Nogomet

Dinamova ekspedicija danas odlazi u Grčku: Pakao Toumbe mogao bi obilježiti ostatak sezone

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Nakon velike pobjede svi ističu kako još ništa nije gotovo, a to bi trebalo značiti da Jakirović i suradnici znaju kako pripremiti igrače za pakleno gostovanje na Toumbi



ZAGREB Bilo bi pretjerano reći da Dinamo ovih dana proživljava pastoralu, no neosporna je činjenica da je nakon izbora Velimira Zajeca za novog predsjednika Maksimirsku 128 zapljusnula plima dobrih vibracija. I to će, sasvim sigurno, trajati još neko vrijeme, barem kada je vođenje kluba u pitanju.


Što se tiče vjere u momčad, raspoloženje je podjednako dobro, s time da mogući plasman u četvrtfinale nudi više nego izglednu mogućnost poboljšanja. No, sutrašnji uzvrat osmine finala protiv PAOK-a u Solunu može postići i suprotan učinak, u slučaju da Dinamo ne uspije zadržati dva gola prednosti sa svog stadiona.


Pri tome je već sada jasno da će igrači PAOK-a biti motivirani do krajnjih granica. Naime, nakon nedjeljnog poraza od Arisa na domaćem terenu (0:1), njihov trening u klupskom kampu posjetilo je petnaestak navijača, tražeći razgovor. Budući da je ta utakmica s Arisom igrana pred praznim tribinama, zbog kazne za izgrede, može se pretpostaviti da je ta komunikacija imala određene segmente koji sadrže motivacijske čimbenike.




U svakom slučaju, igračima je, kako navode grčki mediji, objašnjeno da moraju proći Dinamo i vratiti se na lidersku poziciju u prvenstvu. Povrh toga, sasvim je sigurno da će Dinamo na PAOK-ovom stadionu zvanom Toumba, na koji stane nešto manje od 29 tisuća gledatelja, dočekati paklena atmosfera. Naravno, nimalo prijateljska.


Samopouzdanje


Modrima bi, pak, dodatnu dozu samopouzdanja trebalo donijeti saznanje da su u zadnjih mjesec dana srušili dvije neugodne europske tradicije. Prvo su, u dvoboju s Betisom, po prvi put u svojoj povijesti zaključili gostovanje neporaženi, a zatim su, također po prvi put, ali od hrvatske samostalnosti, uspijeli pobijediti suparnika iz Grčke.


S druge strane, u prilog im ne ide saznanje da su tijekom istog razdoblja u toj zemlji uknjižili četiri poraza i jedan remi koji je, zapravo, bio sudbonosan za ovu sezonu. Nakon tih 2:2 s AEK-om u Ateni Igor Bišćan je ekspresno eliminiran, a na funkciju trenera preuzeo je Sergej Jakirović u okolnostima koje ne treba ponavljati.


Dinamova ekspedicija danas odlazi u Grčku prepuna samopouzdanja, ali i realnosti. Nakon velike pobjede u Zagrebu nikome nije padalo na pamet pričanje o ogromnoj prednosti. Štoviše, svi, ali baš svi su isticali da još ništa nije ni izbliza gotovo, a to bi trebalo značiti da Jakirović i njegovi suradnici iz stručnog stožera znaju kako pripremiti igrače za pakleno gostovanje na Toumbi.


Osam gostovanja


Zapravo, nije pretjerano reći da je pred Dinamom utakmica koja bi mu mogla obilježiti preostali dio sezone. Pored već spomenutog psihološkog učinka na svlačionicu, uzvratu s PAOK-om treba dodati raspored. Modre, naime, u ovom trenutku očekuje čak osam gostovanja u razdoblju od sutra do 4. svibnja, kada je na rasporedu derbi SuperSport HNL-a s Rijekom na Rujevici.


Idući vikend im, doduše, donosi dvoboj s već odavno otpisanim Rudešom u Kranjčevićevoj, no zatim na red dolaze dva odlaska na Poljud. Dinamo će 30. ožujka s Hajdukom igrati derbi HNL-a, a četiri dana kasnije polufinale SuperSport Hrvatskog kupa. Zatim, u slučaju sutrašnjeg uspjeha u Solunu, 11. travnja donosi i prvu utakmicu četvrtfinala Konferencijske lige.


Opet, to je u ovom trenutku spada u sferu nagađanja. Za sada je sigurno da prvo prvenstveno kolo u travnju Dinamu servira ogled s Istrom 1961 na stadionu Maksimir, nakon čega su na redu gostovanja kod Gorice, Lokomotive, Varaždina i Rijeke. Na prvi pogled takav raspored izgleda neobično, no ne treba zaboraviti da je Dinamo u siječnju zamijenio domaćinstvo s Lokomotivom zato što je tada Kranjčevićevu prekrio snijeg.


Sve navedeno navodi na zaključak da će sutrašnje sučeljavanje s PAOK-om imati izuzetno velik utjecaj na modre ambicije. U trenutku kada je Zajec izabran za predsjednika Dinama oko kluba se stvorila iznimno dobra atmosfera, a sada Jakirović i njegovi štićenici mogu rasplamsati, ali i prigušiti taj plamen optimizma.