DRUGA LIGA KOŠARKAŠA

Drugoligaško prvenstvo igrat će se kup sustavom, Pjevalica: “Nije pošteno, ali drugoga načina nemamo”

Katarina Blažević

Zoran Pjevalica

Zoran Pjevalica

Tim ćemo sustavom dobiti prvaka, koji će ići u kvalifikacije za popunu Prve lige – kaže povjerenik za natjecanje Druge lige – zapad Zoran Pjevalica



RIJEKA Hrvatski košarkaški savez odlučio je da će se kup sustavom zaključiti drugoligaško prvenstvo, čime će svaka regija dobiti prvaka, koji potom ide u kvalifikacije za popunu Prve lige. Odluka je to koju još uvijek nije potvrdilo Ministarstvo turizma i sporta, ali iz Saveza vjeruju da će dobiti dopuštenje za odigravanje utakmica u dvoranama, ali i održavanje treninga koji drugoligaškim ekipama nisu dopušteni još od kraja studenoga prošle godine.


– Bilo je potrebno pronaći neki model da bi dvije ekipe stekle pravo plasmana u Prvu ligu te je Savez u dogovoru s povjerenicima za natjecanje svih regija odlučio da je najbolje da se utakmice odigraju po kup sustavu. Kada dobijemo odgovor ministarstva, koji će, nadamo se, biti pozitivan, prvo bismo ždrijebom dobili parove, a onda bi se u lipnju odigrale utakmice. Klubove bismo obavijestili tri tjedna ranije da bismo mogli održati barem desetak treninga i to, naravno, u dvoranama, za što tek trebamo dobiti dopuštenje ministarstva. Tim ćemo sustavom dobiti prvaka, koji će kao i prijašnjih godina ići u kvalifikacije za popunu Prve lige. Svi se slažemo da ovo nije pošten način, ali jednostavno drugog načina nemamo – kaže povjerenik za natjecanje Druge lige – zapad Zoran Pjevalica.


Turistička sezona


Drugoligaški klubovi već skoro šest mjeseci ne smiju trenirati u dvoranama te je pitanje hoće li se uopće svi klubovi regije Zapad prijaviti na završnicu.




– Po nekim našim saznanjima, dobar dio klubova bi se trebao prijaviti, riječ je o osam ili devet klubova, a zasad je jedan tek odustao. Upravo zbog treninga ćemo i dati tih tri tjedna jer je nemoguće preko noći okupiti ekipe, pitanje je broja igrača, neki su sigurno i odustali od igranja košarke… Ali većina je klubova sretna što će se barem nešto odigrati, važno nam je da se nešto radi, iako situacija nije idealna – kaže Pjevalica.


Do prosinca se u regiji zapad uspjelo odigrati pet nepotpunih kola, Crikvenica je s trima pobjedama bila na vrhu te joj je cilj bila promocija u viši rang.


– Četiri puta smo počeli trenirati i igrati te smo, nažalost, morali i prekidati odlukom Stožera, a sada se nadamo petoj sreći. Spremni smo igrati bez obzira na koji će to biti način. Iako, s obzirom na to da velik broj igrača radi u turizmu i priprema se za sezonu, smatram da bi možda bilo bolje za sve da se to odigra u rujnu, ali ako bude u lipnju, podržavamo i tu odluku. Ali, ponavljam, ne vidim razlog da se nije mogla igrati Druga liga, ako su se igrale Prva i Premijer liga. Imamo nekih problema s ozljedama u ekipi uslijed početka i prekida natjecanja. Igrači nisu na gumb da ih sada možeš stisnuti i aktivirati te im onda dva tjedna kasnije opet zabraniti treninge i tako u krug – naglasio je trener Crikvenice Zoran Dragojević.


Gašenje kluba


U Kraljevici su spremni na igranje utakmica jer im u protivnom prijeti gašenje kluba.


– Kraljevica je zainteresirana i sigurno će igrati, na koji se god način bude igralo. Dečki nisu spremni, da se razumijemo, nešto su malo trenirali individualno, ali ako nas obavijeste koji tjedan prije, imamo ekipu koju ćemo složiti. To sigurno neće biti neka velika kvaliteta, ali moramo igrati jer ćemo se inače ugasiti, što nikako nije dobro – rekao je predsjednik Kraljevice Igor Turina.


U Kastvu je situacija pozitivnija zbog juniora koji imaju pravo treninga u dvoranama i koji su donedavno sudjelovali na prvenstvu regije, dok se s mlađima trenira na vanjskim terenima.


– Vjerujem da bismo odigrali te utakmice jer nam juniori i kadeti treniraju, a tu bi bilo još nekoliko seniora. Daleko je to od pravog sporta, ali to je više psihološki da se dečki okupe i da znaju da treniraju. To je jedino trenutačno moguće – kaže trener Kastva Eugen Tončinić.