Liga prvaka

Dinamo poražen u Norveškoj, Petković u samoj završnici promašio stopostotnu šansu za remi

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Modri su u prvom dijelu bili postavljeni kukavički, a u nastavku su pokazali da Bodo/Glimt nije nepremostiva prepreka...



ZAGREB Gostovanje na sjeveru Norveške Dinamu je donijelo minimalni poraz, koji bi, prema prikazanom, trebao biti nadoknadiv u uzvratu, zakazanom za iduću srijedu. Modri su u prvom dijelu bili postavljeni kukavički, a u nastavku su pokazali da Bodo/Glimt nije nepremostiva prepreka.


Bodo/Glimt – Dinamo 1:0 (1:0)

BODO – Stadion Aspmyra. Gledatelja: 7.750. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska) 6,5. Strijelac: 1:0 Pellegrino (37′). Žuti karton: Mišić (Dinamo).


BODO/GLIMT: Haikin 6 – Sampsted 6,5, Amundsen 5,5, Hoibraten 5,5, Wembangomo 6 – Saltnes 6,5, Hagen 6 (81′ Gronbaek -), Vetlesen 6,5 – Mvuka 6,5 (81′ Koomson -), Salvesen 6,5 (68′ Espejord -), Pellegrino 6,5.




DINAMO: Livaković 6,5 – Ristovski 6, B. Šutalo 6, Lauritsen 5,5, Ljubičić 5,5 – Ademi 6, Mišić 5,5 – Špikić 5,5 (46′ Ivanušec 6), Baturina 6 (77′ Gojak -), Oršić 6 (69′ Emreli -) – Drmić 5,5 (46′ Petković 6).

U startu se vidjelo Ante Čačić uopće ne želi riskirati na umjetnoj travi i odlučio se za maksimalno sigurnu varijantu, što će reći da su se Dinamovi igrači nakon izgubljene lopte uredno vraćali do centra, u obrambenu formaciju, ne pokušavajući pressingom vratiti posjed na suparnikovom dijelu terena.


U takvom je rasporedu snaga rastrčani Bodo/Glimt imao laganu inicijativu, ali nije uspio napraviti ništa više od nekoliko ubacivanja u kazneni prostor.


Nakon početnih dvadeset minuta Dinamo je uspio primiriti igru, uspostaviti ravnotežu na terenu i zaprijetiti, preko Mislava Oršića čiji je udarac sa dvadeset metara Nikita Haikin jedva odbio u korner. Međutim, Bodo/Glimt je vrlo brzo sve vratio na početne postavke, a u 37. minuti je stigao do vodstva preko svojih krila. Joel Mugisha Mvuka centrirao je s desne strane, a Amahl Pellegrino se s lijeve ušuljao do vrha peterca i poentirao glavom – 1:0.


Vodstvo je Norvežanima dalo krila, te je tako Lars-Jorgen Salvesen pet minuta kasnije uzdrmao prečku nakon kornera. Povratak s odmora u svlačionicama donio je ulazak Luke Ivanušeca i Brune Petkovića, umjesto Darija Špikića i Josipa Drmića. Taj potez, međutim, nije odmah donio željenu promjenu. Štoviše, u 54. minuti je Pellegrinov udarac sa deset metara prohujao nekoliko centimetara od stative, a već u idućem napadu Dominik Livaković je morao spašavati svoju momčad.


Modri su nakon te dvije situacije prestali čekati na svom dijelu terena i preuzeli su konce igre, što im je donijelo solidne prilike za Petkovića i Oršića te gol Martina Baturine, koji je poništen zbog zaleđa. U 82. minuti Arijan Ademi je udarcem glavom natjerao Haikina na još jednu intervenciju, a nešto kasnije Petković je, nakon kontre, zapucao stopostotnu priliku za izjednačenje.