Čudan propust

Državne prvakinje nepriznate u vlastitoj županiji: Kako su odbojkašice KOP-a Opatija ostale bez nominacije za nagradu Zajednice sportova

Katarina Blažević

Juniorke Opatije u društvu Alena Pavačića, Mladena i Ivana Đorđevića/Foto KOP Opatija

Juniorke Opatije u društvu Alena Pavačića, Mladena i Ivana Đorđevića/Foto KOP Opatija

Ispada da jedino u našoj županiji postoji problem odbojke na pijesku, odnosno da jedino Odbojkaški savez naše županije ne priznaje ovaj sport - kaže Ivan Đorđević, trener i igrač KOP-a Opatija



RIJEKA Odbojkašice KOP-a Opatija prošloga su ljeta ostvarile povijesni uspjeh kluba, osvojivši titulu juniorskih prvakinja na ekipnom prvenstvu Hrvatske u odbojci na pijesku. Nedavno je Zajednica sportova Primorsko-goranske županije proglasila nauspješnije sportaše, ekipe i djelatnike u sportu za 2022. godinu, pa je tako nagrada za najbolju juniorsku ekipu pripala košarkašicama FSV-a, viceprvakinjama Hrvatske.


Ono što je s razlogom zasmetalo opatijskom Klubu odbojke na pijesku jest što njihove igračice kao prvakinje Hrvatske uopće nisu bile niti nominirane za ovu nagradu. Zapelo je u samom procesu kandidiranja za nominaciju.


Iz opatijskog kluba su, naime, poslali e-mail sa svojim rezultatima, koji u Zajednici sportova nije primijećen, a zapelo je i s Odbojkaškim savezom PGŽ-a, koji je kao matična sportska organizacija trebao Zajednici sportova poslati nominacije, odnosno istaknute rezultate svojih članica.




Međutim, iz Odbojkaškog saveza PGŽ-a su očito odlučili da ne samo da neće nominirati KOP Opatija za najuspješniju juniorsku ekipu već i da uopće neće Zajednici sportova Primorsko-goranske županije dostaviti rezultate tog kluba.


Propust


– Mi smo kao klub ispunili obrazac koji je na stranicama Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i na taj način smo ih i službeno obavijestili o našim rezultatima u prošloj godini. Isto tako i Odbojkaški savez PGŽ-a je upućen u naše aktivnosti i rezultate, no očito je da naše postojanje nema apsolutno nikakvu težinu kod njih, iako smo mi punopravni članovi Saveza, plaćamo članarinu i obavljamo sve dužnosti.


Tajnik Velimir Liverić mi je u našem telefonskom razgovoru spomenuo da je odluku o nominacijama donio Upravni odbor gdje je sedmero ljudi. Poslali smo i službeni e-mail Odbojkaškom savezu PGŽ-a, ali službeni odgovor još nismo dobili – govori sportski direktor KOP-a Opatija Ivan Đorđević.


Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a, objasnila je gdje je zapelo u njihovom slučaju.


– Imamo e-mail na koji tijekom godine svatko za sebe, pa tako i klubovi, mogu poslati podatke o rezultatima, ali to je samo nama za evidenciju. Mi službeno pošaljemo svim županijskim Savezima e-mail da nam za tu godinu dostave sve podatke i rezultate koje uvodimo u bazu i onda kažemo Savezima da oni nominiraju koga žele za nagrade. I moj prethodnik Darko Ivošević je kazao da zaista svaki Savez treba za svoje članice poslati i rezultate i nominacije.


U ovom slučaju iz Odbojkaškog saveza čak nisu morali nominirati KOP Opatija, ali trebali su makar poslati rezultate. Obrazac? KOP Opatija je poslao e-mail, koji mi nismo uočili jer je došlo do velike smjene zaposlenika u Zajednici sportova, i s te strane je naš propust, te sam se Đorđeviću osobno ispričala. Meni je jako žao, ali te rezultate s e-maila mi samo upisujemo u bazu, dok su Savezi ti koji moraju nominirati svoje članice – objasila je Katja Luketić.


Uobičajena praksa


Iz Odbojkaškog saveza PGŽ-a nisu htjeli službeno komentirati cijeli slučaj i pojasniti razloge zbog kojih ne priznaju rezultate kluba koji je višestruki ekipni prvak Hrvatske u muškoj odbojci, a od prošloga ljeta i aktualni juniorski prvak u ženskoj konkurenciji. Riječ je o natjecanjima pod direktnom ingerencijom Hrvatskog odbojkaškog saveza pa ispada da Županijski odbojkaški savez ne priznaje ono što priznaje njegova središnjica u Zagrebu.


– Iz Županijskog odbojkaškog saveza nam zamjeraju da uzimamo igrače klubova dvoranske odbojke i onda na natjecanjima uzimamo medalje, ali takva je situacija u svim klubovima u Hrvatskoj. Sezona odbojke na pijesku u Hrvatskoj jednostavno ne može trajati cijele godine jer za to nema uvjeta, natkrivenih terena. I Hrvatski odbojkaški savez je svega toga svjestan.


Međutim, ispada da jedino u našoj Županiji postoji problem odbojke na pijesku, odnosno da jedino Odbojkaški savez naše županije ne priznaje ovaj sport – zaključuje Ivan Đorđević, trener, igrač i sportski direktor KOP-a Opatija, čiji su članovi i članice godinama dobivali nagrade za rezultate od Sportske zajednice grada Opatije, a isto tako krajem prošle godine nagrađene su i njihove zlatne juniorke.