Mario Višak

Direktor premijernog izdanja ATP Challengera Lošinj Open: “Stiglo je tristotinjak ljudi, Cecchinato budi karijeru na Punti”

Zlatko Horvat

DOBRO PAMTI HRVATSKU - Marco Cecchinato/Foto PIXSELL

DOBRO PAMTI HRVATSKU - Marco Cecchinato/Foto PIXSELL

ATP-u je trebao organizator u ovom tjednu, sve se povezalo i sve je ispalo super s obzirom na to da smo imali samo mjesec dana za pripremu turnira. Na Lošinj je stiglo tristotinjak ljudi, od igrača, trenera do pratnje - kaže Višak



RIJEKA Nino Serdarušić bio je blizu senzacije u drugom kolu Lošinj Opena, premijernog izdanja ATP Challengera, što se ovog tjedna igra u Malom Lošinju kao jedini turnir ove kategorije u Europi. No, Serdarušić nije uspio zaključiti priču u dva »tie-breaka«, prvi nositelj Marco Cecchinato se provukao i projurio trećim setom za četvrtfinale.


Talijan, 104. igrač svijeta, koji je prije dvije i pol godine bio 16. na svijetu poslije polufinala Roland Garrosa i pobjede nad Novakom Đokovićem te trijumfa u Umagu 2018. godine, prvi je nositelj lošinjskog turnira na kojem želi probuditi karijeru. Jedini domaći predstavnik ostao je Antonio Šančić u konkurenciji parova. Mlade nade Mili Poljičak i Duje Ajduković poraženi su u prvom kolu u pojedinačnoj konkurenciji.


– Vrijeme nas služi, a u ždrijebu imamo dobre igrače. Cijela ta priča zaokružena je između Jadranke turizam i Ljubičić Tenis Akademije, uz pomoć TK Lošinj Jadranka. Prvi je nositelj Marco Cecchinato, a od poznatih igrača tu je Robin Haase – kaže Mario Višak, direktor turnira.


Mario Višak


Pomoć ATP-a




Na terenima Kvarnera u Rijeci challenger je igran od 2007. do 2011. godine. Pobjednik prvog izdanja bio je golobradi Marin Čilić. Možda lošinjski turnir bude dugovječniji…


– Nama je challenger bio cilj, a hoće li se zadržati, ovisi o tvrtki i njenim planovima. Ove godine ATP nam je pomogao oko organizacije. Nismo mogli birati termin, ATP-u je trebao turnir u Europi u ovome tjednu, sve se povezalo i sve je ispalo super s obzirom na to da smo imali samo mjesec dana za pripremu. Posljednja dva tjedna bili su vrlo aktivni.


Mario Višak i njegova ekipa suočili su se s jednim problemom zvanim – sakupljači lopti.


– Trebalo nam je 25-30 sakupljača. Mi smo malo mjesto i teško je izvući djecu iz škole. Nije idealno izvući cijeli razred na tjedan dana. Ali, uskočila je Jadranka kao organizator i vlasnik turnira. Sezona je pri kraju i imaju dosta zaposlenika, uskočili su njihovi ljudi. U poslijepodnevnim satima priključila su im se djeca.


Brat Vilim uz Čilića

Vilim Višak, mlađi brat Marija Viška, bio je velika nada, četverostruki prvak Hrvatske. Najbolji plasman na ATP ljestvici u pojedinačnoj konkurenciji bilo mu je 612. mjesto. No, rano je krenuo u trenerske vode, a sada je uz Marina Čilića, koji je u Moskvi izborio polufinale, pobijedivši u drugom kolu Amerikanca Tommyja Paula sa 7:5, 6:3.
– Vilima rijetko i viđam, stalno je na putu. Zadovoljan je, prošao je sve, od dna, ratnički. Razumije cijelu priču i voli trenerski posao. Vidi se i da je postao cijenjen – kaže Mario Višak, koji je trenirao pet i pol godina mlađeg brata, putovao s njime po turnirima.
– I ja sam igrao po turnirima, ali prestao sam dosta rano zbog ozljede šake. Prešao sam u trenerske vode i radio u klubu s djecom. Sada je krenula priča s akademijom, a stigao je i challenger – kaže Mario Višak.

Tradicija


Za Mali Lošinj ovaj challenger je samo organizacijski iskorak, bilo je već međunarodnih turnira na otoku.


– Imamo ITF turnir do 18 i Tennis Europe turnir do 16 godina, koji se održavaju preko 20 godina. Organizacijski nam ovo nije ništa novo, jedino što ATP ima strožija pravila od ITF-a. No, sve smo uspjeli riješiti.


Akademija Ivana Ljubičića krenula je s radom protekloga ljeta, a među gostima Lošinja bio je Roger Federer. Za Mali Lošinj bio je to početak teniskoga buđenja. Ljubičićeve veze dovele su i turnir na otok.


– To je izvrsna stvar. Na cijelu priču oko akademije se nadovezao ATP challenger, što je dobro za otok i cijelu našu regiju. Na Lošinj je stiglo oko tristotinjak ljudi, od igrača, trenera do pratnje. Nešto se događa na Punti.


Finale je u nedjelju u 11 sati. Premijera neće, kao u Rijeci, pripasti domaćem tenisaču, Šančić u parovima ostaje jedina nada.