Derbi na Rujevici

Dragan Skočić o subotnjem Jadranskom derbiju: “Uz podršku s tribina Rijeka može odigrati pravu utakmicu”

Davor Petrović

Dragan Skočić/Foto PIXSELL

Dragan Skočić/Foto PIXSELL

Nadam se dobroj utakmici jer Rijeka ima perspektivnu i dobru momčad, a Hajduk stiže na valu pobjede nad Dinamom. Hajduk je na Poljudu prepustio posjed Dinamu i bio je dosta vertikalan, preko polukontri i kontri. Sada ćemo vidjeti hoće li isti recept primijeniti i na Rujevici - kaže Skočić



ZAGREB Subotnje izdanje Jadranskog derbija bit će posebno zanimljivo za Dragana Skočića, nekadašnjeg igrača Rijeke i aktualnog izbornika U-21 vrste, i zbog trojice kandidata za reprezentaciju. Njegov poziv za iduću akciju u srijedu su dobili Veldin Hodža i Niko Sigur, dok je Franjo Ivanović ovom prilikom izostao s popisa.


– Kada razgovaramo o Jadranskom derbiju, moram reći da su Hodža i Sigur slični igrači po jednoj stvari. Obojica su vrlo inteligentni, razumiju igru i izvršavaju sve zahtjeve koji se stave pred njih. Jednostavno, to su dečki kojima ne treba dva puta govoriti. Vjerujem će biti vrlo dobri igrači u budućnosti. Što se tiče Ivanovića, sada imamo dosta veliku konkurenciju na njegovoj poziciji jer tu su Frigan, Beljo, Ljubičić, Šimić… On je nedavno proslavio dvadesetI rođendan, a ima veliki potencijal. Teško je reći kako će se razvijati, ali imam dobar osjećaj da Ivanović može puno postići u nogometu – kaže Skočić.


Kakva su vaša očekivanja od ovog Jadranskog derbija?




– Prije svega, nadam se dobroj utakmici jer Rijeka ima perspektivnu i dobru momčad, a Hajduk stiže na valu pobjede nad Dinamom. Svakako će mi biti zanimljivo vidjeti tko će se nametnuti na terenu. Recimo, Hajduk je na Poljudu prepustio posjed Dinamu i bio je dosta vertikalan, preko polukontri i kontri. Sada ćemo vidjeti hoće li isti recept primijeniti i na Rujevici. Zatim, Rijeka ima mladu i potentnu momčad i zato može očekivati amplitude tijekom sezone. S druge strane, smatram da je kod Hajduka najvažniji način na koji će se nositi s teretom očekivanja i euforijom navijača nakon pobjede nad Dinamom – kaže Skočić.


Pjaca i Livaja su igrači za šah-mat

Dodatnu draž ovom izdanju Jadranskog derbija trebala bi dati i dva Marka, Pjaca i Livaja.


– Obojica su znalci koji mogu donijeti šah-mat na svakoj utakmici, pa tako i na ovoj. Pjaca je protiv Osijeka pokazao da je igrač koji može biti prevaga. Sigurno je da on ima kvalitetu za visoke domete, a jedino je upitno koliko će mu trebati da uhvati kontinuitet nakon svega što je prošao u Italiji. S druge strane, Livaja konstantno nešto donosi Hajduku, ili golove ili proigravanja. Na primjer, kada igraju vertikalno, kao što je bilo protiv Dinama, on uvijek može sačuvati loptu i odložiti je za suigrače koji nadiru iz drugog plana – objašnjava Skočić.

Amplitude logične


Derbi s Osijekom Rijeka je odigrala dominantno, a zatim je pružila dvije prosječne partije na gostovanjima kod Slaven Belupa i Rudeša. Kako to tumačite?


