlaska na ledenjake u Švicarsku – kaže Filip Zubčić.


Nakon dugog čekanja Zubčić je na proljeće primio medalju za treće mjesto u ukupnom poretku veleslaloma Svjetskog kupa u sezoni 2019./2020. U sezoni za pamćenje triput se penjao na postolje, na najvišu stepenicu u Naebi u Japanu, a zatim su uslijedila dva druga mjesta u Adelbodenu i Hinterstoderu.




Filip je u prošloj sezoni, u kojoj je otkazana zavrpnica, imao još tri top 10 rezultata. Kalendar za ovu sezonu je malo izmijenjen, u FIS-u su odlučili skratiti kalendar. Ove sezone nema popularnih utrka na američkom kontinentu poput Beaver Creeka i Aspena. Također, utrke u Finskoj neće se održati.


– U lipnju smo krenuli na ledenjake u Švicarsku i uspjeli smo nadoknaditi skijaške dane. Radili smo brze i tehničke discipline i rezultati su više nego zadovoljavajući. Mislim da smo imali više treninga veleslaloma nego lani, što ohrabruje. Zadnjih devet dana smo imali idealno vrijeme za trening. U Söldenu ćemo biti spremni. Slijedi nam Lech te potom slalom i veleslalom u Alta Badiji. Nemamo što razmišljati i taktizirati. Gas do daske i samo gas. Jedino tako možemo ponoviti rezultate lanjske sezone, a na dobrom smo putu da ih poboljšamo – dodaje Filip.


Ova će sezona, dakle, za skijaše biti smanjena, kada su u pitanje utrke Svjetskog kupa. Zaljubljenici u alpsko skijanje i dalje će moći uživati u spustaškim vožnjama u Val Gardeni, Kitzbühelu, Garmischu i Wengenu. Tehničke discipline i ove će se sezone voziti u Alta Badiji, Madonni di Campiglio, Sljemenu, Val d’Isereu i Schladmingu.


Novost ove sezone je Davos, gdje je predviđen novogodišnji »happening« pod reflektorima za skijašice i skijaše. Završnica je i ove godine na programu sredinom ožujka u Lenzerheideu, gdje će se dijeliti kristalni globusi.