DVIJE MEĐUNARODNE AUTO MANIFESTACIJE

Europski Nascar se udomaćuje u Hrvatskoj, svjetski as Jacques Villenevue stiže na Grobnik

Miroslav Krpan

Robert Žiković, Jerome Galpin, Davorin Štetner i Philippe Godet/Foto: M. KRPAN

Robert Žiković, Jerome Galpin, Davorin Štetner i Philippe Godet/Foto: M. KRPAN

Danas se od 9 do 18.20 sati odvija 11 različitih treninga. Prva utrka EuroNascar PRO vozi se sutra od 14 satiOPATIJA Pred nama je oktanski vikend za pamćenje. Od danas do nedjelje imamo dvije vrhunske međunarodne automobilističke manifestacije. Tako će se uz jubilarnu brdsku autoutrku »40. Ina Buzetski dani 2021.« u Buzetu, istovremeno na Automotodromu Grobnik odvijati trodnevni program utrke »Fracasso Nascar GP Croatia 2021.«, četvrtog ovogodišnjeg bodovnog natjecanja Nascar Whelen Euro Series. Prvi dan manifestacije znakovit je u povijesti grobničke ljepotice i mami na sjećanja na 17. rujna 1978., prije 43 godine grobničkom stazom prvi put su projurili matocikli svjetskih aseva u Grand prix utrci.


Sredinom studenoga prošle godine upravo je na Grobniku održano prvo natjecanje europske Nascar serije. Prvo i vrlo uspješno, što se potvrdilo veoma brzo uvrštavanjem naše staze u redovni kalendar ovogodišnje sezone, koja se poslije nastupa najboljih vozača u Španjolskoj (Valencia), Velikoj Britaniji (Brands Hatch) i Češkoj (Most), s dvije bodovne utrke nastavlja na Grobniku, a završnicu će imati početkom listopada u Belgiji (Zolder) i krajem mjeseca u Italiji (Vallelunga).


Grobnik se tako još jednom našao u krugu priznatih i znanih svjetskih staza, a sve zahvaljujući izuzetnom zalaganju Automotodroma Grobnik d.o.o. koji je domaćin ove prestižne utrke. Predstavnike medija o brojnim su detaljima, u povijesnoj Kristalnoj dvorani kultnog opatijskog hotela Kvarner, upoznali predstavnici organizatora, nositelja Nascar Serije i Hrvatskog auto i karting saveza, a sve uz jedan od bolida kojim će se ovog vikenda voziti Grobnikom.


Povratak
– Prošle jeseni, nakon jedne izuzetno teške, krajnje neizvjesne sezone, uložili smo izniman trud da pripremimo stazu i svu potrebnu infrastrukturu za jednu ovako prestižnu manifestaciju. Proteklo je i više nego u redu, zadovoljstvo ostvarenim nisu krili naši partneri i hvala im na ukazanom povjerenju da i ubuduće, pa tako i ovog vikenda, budemo domaćini Nascar utrka Euro serije. Ove smo godine uspjeli upotpuniti program, pored redovnih skupina u kojima vozači Nascara nastupaju, s još dvije zanimljive skupine vozila, talijanski promotor Gruppo Peroni, naš nekadašnji suradnik u nizu utrka, dovodi dvosatnu utrku izdržljivosti endurance Touring Car Series DSG Europe, a s dvije bodovne utrke na grobničkoj će stazi sezonu okončati »Twingo Cup« slovenskog nositelja i realizatora – kazao je Robert Žiković, predsjednik Uprave Automotodroma Grobnik d.o.o.


Agilni čelni čovjek Nascara Europe Promotor Teama FJ Jerome Galpin prepoznao je sav trud i ulaganja u stazu i oko staze pa nije krio zadovoljstvo da je ponovo u Hrvatskoj.


– Boraviti na Grobniku, u Opatiji i na Kvarneru prekrasan je osjećaj. K tome to spojiti s našom preokupacijom, utrkama Nascara, izaziva dužnu pažnju. Prvo oduševljenje nije splasnulo, što više utrka ovog vikenda bit će samo temelj nove i šire suradnje u kojoj s našim hrvatskim partnerima želimo oformiti jednu novu priču, posvećenu mladima, ali i hrvatskim vozačima. Među vozačima Nascara vlada oduševljenje, hotelski smještaji u objektima Liburnija Hotela su besprijekorni, klimatski uvjeti i ono što nam pruža grobnička staza garantiraju spektakl, koji će ove godine promatrati i gledatelji, naravno uz već uobičajene epidemiloške mjere na koje smo se širom Europe navikli. Razrađujemo projekt kojim težimo da nam Grobnik ubuduće bude jedna baza za velika natjecanja – s oduševljenjem je govorio Galpin.


Gledatelji


Automobilistički sport u Hrvatskoj, usprkos koronavirusu, iz dana u dan jača. Na ostvareno s ponosom gleda i čelni čovjek, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.


– Prošlu smo godinu, kao jedna od rjeđih europskih zemalja, objedinili i održali nacionalno prvenstvo u nekoliko disciplina, usprkos pandemiji. Uz to, nekolicinu smo manifestacija mađunarodno ojačali, a uveli i neke novitete. U studenom prošle godine to je bio i Nascar spektakl na Grobniku, koji nam se vraća i zadržat će se kod nas nizom predstojećih sezona. Zahvalni smo na ukazanom povjerenju. Prenosim pozdrave svjetskog asa Jacquesa Villenevuea, kojeg su obveze spriječile da bude s nama. Dolazi na utrku, vozit će, a nada se i dobrom rezultatu – istakao je Štetner.


Ovogodišnju će utrku ljubitelji brzina moći pratiti i uz stazu uz »zelene putovnice«, potvrdu preboljenja ili važeći test te uz ulaznicu dnevno od 100 kuna za subotu i nedjelju, odnosno »paket« od 180 kuna za dva dana. Ulaznice će se moći kupiti na prilazu grobničkoj stazi, kao i obaviti koronatest.


U Nascar Seriji nastupa 28 timova od kojih je 26 vozača u profi skupini »Euro Nascar PRO« i 24 vozača u »Euro Nascar 2«.
Danas se od 9 do 18.20 sati odvija 11 različitih treninga. Prva utrka EuroNascar PRO vozi se sutra od 14 sati, a EuroNascar 2 od 17 sati.