ATLETIČAR KRKA NA U-23 EP-U

Desetobojac Fran Bonifačić uoči U-23 EP-a: “Konkurencija samo može pozitivno utjecati na rezultat”

Ivana Vaupotić

Fran Bonifačić

Fran Bonifačić

Moja je jedina želja dobra izvedba, ako ona bude dobra i ako tehnički zadovoljim sve što smo radili ovih godinu dana, bit će to super rezultat, a onda i dobar plasman – kaže Bonifačić



RIJEKA Fran Bonifačić, atletičar Krka, jedan je od članova hrvatske reprezentacije, koja će nastupiti na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu, što sutra počinje u Tallinnu. Desetobojac iz Punta u prijestolnicu Estonije dolazi s 7.406 bodova koje je sakupio na mitingu u talijanskoj Lani gdje je krajem travnja za 76 bodova nadmašio svoj i najbolji hrvatski rezultat koji je postavio prošle godine u Leibnitzu.


– Sezona je zasad bila super, napravio sam sve što sam htio. Prvo sam potvrdio normu u desetoboju, nakon čega mi je pao velik uteg s leđa. To je bio jedini desetoboj u kojem sam nastupio, nisam se htio zamarati drugim desetobojima da bih bio što svježiji, nego sam se natjecao u drugim disciplinama, što mi je poslužilo kao svojevrsni test – kaže Fran Bonifačić, koji je u dosadašnjem dijelu sezone napravio itekako dobar posao.


Osobni rekordi padali su kao na traci, a popravljao ih je u trkačkim i skakačkim disciplinama. Tako je »stotku« istrčao za 11,38 sekundi, u dalju je skočio 7,53 metra, u motki je pak preletio 4,70 metara, u skoku uvis preskočio je čarobnu granicu od 200 centimetara, u utrci na 100 metara prepone trčao je 14,77 sekundi, a na 400 metara njegov novi najbolji rezultat iznosi 51,82 sekunde.


Napredak




– Osobni rekordi su padali, bilo je dobro, sada samo to sve treba spojiti na Europskom prvenstvu. Cilj je bio fokusirati se na trkačke i skakačke discipline, pa sam njih više testirao, dok u bacačkim nisam toliko nastupao. Sprint se veže na skokove pa smo trener i ja htjeli da se tu dignem na jednu višu razinu i povežem ga sa skokovima, a ukupan napredak u ovih sedam disciplina se stvarno dosta vidi – nastavio je Bonifačić, vlasnik trećeg rezultata svih vremena u Hrvatskoj. Bolji od njega su jedino Trpimir Široki (7515), mlađeseniorski rekord koji je prošle godine popravio atletičar Krka, te Joško Vlašić, koji je davne 1984. godine u Izmiru postavio još uvijek aktualan hrvatski rekord od 7659 bodova.


Vlašićev rekord


– Treba li se Joško Vlašić »tresti«? Trpimir i ja smo jako blizu i mislim da je rekord samo pitanje vremena. Mislim da je toga svjestan i Joško Vlašić, a vidjet ćemo tko će ga prvi od nas dvojice srušiti. Što se očekivanja tiče, ne osjećam nikakav pritisak što se tiče rezultata ili plasmana. Konkurencija će biti super, dečki imaju od 7300 do 7955 bodova, a desetoboj s gustom konkurencijom samo može pozitivno utjecati na rezultat svakoga od nas, pa tako i moj. Moja je jedina želja dobra izvedba, ako ona bude dobra i ako tehnički zadovoljim sve što smo radili ovih godinu dana, bit će to super rezultat, a onda i dobar plasman – kaže Fran Bonifačić, koji pozdravlja odluku organizatora da dopusti dolazak gledatelja na tribine.


– Nije isto skakati pred publikom ili na praznom stadionu. Mislim da će svaki dan na stadionu biti oko tisuću gledatelja i njihov dolazak samo nam može biti dodatan podstrek i podrška kada nam bude trebala. Tako da se ja radujem njihovu dolasku na tribine i vjerujem da će atmosfera na stadionu biti odlična. Ova cijela koronasituacija je daleko od uobičajene, mi se, primjerice, nećemo moći družiti s ostalim reprezentativcima niti ići u razgledavanje grada, ali takva su pravila, sretni smo što uopće imamo natjecanje. Treba igrati s kartama koje imamo i iz toga izvući najviše što možemo – zaključio je Bonifačić.