Davis Cup

Đoković pobijedio najboljeg hrvatskog tenisača, odluka o finalistu past će u meču parova

Hina

Marin Čilić/Foto REUTERS

Marin Čilić/Foto REUTERS

Bio je to njihov 20. međusobni dvoboj u kojem je Đoković stigao do 18. pobjedeMADRID Odluka o prvom finalistu ovogodišnjeg izdanja Davis Cupa past će u meču parova, nakon što je najbolji tenisač svijeta Novak Đoković pobijedio najboljeg hrvatskog igrača Marina Čilića sa 6-4, 6-2 te izjednačio ukupan rezultat na 1-1.


Bio je to njihov 20. međusobni dvoboj u kojem je Đoković stigao do 18. pobjede.


Odlučujućom se pokazala završnica prvog seta u kojoj je Đoković došao do ‘breaka’ u devetom gemu u kojem je Čilić imao 40-0. Kad je servirao za osvajanje prvog seta prvi reket svijeta je spasio četiri ‘break-lopte’, 15-40 i još dvije Čilićeve prednosti, što mu je donijelo rezultatsku, ali još veću psihološku prednost.
Nakon što su obojica tenisača zadržala prve servise u drugoj dionici, Đoković je uz dva ‘breaka’ nanizao četiri gema i stvorio nedostižnu prednost. Do pobjede 6-4, 6-2 stigao je nakon jednog sata i 39 minuta.


Čiliću je presudila loša realizacija ‘break-lopti’ (0/8), dok je Đoković iskoristio tri od osam prilika za ‘break’.


Hrvatska je povela sa 1-0 nakon što je u prvom pojedinačnom dvoboju Borna Gojo svladao 33. tenisača svijeta Dušana Lajovića sa 4-6, 6-3, 6-2 za jedan sat i 58 minuta. Bio je to treći nastup 23-godišnjeg Splićanina i treća Gojina pobjeda koji se pretvorio u pravog junaka hrvatske Davis Cup reprezentacije.


Gojo je u prvom setu propustio vodstvo od 4-1, ali je sve nadoknadio u drugom i trećem setu, u kojima je potpuno nadigrao favoriziranog srbijanskog reprezentativca, došao do pobjede i doveo hrvatsku reprezentaciju pred vrata četvrtog plasmana u finale Davis Cupa.


Tamo ju već u drugom pojedinačnom meču može odvesti Marin Čilić, koji će igrati protiv najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića.


O plasmanu u finale odlučivat će meč parova u kojem će za Hrvatsku igrati Nikola Mektić i Mate Pavić, a za Srbiju su nominirani Novak Đoković i Nikola Ćaćić.