Riječka regata

Danas točno u podne starta 24. izdanje Fiumanke. Slovenci favoriti, domaći »Molo longo« ide po iznenađenje

Katarina Blažević

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Naš »Molo longo« nije onaj koji bi mogao pobijediti, iako se svašta može dogoditi. Uvijek želimo dobiti, ali smo i realni - kaže Rajko Kujundžić



RIJEKA Danas točno u 12 sati ispred riječkog lukobrana startat će tradicionalna jedriličarska regata Fiumanka. I na ovogodišnjem 24. izdanju na startu će se naći više od sto jedrilica koje će jedriti na dvije rute, obiteljska (»cruising« grupa) do Kostrene, a regatna (»racing« grupa) do oznake postavljene otprilike na sredini Riječkog zaljeva. Cilj je u riječkoj luci, a zainteresirani se danas do 10 sati još uvijek, osim online, mogu prijaviti u Regatnom uredu Fiumanke na Terminalu.


Prošlogodišnje prvoplasirane i drugoplasirane posade, »Portopiccolo Prosecco« i »Maxi Jena«, ove godine neće sudjelovati na riječkoj regati, a na papiru su najveći favoriti slovenski »EWOL«, kao i »Adriatic Europa« s Dušanom Puhom. Od domaćih snaga najviše se očekuje od posade »Molo longo TuttaTrieste«, u kojoj je iskusni Rajko Kujundžić, koji je vjeran riječkoj regati od njezina početka prije 24 godine.


– Jedrenjem se bavim već dugo godina i ako se dobro sjećam, Fiumanku sam osvojio tri puta s različitim brodovima. Ali s obzirom na to da brodovi rastu i sve su veći, naš »Molo longo« nije onaj koji bi mogao pobijediti, iako se svašta može dogoditi. Nikada ne idemo izgubiti, uvijek želimo dobiti, ali smo i realni.




Favoriti? Tradicionalno dolazi Dušan Puh koji je poznati jedriličar, a njegov je brod veći i brži od našeg i mislim da je on glavni favorit. Ali eto, njega smo znali već i dobiti, to je jedrenje. Nekome smrkne, drugome svane. Ako ne bude vjetra, drugi dio flote, koji je sporiji, mučit će se da uopće odradi cijelu regatu – najavljuje Rajko Kujundžić, koji će s »Molo longo TuttaTriesteom« pokušati iznenaditi.


Važnija od natjecanja


Inače je već godinama trener u Jedriličarskom klubu Galeb.


– Uvijek broj članova u klubu može biti bolji i jači. Ja sam krenuo u jedrenje zahvaljujući pokojnom tati koji je bio vrhunski jedriličar. U klubu dosta radimo s djecom i pokušavamo gurati mlade na sve načine da ih zadržimo u jedrenju. Osim što radim s djecom, pokušavam ih usmjeravati i na krstaše. Imamo dva klupska broda, »Molo longo TuttaTrieste«, koji već tradicionalno jedri za Galeb otkad je došao u Hrvatsku, a drugi je Jazz – J120, koji je nedavno stigao, te će na njemu biti drugi dio ekipe Galeba.


Danas u podne na Velikoj Fiumanki startat će i jedrilica tvrtke INA koja već dva desetljeća prati i podržava riječku regatu, a na njoj će biti i Željko Perović, inače peterostruki pobjednik Fiumanke.


– U pravilu sam svake godine na Fiumanki, mislim da sam samo jednu propustio. Iako, ove godine nemam ambicije pobijediti jer jedrim s gostima na više »cruising« jedrilici s obzirom na to da naš regatni brod ove godine nije spreman. Fiumanka je apsolutno velika stvar u Rijeci i jedna je od najvećih regata u Hrvatskoj. Fiumanka živi za to da svatko tko ima barku na jedra dođe na regatu, a to je važnije od samog natjecanja. Iako uvijek privuče i veliki broj regatnih jedrilica i znam da dolaze velike dvije, tri jedrilice s ciljem da pobijede.


Entuzijasti


I Perović najvećim favoritima smatra slovenske posade, ali šansu daje i domaćoj ekipi.


– Jedrilica »EWOL« je sigurno jedan od najvećih favorita, ali tu je i riječki »Molo longo« koji isto ima šanse. Regata će sigurno biti zanimljiva. Kada sam ja pobjeđivao, nekoliko bismo puta bili bolji od većih jedrilica, odnosno onih koje bi trebale biti brže. Ali to nije uvijek tako, ne mora značiti da neka manja i sporija jedrilica nema šanse. »EWOL« je najveći favorit, iskusni su i imaju veliku šansu za apsolutnu pobjedu.


Iskusni jedriličar naglašava da je tradicionalna Fiumanka važna i zbog promocije jedrenja u našem kraju. Novih projekata, kaže Perović, itekako nedostaje.


– Jedrenje je sport koji sigurno traži velika financijska sredstva i ulaganja. To je nešto što je u Hrvatskoj u zadnje vrijeme zapelo jer nema puno entuzijasta koji ulažu u nove i zanimljive projekte. Međutim, interes mlađih ljudi se povećao prošlih godina. Ne konkretno s velikim maxi jedrilicama i velikim investicijama, ali ima dosta mladih jedriličara koji su se uključili u cijelu tu igru. Mislim da potencijali apsolutno postoje – zaključio je Željko Perović.