Martin Sinković

Dvostruki zlatni olimpijac sutra u Centru Zamet brani titulu na Croatia Indooru: “Na riječkom natjecanju se uvijek ugodno osjećamo”

Katarina Blažević

BEZ KONKURENCIJE - Martin Sinković/Foto V. KARUZA

BEZ KONKURENCIJE - Martin Sinković/Foto V. KARUZA

Nadam se da ću odveslati jako dobro te očekujem pobjedu kao i prijašnjih godina. Mislim da to neće biti među mojim najboljim rezultatima, ali očekujem da neće biti niti preslabo - najavljuje Martin Sinković



RIJEKA Martin Sinković, olimpijski pobjednik u dvojcu bez kormilara zajedno s bratom Valentom, sutra će u Centru Zamet otvoriti novu sezonu nastupom na još jednom Croatia Indooru, odnosno Otvorenom prvenstvu Hrvatske u ergometrima 2000 metara.


Očekivanja od Sinkovića su velika, zagrebački veslač na ovoj je utrci prvak bio svih šest godina otkad je ona ujedno i Otvoreno prvenstvo Hrvatske, a pobjede je nizao i nekoliko godina unazad. Najbolji je rezultat ostvario 2016. i 2019. godine s identičnim vremenom (5:46.6). Rijeka Martinu itekako odgovara, a ove godine kao suparnika ipak neće imati i brata Valenta.


– Uvijek volim doći u Rijeku na ovo natjecanje koje mi je drago i puno mi znači. Riječani nas uvijek jako lijepo prime i ugodno se osjećamo. Natjecanje samo po sebi uvijek bude uzbudljivo, posebno kada je sa mnom i brat Valent jer bude dosta tijesna utrka. Ove godine će, nažalost, to izostati jer je brat ozlijeđen pa neće moći nastupiti.




Ali ja se nadam da ću odveslati jako dobro te se nadam i očekujem pobjedu kao i prijašnjih godina. Iako mislim da to neće biti među mojim najboljim rezultatima, ali očekujem da neće biti niti preslabo – najavljuje Martin Sinković, koji će tijekom današnjeg dana stići u Rijeku, a sutra točno u podne krenut će u borbu za sedmu uzastopnu pobjedu na ovom natjecanju.


Dominacija


Prva je to utrka za veslače u novoj sezoni, za koju je Martin Sinković pripreme ove zime odradio i u Italiji.


– Pripreme smo dobro odradili, možemo reći da smo spremni za sezonu i da se dobro osjećamo. Jedino je brat još neka tri ili četiri tjedna izvan pogona zbog ozljede. Ovo natjecanje u Rijeci je posebno jer je prvo u sezoni pa po njemu možemo vidjeti u kakvoj smo formi te onda dalje polako ići na druga natjecanja u čamcu. Zbog toga je dobro nastupiti na Croatia Indooru jer ću nakon sutrašnje utrke najbolje vidjeti kako stojim i prema tome onda malo popraviti treninge ako bude bilo potrebe.


Martin i Valent posljednje su četiri godine dominirali u dvojcu bez kormilara, a rezultatski najbolja im je sezona bila prethodna kada je vrhunac bilo osvajanje olimpijskog zlata u Tokiju u toj disciplini. Braća Sinković ujedno su prvi muški dvojac koji je uspio objediniti olimpijsku titulu pobjednika u dvojcu na pariće (Rio de Janeiro 2016.) te u dvojcu bez kormilara.


– Prethodna sezona nam je bila ujedno i prva da smo u dvojcu bez kormilara završili bez ijednog poraza. Tako da smo, naravno, prezadovoljni rezultatima, ne možemo ništa drugo niti reći. Zlato u Tokiju? Lijepo smo to proslavili, kao uvijek u krugu obitelji i prijatelja te klupskih kolega. Kada napraviš tako nešto veliko, želja ti je samo uživati u tome neko vrijeme. Zbog toga smo tri, četiri tjedna odmarali. Ali, sada smo spremni za daljnje utrke i uspjehe.


Čamac ide


Nakon četiri godine braća su odlučila da će se ponovo vratiti svojoj prijašnoj disciplini, dvojcu na pariće, koja im je i donijela prvo olimpijsko zlato. Prvu povratničku utrku trebali su imati u travnju na Croatia Cupu u Zagrebu. Na svojem »terenu«. Zbog Valentove ozljede ipak su male šanse da će se to i dogoditi.


– Pitanje je kada će se točno brat vratiti s obzirom na ozljedu, tako da ne znamo hoće li to biti već na utrci u Zagrebu. Ja ću sigurno veslati skif prvi dan, a drugi dan ako on bude u stanju ćemo zajedno odveslati. Vidjet ćemo što očekivati od sezone. Teško je uvijek biti prvi, iako u dvojcu na pariće nismo izgubili niti jednu utrku, tako da se nadamo da ćemo nastaviti taj niz. Ali trenutno ne očekujemo ništa jer nismo imali niti jednu utrku pa je teško išta govoriti. Jedva čekamo da počne sezona i da zapravo vidimo gdje smo. Čamac ide dobro, to je najbitnije.


Prvo veliko natjecanje na rasporedu je zadnjega vikenda u svibnju, kada je u Beogradu Svjetski kup.


– Tek ćemo na tom natjecanju zapravo vidjeti našu pravu formu jer u Hrvatskoj nije tolika konkurencija da možemo vidjeti gdje stojimo. Valent će, nadam se i vjerujem, biti spreman za tu utrku Svjetskoga kupa pa ćemo se ondje, možemo to tako reći, i službeno vratiti dvojcu na pariće – zaključuje Martin Sinković.