SP u Kataru

Fernandes odveo Portugal u osminu finala, Urugvaj ostao na tek jednom bodu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U 54. minuti je uputio odličnu loptu desnom nogom s lijevog boka, koja je preletjela Cristiana Ronalda, prevarila urugvajskog vratara i završila u maloj mreži. U trećoj minuti sučevog dodatka na kraju utakmice Fernandes je realizirao kazneni udarac



LUSAIL Nogometaši Portugala pobijedili su Urugvaj sa 2-0 (0-0) u posljednjoj utakmici 2. kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Katru te su postali treća reprezentacija koja je prije posljednje utakmice u skupini osigurala nastup u osmini finala.


Za to najveće zasluge pripadaju Bruni Fernandesu koji je bio strijelac oba pogotka. U 54. minuti je uputio odličnu loptu desnom nogom s lijevog boka, koja je preletjela Cristiana Ronalda, prevarila urugvajskog vratara i završila u maloj mreži. U trećoj minuti sučevog dodatka na kraju utakmice Fernandes je realizirao kazneni udarac za konačnih 2-0.


Portugalski izbornik Fernando Santos je bio prisiljen na promjene u svom sastavu u odnosu na dvoboj protiv Gane, jer su ozljede izbacile iz sastava Otavija i Danila Pereiru. U veznom redu je počeo William Carvalho, a Pepe je ušao u stopersku liniju. Osim toga je i na lijevom boku Guerreira zamijenio Mendes.




Urugvajski izbornik Diego Alonso odlučio je na klupi ostaviti Luisa Suareza, a započeti utakmicu u napadu s Edinsonom Cavanijem i Darwinom Nunezom. Obranu je pojačao Coatesom, a Vareli je dao povjerenje na desnom boku u ofenzivnoj ulozi.


Iako je pokazivala više napadačkih ambicija i češće dolazila pred urugvajski kazneni prostor, portugalska momčad je rijetko ulazila u ozbiljnije situacije za postizanje pogotka. Od devet udaraca u prvom poluvremenu, četiri su završila u bloku, četiri su bila neprecizna. Onaj jedan koji je iziskivao intervenciju vratara Sergia Rocheta, samo je zbog toga vrijedan spomena.


Jedina prava prilika za gol došla je u 32. minuti, nakon solo akcije urugvajskog defenzivnog veznjaka Rodriga Bentancura koji je se s loptom sjurio iz svoje polovice. Na ulazu u kazneni prostor prošao je kroz trojicu zbunjenih i neodlučnih Portugalaca te krenuo sam prema Diegu Costi. Portugalski vratar je na vrijeme prepoznao što bi se moglo dogoditi, izašao je iz svog peterca, skratio kut, ušao u udarac urugvajskom reprezentativcu te spriječio pogodak. Bio je to prvi udarac Urugvajaca unutar okvira na ovom turniru, a dogodio se nakon više od 120 minuta igre.


Do kraja poluvremena je najvažniji trenutak bila ozljeda Nuna Mendesa u 40. minuti, za kojeg je, barem prema njegovim reakcijama, ovo Svjetsko prvenstvo završilo već u drugom kolu grupne faze.


Prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu donio je navijač-aktivist koji se u 51. minuti spustio na travnjak noseći zastavu u duginim bojama te majicu s porukom podrške Ukrajini i ženama u Iranu, ali je njegov trk ubrzo zaustavila zaštitarska služba.


Već minutu poslije Portugalci su zaprijetili preko Joaa Felixa koji je ostao sam na lijevom boku, dobio na vrijeme loptu, sjurio se u kazneni prostor, ali onda pogodio samo vanjski dio mreže.


No, u 54. minuti je lopta završila s prave strane mreže. Ponovno je akcija išla po lijevoj strani. Guerreiro je dodao do Brune Fernandesa, a veznjak Manchester Uniteda je desnom nogom zavrnuo u kazneni prostor gađajući donedavnog klupskog suigrača Cristiana Ronalda koji se visoko vinuo u zrak i, činilo se, proslijedio loptu glavom u lijevi kut urugvajskog gola.


VAR je pokazao da zaleđa nije bilo, jer je iza zadnje crte svoje obrane ostao neoprezni Varela. No, iako je počeo slaviti kao da se izjednačio s najboljim portuglaskim strijelcem na svjetskim prvenstvima, legendarnim Eusebiom koji ima devet pogodaka, snimka je pokazala i da Ronaldo nije dirao loptu pa je pogodak pripisan Fernandesu.


Od 72. minute urugvajski izbornik je zamijenio svoj napadački par: Cavanija i Nuneza zamijenili su Luis Suarez i Maxi Gomez. Njima su trebale samo tri minute da se nađu u prvoj velikoj prilici. Nakon odlične akcije Gomez je pucao, Costa je već bio svladan, ali lopta je pogodila vratnicu.


U 78. minuti se Luis Suarez izborio za loptu u portugalskom petercu, ali je njegov udarac lijevom nogom prošao s krive strane vratnice. Minutu poslije odličan ulazak Giorgiana de Arrascaete u kazneni prostor, ali njegov pokušaj ubačaja ili loba portugalski vratar je pročitao i uhvatio loptu.


Na ulazu u 90. minutu Urugvajcima je presudio VAR. Lopta je pogodila u ruku Gimeneza kad je uklizao u pokušaju zaustavljanja portugalskog napada, a iranski sudac Faghani je nakon pregledavanja snimke, nakon dužeg razmišljanja pokazao na bijelu točku.


Kako je Cristiano Ronaldo već bio na klupi, ulogu izvođača preuzeo je Bruno Fernandes i rutinirano došao do svog drugog pogotka.


Mogao je Fernandes do ‘hat-tricka’. U osmoj minuti dodatka njegov je udarac iz voleja sa pet metara obranio Rochet, a minutu poslije je s ruba kaznenog prostora pogodio vratnicu.


Portugalski veznjak je tako ostao bez ‘hat-tricka’, ali njegova se reprezentacija pridružila Francuskoj i Brazilu kao sigurni putnik u osminu finala Svjetskog prvenstva u Katru.


U prvoj utakmici 2. kola Gana je sa 3-2 nadigrala Južnu Koreju. Salisu (24) je postigao vodeći pogodak za Ganu, a na 2-0 je povisio Kudus (34). S dva pogotka je Korejce u igru vratio Cho Gue-Sung (58, 61), a konačnih 3-2 za Ganu postavio je Kudus (68) svojim drugim pogotkom.


Nakon dva kola Portugal je na vrhu skupine H sa šest bodova. Gana ima tri boda, a Urugvaj i Južna Koreja po jedan.


U posljednjem kolu, koje je na rasporedu u petak, 2. prosinca, igrat će Gana – Urugvaj i Južna Koreja – Portugal (16 sati).