– Rijeka ima mladu i potentnu momčad, i zato su takve amplitude logične. Što se tiče utakmica sa Slaven Belupom i Rudešom, važno je da momčad pobjeđuje i kada ne igra na očekivanoj razini. Mislim da Rijeci odgovara pozicija u drugom planu. Dinamo i Hajduk na leđima nose imperative, a od Rijeke nitko ne očekuje da bude uključena u borbu za prvo mjesto. Zato je za nju dobro da uspješno rješava te, takozvane male utakmice, iako »male utakmice« u nogometu ne postoje. To znači da momčad ima dovoljno snage za osvajanje bodove i kada nije na očekivanoj razini. Mislim da Rijeka može napraviti nešto dobro iz prikrajka, dok su sve oči uperene u Dinamo i Hajduk.


Može li Rijeka u Jadranskom derbiju ponoviti izdanje kakvo je prikazala protiv Osijeka?


– Momčad je stvarno perspektivna, ali ta mladost sa sobom donosi i oscilacije. Sigurno je da Rijeka ima kvalitetu i energiju, a tijek sezone će nam otkriti u kojoj mjeri može držati kontinuitet. U svakom slučaju, ozbiljan potencijal postoji. Znam što ti dečki mogu pružiti jer neki od tih igrača su bili kod mene u reprezentaciji, neki su još uvijek tu. Sada treba vidjeti kako će se to kanalizirati kroz sezonu, gdje treba imati kontinuitet pod određenim pritiskom.


Gdje vidite najveću prednost Rijeke u ovom Jadranskom derbiju?


– Za početak, tu su energija i potencijal momčadi. Uz podršku s tribina, koja na Rujevici sigurno neće izostati, Rijeka može odigrati pravu utakmicu. U tome vidim neki forte za momčad. Igrao sam dosta takvih utakmica i znam koliko znači podrška domaćih navijača. Na primjer, bio sam na derbiju Hajduka i Dinama na Poljudu i još jednom sam se uvjerio što sve momčad može napraviti kada je nosi huk s tribina. Ta sprega energije igrača Rijeke i navijača na Rujevici može biti determinantna za ovaj Jadranski derbi.


Potencijal


Može li se dogoditi da ti mladi igrači izgore u takvoj atmosferi?


– Mislim da treba biti spreman na sve. Mladost sa sobom nosi i amplitude. To može biti odlična izvedba, a može biti i oscilacija. Smatram da je iz perspektive Rijeke najvažnije da momčad ima potencijal. Amplitude će se događati u većoj ili manjoj mjeri jer ta mladost to nosi sa sobom.


Kako vas je dojmio Hajduk ove sezone?


– Oni igraju vrlo pragmatično. Protiv Dinama su znali da će se teško nametnuti kroz posjed i odlučili su se za ono što su odigrali, polukontre i kontre. Početkom drugog poluvremena sam rekao da tu gol može pasti samo kroz dosta direktnu akciju iz kakve je Hajduk na kraju zabio. U tako postavljenoj igri Hajduk je bio jako opasan. Pitanje je za što će se odlučiti na Rujevici, i zato sam rekao da me zanima tko će se nametnuti u Jadranskom derbiju. To su stvari o kojima sada možemo samo nagađati. Možda će se netko pokušati nametnuti, a možda će obje momčadi čekati priliku da krenu vertikalno na gol.


Je li onda otvorena mogućnost da to čekanje »ubije« utakmicu?


– Ako se treneri odluče za takvu taktiku, mislim da to neće »ubiti« ovaj Jadranski derbi. Na primjer, u tom smislu je i utakmica Hajduka i Dinama bila zanimljiva. Do pobjede se može doći na više načina. Po meni, utakmica ima ljepotu i kada se igra na posjed, i kada se igra na brzu tranziciju. Nogomet nije samo čuvanje lopte i igranje u širinu, ta igra je lijepa kada je i vertikalna. Svi mi volimo napadačku igru bez kompromisa, ali ima ljepote i u drugim načinima igre. Ta raznovrsnost nogomet čini onim što je. Ponavljam, očekujem da će Rijeka i Hajduk odigrati dobru utakmicu.