EURO 2024.

Danas se zaključuje prvo kolo: Turcima će BVB Stadion biti domaći teren

Nino Benčina

Baris Alper Yilmaz i Abdulkerim Bardakci/Foto REUTERS

Baris Alper Yilmaz i Abdulkerim Bardakci/Foto REUTERS

Prolazak skupine je prvi cilj. Stoga se pobjednički start nameće sam po sebi. Spremni smo, motivirani, imat ćemo i podršku navijača - kaže Vincenzo Montella, turski izbornik



DORTMUND Nakon što smo tri prethodna dana na programu svakodnevno imali po tri utakmice, danas će se odigrati jedna manje. A to znači da smo stigli do kraja prvog kola po skupinama, koje zatvaraju dvoboji kvarteta u skupini F. Ona ima jednog izrazitog favorita i autsajdera, te dvojac koji ima objektivnu kvalitetu dočepati se drugog kruga.


Tu svakako spada Turska, koja će natjecanje otvoriti u Dortmundu protiv selekcije koja je debitant na kontinentalnoj smotri. Gruzija je i dalje na sedmom nebu, ali spremna je učiniti sve da izbjegne bolno prizemljenje i buđenje. Turci su u Njemačkoj na domaćem terenu, ne treba sumnjati da će podrška s tribina biti debelo na njihovoj strani. Tu je i objektivno bolja igračka kvaliteta, ali izbornik Vincenzo Montella zna da je ovdje svaka utakmica potencijalna nagazna mina, posebno ona prva na velikom turniru.


– Prolazak skupine je prvi cilj. Stoga se pobjednički start nameće sam po sebi. Spremni smo, motivirani, imat ćemo i podršku navijača, koje želimo odmah razveseliti – jasan je Talijan na turskoj klupi.


Teška premijera




Na onoj suparničkoj sjedi Francuz Willy Sagnol, koji se ne zamara činjenicom da su njegovu vrstu svi prozvali velikim autsajderom.


– Sretni smo što smo u ovom društvu, ali želja je skupo prodati kožu na svakoj utakmici. Turska je favorit, ima u svojim redovima nekoliko iznimnih pojedinaca i sigurno nas čeka teška premijera. No, mogu obećati da ni suparnicima neće biti lako – smatra Sagnol.


Rivali iz večernjeg okršaja se dobro poznaju. Portugal i Češka su se dosada tri puta susretali na europskim prvenstvima. Česi su slavili ’96 (1:0), na preostala dva 2008. i ’12 su gubili, a na oba ta dvoboja mrežu im je tresao Ronaldo, koji će u slučaju današnjeg nastupa uknjižiti svoj šesti EURO. Portugal je favorit skupine, ali i za naslov, do kojeg je ipak dugačak put.


Napadačka moć


– Cijenim našeg prvog protivnika. Česi prihvaćaju rizik, igraju napadački, vole se nadigravati i mogu biti jako opasni. No, mi smo svjesni naše kvalitete – kaže izbornik Roberto Martinez.


Ronaldo i društvo su napadački moćni, ali ne treba zaboraviti da je sa CR7 na prošlom Euru titulu najboljeg strijelca s pet pogodaka podijelio s Parickom Shickom.


– Svaka utakmice kreće s jednakim izgledima. Tako ulazimo i protiv favorita. Sigurno je da se nećemo braniti i čekati pred našim golom, pa što bude. Svaki bod je važan, zašto ne osvojiti i neki odmah na startu – priželjkuje češki izbornik Ivan Hašek.