Humanitarni turnir

Đoković najavio Adria Tour, nastupit će i hrvatski tenisači: “Svi dolaze besplatno, nadam se da ćemo imati publiku”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Uz Zvereva svoj su nastup potvrdili treći tenisač svijeta Austrijanac Dominic Thiem te 19. s ATP ljestvice Bugarin Grigor Dimitrov. Sudjelovat će i najbolji hrvatski tenisači Marin Čilić i Borna Ćorić



BEOGRAD Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković organizator je serije humanitarnih turnira pod nazivom Adria Tour, koji će se u razdoblju od 13. lipnja do 4. srpnja održati u Beogradu, Zadru, Crnoj Gori i Banja Luci, a na kojima je svoj nastup potvrdio i sedmi na ATP ljestvici Nijemac Alexander Zverev.


Uz Zvereva svoj su nastup potvrdili treći tenisač svijeta Austrijanac Dominic Thiem te 19. s ATP ljestvice Bugarin Grigor Dimitrov. Sudjelovat će i najbolji hrvatski tenisači Marin Čilić i Borna Ćorić.


“Svi tenisači dolaze besplatno. Zbog mog odnosa s njima i zbog humanitarnog karaktera stavili su se na raspolaganje. Presretan sam što ću ih moći ugostiti u svom gradu i svom klubu”, izjavio je Novak Đoković na konferenciji za medije u Beogradu koji će biti domaćin prvog turnira 13. i 14. lipnja, a igrat će se na terenima TK “Novak”.




Nakon Beograda Adria Tour će doći u Zadar, gdje će se na terenima TC “Višnjik” igrati 20. i 21. lipnja. Tjedan dana poslije (27. i 28. lipnja) igrat će se u Crnoj Gori, a 3. i 4. srpnja domaćin posljednjeg turnira je Banja Luka. Za 5. srpnja planiran je ekshibicijski meč Đokovića i najboljeg bosansko-hercegovačkog tenisača Damira Džumhura u Sarajevu.


U organizaciji “Adria Toura” prvom tenisaču svijeta pomaže Teniski savez Srbije i nacionalni teniski savezi u regiji, a Đoković je rekao kako se svi nadaju da će turnire moći igrati pred publikom.


“Do 13. lipnja će se pravila vjerojatno promijeniti i nadam se da ćemo imati publiku. U svakom slučaju, bit će poštovane sve mjere i propisi svih država vezanih za panedmiju koronavirusa”, rekao je Đoković.


Bude li tako, gledatelji će moću kupovati ulaznice za dnevni i večernji program.


“Svi prihodi od sponzorskih ugovora i TV prava ići će humanitarnim organizacijama. Moja zaklada će biti jedna od vodećih organizacija, a tenisači koji dolaze izabrat će kome će uplatiti donaciju”, rekao je Đoković.


On je isključio mogućnost da na turniru sudjeluje Kanađanin crnogorskog porijekla Miloš Raonić, jer “neće dolaziti u Europu”.


“Bio bi spektakl da Miloš i ja odigramo meč u Crnoj Gori, ali to sada neće biti moguće”, rekao je Đoković koji je rekao i da je često razgovarao s Rafaelom Nadalom i Rogerom Federerom zbog utjecaja pandemije koronavirusa na tenis i turnire te u svezi pomoći nižerangiranim tenisačima, ali da nijednog od njih dvojice nije pitao za sudjelovanje na “Adria Touru”.


“Federer je ozlijeđen, a Rafu ću možda pitati, ali ne vjerujem da će doći”, rekao je prvi tenisač svijeta.


Na svim turnirima će po osmorica igrača biti podijeljeni u dvije skupine, u kojima će svaki tenisač odigrati po tri meča. Pobjednici skupina će na kraju odigrati finalni dvoboj.


Đoković je ocijenio kako će biti teško izvesti da se “Adria Tour” održava svake godine te da je iskorištena jedinstvena prilika, jer su svi turniri tijekom ljela otkazani.