Uoči pretkvalifikacija za OI

Dario Šarić kao novi kapetan Hrvatske: “Najlakše bi bilo odustati sada kada se došlo do dna”

Davor Petrović

PODRŠKA SUIGRAČIMA - Dario Šarić/Foto D. KOVAČEVIĆ

PODRŠKA SUIGRAČIMA - Dario Šarić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Reprezentacija prolazi kroz teško razdoblje. Svi igraju košarku i tu je puno kvalitetnih momčadi. Ne može se reći da nismo doživjeli pad, ali to nam svima mora biti pouka i dodatna motivacija - kaže Šarić



ZAGREB Hrvatska košarkaška reprezentacija u Zagrebu je privela kraju pripreme za prvi filter kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Naime, od sutra pa do 20. kolovoza odigrat će se dva kvalifikacijska turnira, s time da će nastavak nade zadržati samo prvoplasirane reprezentacije.


U hrvatskom slučaju to znači da u Istanbulu prvo treba osvojiti jedno od prva dva mjesta u skupini s Belgijom, Švedskom i Nizozemskom, a zatim uknjižiti pobjede u polufinalu i finalu. Na suprotnoj strani ždrijeba nalazi se skupina koju čine Turska, Ukrajina, Bugarska i Island.


Uz dio igrača koji su nedavno uspješno apsolvirali početak kvalifikacija za Eurobasket protiv Republike Irske i Luksemburga, Josip Sesar sada na raspolaganju ima i četiri velika pojačanja. Hrvatsku će u bitku za olimpijsku nadu povesti Mario Hezonja, Ivica Zubac, Jaleen Smith i Dario Šarić, koji je preuzeo kapetansku traku nakon oproštaja Bojana Bogdanovića od reprezentacije.




– Uvijek mi je bila velika čast igrati za Hrvatsku, a sada sam i kapetan. Za reprezentaciju igram već jedanaest godina i ovo je za mene vrhunac. Rekao bih da je to osjetljiv teren. Pokušat ću pomoći suigračima pomoći da budemo što bolji. Iza nas je malo zajedničkih dana i nismo imali puno vremena za uigravanje. Zbog toga je važno da svaki od nas funkcionira na pravi način u danom trenutku. Nitko se ne smije bojati krenuti u akciju ili šutnuti po košu ako je sam. Tu kapetan mora biti podrška suigračima – kaže Šarić.


Načela igre


Na treninzima u Zagrebu naglasak je stavljen na uigravanje četvorke iz NBA i Eurolige s igračima koji su tijekom priprema za oglede s Republikom Irskom i Luksemburgom pohvatali Sesarove ideje. Zbog toga je analiza suparnika u skupini ostavljena za Istanbul. Hrvatska u nedjelju igra protiv Belgije, dan kasnije na rasporedu je dvoboj sa Švedskom, a iduća srijeda donosi sučeljavanje s Nizozemcima.


– Nismo puno gledali suparnike, taj dio je tek sada na redu. Bazirali smo se na usvajanje načela naše igre jer moramo biti pravi u oba smjera. To se pogotovo odnosi na obranu jer u tom segmentu svi moramo biti u istoj stranici. U ovoj reprezentaciji je svaki igrač jednako važan, od prvog do dvanaestog. Svi moramo dati svoj doprinos. Bez obzira što igram u NBA ligi, možda će netko imati bolji dan od mene. Prema tome, važno je da se svi osjećaju komforno, da se ne ustručavaju uzeti šut ako se nalaze u otvorenoj situaciji – tumači novi kapetan hrvatskog košarkaškog broda.


Iza Šarića je dugo razdoblje ispunjeno zdravstvenim problemima, no sada bi sve trebalo biti u redu.


– Tijekom sezone sam odigrao određeni fond utakmica. Malo sam izgubio osjećaj nakon ozljede, ali to je normalno. Zbog toga su mi bile potrebne utakmice. Uvijek želim pobjeđivati, a sada se osjećam relativno dobro. Reprezentacija prolazi kroz teško razdoblje i najlakše bi bilo odustati kada se došlo do dna. Danas svi igraju košarku i tu je puno kvalitetnih momčadi. Ne može se reći da nismo doživjeli pad, ali to nam svima mora biti pouka i dodatna motivacija. Pogotovo za ovaj turnir u Istanbulu. Tamo idemo pokušati igrati u oba smjera i dati sve jedni za druge – govori Šarić.


Torino

Hrvatska je posljednji put bila na Olimpijskim igrama 2016. godine. Tada je viza za Rio de Janeiro izborena na kvalifikacijskom turniru u Torinu, pod stručnim vodstvom Aleksandra Petrovića. Pritom nije na odmet podsjetiti da je reprezentacija do tamo i natrag putovala autobusom. Jednostavno, štedjelo se jer nitko nije očekivao da Petrovićeva momčad može preskočiti Italiju i Grčku.


– Ja nikada nisam mislio da smo tamo otišli kao nekakvi autsajderi. U košarci se svakome uvijek može nešto otvoriti. Sadašnja situacija možda je slična tom Torinu, ali ovoga puta je riječ o dva turnira koja bi trebalo osvojiti. Mi imamo kvalitetu i vjerujem da ćemo to pokazati u Istanbulu. Dobro smo trenirali na pripremama, ali to nam neće ništa značiti ako tamo ne odigramo kako treba – kaže Šarić.

Nada


Nije tajna da je zadatak iznimno težak. Nastavak kvalifikacija izborit će samo pobjednik turnira, a Turska se prijavila za domaćinstvo kako bi imala dodatni vjetar u leđa s tribina dvorane »Sinan Erde«. Osim toga, ovo predstavlja tek prvi korak jer je u slučaju trijumfa u Istanbulu idućeg ljeta na rasporedu završni kvalifikacijski turnir, gdje također treba otići do kraja.


– Vjerujemo da možemo izboriti Olimpijske igre. Nada uvijek postoji, a mi tamo trebamo ići utakmicu po utakmicu. Jasno nam je da ne možemo jednom pobijediti i igrati na Olimpijskim igrama. Moramo proći jedan pa drugi turnir, a to će biti jako teško. Ponavljam, najlakše bi bilo odustati i ništa ne pokušati. U Istanbulu ćemo dati sve od sebe pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će nas to odvesti – zaključio je 29-godišnji Šarić, koji je nedavno postao igrač Golden State Warriorsa.