Tenis

Đoković svladao Fokinu za osminu finala Roland Garrosa, Talijan iznenađujuće izbacio Rubljova

Hina

Lorenzo Sonego/Foto REUTERS

Lorenzo Sonego/Foto REUTERS

Iako se nakon dva seta činilo da će svoje mjesto u osmini finala zauzeti i 7. tenisač svijeta Rus Andrej Rubljov, s tim se nije složio i Talijan Lorenzo Sonego (ATP - 48.)



PARIZ Treći tenisač svijeta Srbin Novak Đoković svladao je Španjolca Alejandra Davidovicha Fokinu sa 7-6 (4), 7-6 (5), 6-2 i plasirao se u osminu finala turnira u Roland Garrosu na kojem je dvaput bio pobjednik, a eventualni treći trijumf donio bi mu rekordni, 23. naslov s četiri najveća svjetska turnira te mu omogućio da se nastavi boriti za kalendarski Grand Slam.


Đoković je u prvom (2-3) i drugom setu (0-2) nadokanadio rani ‘break’ zaostatka, a nakon što je poveo sa 2-0 u setovima, u trećem je bez poteškoća završio meč.  Činjenica da je za pobjedu u tri seta Đoković utrošio tri sata i 36 minuta, dovoljno govori o tome da je Davidovich Fokina bio vrlo ravnopravan suparnik.


Za plasman u svoje 14. uzatopno četvrtfinale u Roland Garrosu, a ukupno 17., Đoković čeka pobjednika dvoboja između Poljaka Huberta Hurkacza (ATP – 14.) i Peruanca Juana Pabla Varillasa (ATP – 94.).




Iako se nakon dva seta činilo da će svoje mjesto u osmini finala zauzeti i 7. tenisač svijeta Rus Andrej Rubljov, s tim se nije složio i Talijan Lorenzo Sonego (ATP – 48.). Nakon što je Rubljov poveo sa 7-5, 6-0, Sonego je napravio potpuni preokret i osvojio sljedeća tri seta sa 6-3, 7-6 (5), 6-3. Rubljov do meč-lopte nije došao. Sonego se tako drugi put u karijeri probio do osmine finala na pariškoj zemlji, a za plasman u četvrtfinale će morati pobijediti još jednog ruskog predstavnika, Karena Hačanova, koji je sa 6-4, 6-1, 3-6, 7-6 (5) svladao Australca Thanasija Kokkinakisa.


Kod tenisačica je bez plasmana u osminu finala ostala 3. s pojedinačne WTA ljestvice, Amerikanka Jessica Pegula koja je u 3. kolu naišla na raspoloženu Belgijku Elise Mertens. Belgijska tenisačicca je slavila s uvjerljivih 6-1, 6-3 i drugu godinu zaredom došla do osmine finala u Parizu, što joj je i najbolji rezultat u Roland Garrosu.


Nema sumnje da će ovogodišnji pariški nastup pamtiti i 20-godišnja Ruskinja Elina Avanesjan (WTA – 134.) koja je izgubila u zadnjem kolu kvalifikacija, ali je kao “sretna gubitnica” dobila priliku debitirati u glavnom ždrijebu Roland Garrosa. Tjedan dana poslije poraza od Amerikanke Kayle Day, Avanesjan je u osmini finala, jer je nakon Švicarke Belinde Benčič i Francuskinje Leolije Jeanjean svladala i Dankinju Claru Tauson s 3-6, 6-1, 7-5.