BIJELI OBEĆAVAJU

Dobro otvaranje sezone za Rijeku i u Europi i u HNL-u, Tomić: “Ove četiri utakmice izvukli smo na momčadski duh”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto Marko Prpic/PIXSELL

Goran Tomić/Foto Marko Prpic/PIXSELL

Ne volim govoriti o pojedincima, ali Pavičić trenutačno igra fantastičan nogomet. Kreator je svih naših opasnih akcija i igra na vrhunskoj razini. Ali generalno, momčad je ta koja je sve ovo odradila na razini. Zajedništvo je ono što nas gura naprijed - tvrdi Goran Tomić



RIJEKA Tri domaće i jedna gostujuća utakmica i stopostotni učinak. Reklo bi se pogodak “u sridu” Rijeke na otvaranju nove sezone. Momčad Gorana Tomića na tragu je obećavajuće igre, igre koja ne plijeni toliko šarmom i napadačkim učinkom, ali djeluje posve pragmatično protiv na papiru dosta slabijih protivnika koji su na početku svake sezone uvijek najteži. Bijelima je najviše problema zadala Gorica koja je ostavila upečatljiv dojam na Rujevici i koja će zasigurno opet biti važan čimbenik HNL-a i u novoj sezoni.


Riječani su tako ostvarili srpanjski plan, onaj u kolovozu bit će puno zahtjevniji i dati dio pravih odgovora kuda teče ova Rijeka. Tomić je zasad dobro usmjerio njezin tok, nije to još igrom nabujala Rijeka, ali je Rijeka koja se dobro drži u svom koritu… Ušće se vidi u skupini Konferencijske lige, bilo bi to zapaženo ostvarenje i ispunjenje najvažnijeg cilja na kraju ove godine. Uz “ganjanje” Konferencijske lige trebat će držati korak i s Dinamom i Osijekom koji su se na startu, a i s obzirom na protivnike, ipak pokazali kao najveći kandidati za najviše domaće domete.


Slatko (ne)zadovoljstvo


Trener Tomić bio je opet polovično zadovoljan nakon Gzire, ali to je na neki način “slatko (ne)zadovoljstvo”. Kako je i sam priznao, teži da momčad i kad igra dobro pa i najbolje bude opet bolja. I to je moto kojim se iz dana u dan vodi kormilar Bijelih, želeći dotjerati igru momčadi, stvoriti automatizme, izbrusiti napad i obranu učiniti prepoznatljivim zaštitnim znakom. Za sad ide sve prema planu, a prvi veliki i pravi test je nedjelja i gostovanje kod Dinama u Maksimiru. Četiri dana potom novo je iskušenje u Edinburghu…




– Ne volim govoriti o pojedincima, ali Pavičić trenutačno igra fantastičan nogomet. Kreator je svih naših opasnih akcija i igra na vrhunskoj razini. Tomečak isto tako… – kaže trener Tomić nakon prolaza Maltežana i dodaje: – Ali generalno, momčad je ta koja je sve ovo odradila na razini. Zajedništvo je ono što nas gura naprijed, a ako se mora istaknuti baš jedan pojedinac, onda je to Pavičić. Abass? Vidi se da se vratio kao oporavljenik, nije se snašao na početku, sve mu je malo bilo strano, ali vjerujem da će u sljedećim utakmicama pokazati svoj potencijal.


Hibernian je sasvim drugačiji tip protivnika. Škoti sve što im nedostaje nadoknađuju srcem…


– Ne trebam govoriti koliko će to biti teža i zahtjevnija utakmica. Moramo se posebno pripremiti jer to je jedan drugačiji nogomet, s puno trke, duela i skoka – jasan je Tomić.


Nalazi i testiranja


U nedjelju navečer Bijele čeka dosad najteži protivnik. Dinamo je ipak dimenzija više od Gorice, Istre i Gzire.


– Ono što je sada jako važno i što dosta diktira sastavljanje momčadi su svi nalazi i testiranja na koronu. Za Dinamo neće biti nekih prevelikih novosti u kadru. Sada smo morali balansirati vezni red, jer nismo na klupi imali veznog igrača izuzev Libera. To su jako nezgodne situacije za trenere, ali morat ćemo se snaći – najavljuje strateg Riječana.


Ohrabrujuće je ipak da obrana igra dobro na otvaranju sezone, da Labrović dosad nije još niti jednom vadio loptu iz mreže.


– To je ono što me posebno raduje. Od prvog dana nastojimo da momčad što manje dopušta protivniku, a prema naprijed nam sigurno treba još malo vremena da se uigramo i stvorimo neke automatizme. Labrović? Zaslužuje sve čestitke, i on i svi novopridošli igrači. Dečki rade na visokoj razini, ali mislim da smo ove četiri utakmice izvukli na zajedništvo, kao momčad, a ne s nekim pojedincima – znakovito zaključuje Rijekin trener.


U cijeloj novosezonskoj priči klub i momčad odrađuju posao “u hodu”. Puno je dolazaka, a bit će ih zasigurno i još. Cijeli kolovoz donosi još dosta posla za Roberta Palikuću, generalnog menadžera, a sve će svakako diktirati izlazni transferi. Zasad se kao prvi na listi mogućih odlazaka spominje baš Pavičić, ali i Murić. A to su dva igrača koja s ovakvom formom Rijeci donose kvalitetu više i odu li, neće biti lako adekvatno ih nadomjestiti.