SP u Egiptu

DAN ODLUKE Hrvatska protiv aktualnih svjetskih prvaka mora pobijediti, ali ključna je i pobjeda Katara

Igor Duvnjak

NADA UMIRE POSLJEDNJA - Rukometna reprezentacija/Foto REUTERS

NADA UMIRE POSLJEDNJA - Rukometna reprezentacija/Foto REUTERS

Nema vremena za kukanje zbog prolivenog mlijeka, treba razmišljati na koji način nadmudriti Dance, za što će trebati kopernikanski obrat u odnosu na napade na argentinsku zonu, što Hrvatskoj, uz pobjedu Katara, otvara naizgled već zatvorena vrata četvrtfinala



RIJEKA Hrvatska u raljama kalkulacijama, pozicija je to u kojoj se nalaze hrvatski rukometaši uoči večerašnjeg raspleta (20.30 sati) u skupini II Svjetskoga prvenstva i odgovora koje će se dvije ekipe plasirati u četvrtfinale. Na parketu dvorane u Kairu potvrdila se istina koliko su prognoze u sportu poput bumeranga.


Uoči SP-a procjene su bile da su izabranici Line Červara imali dobar ždrijeb, ali su izvedbom i ishodom utakmice s Argentinom priliku pretvorili u nepriliku pa im izgledi za plasman u četvrtfinale vise o koncu.


Hrvatska reprezentacija je nakon poraza od Argentine pred jako teškim izazovom jer je u večerašnjem posljednjem susretu skupine II čeka svjetski prvak, Danska, protiv koje joj treba pobjeda. No, niti uspjeh protiv Danaca ne jamči plasman u četvrtfinale, već je Hrvatskoj nužna i pomoć Katara i njegova pobjeda nad Argentinom, koja je potpuno nadigrala indisponiranu Hrvatsku.




Nema vremena za kukanje zbog prolivenog mlijeka, treba razmišljati na koji način nadmudriti Dance, za što će trebati kopernikanski obrat u odnosu na napade na argentinsku zonu, što Hrvatskoj, uz pobjedu Katara, otvara naizgled već zatvorena vrata četvrtfinala. U filmskim pričama događaju se najsenzacionalniji obrati i mogući su svakakvi scenariji, u sportu je to malo teže. Pitanje je koliko je hrvatska momčad spremna reagirati nakon teškoga poraza od Argentine i stati na noge, ali i kako će na igrače djelovati najavljena ostavka izbornika Line Červara.


Želja i htijenje


– Sigurno da nakon onog mučenja na terenu nije lagano ući u novi dan. Tragedija je što smo izgubili od Argentine, ali prerano je da podvlačimo crtu. Puno puta smo se znali izvući. Htio bih naglasiti: kroz cijeli turnir je postojala želja i htijenje, to se vidi po obrani. U napadu jednostavno nije bilo dovoljno kvalitete, ekipa je svjesna da smo podbacili, ali što je, tu je, moramo skupiti glave.


Trebamo ostati pozitivni i uzdignute glave ući u utakmicu s Danskom. Čeka nas jedna od najboljih momčadi prvenstva, prije svega se treba napadački poboljšati, moramo spriječiti tranziciju, imati fanatično vraćanje u obrani, kao da se borimo za život i igrati na rubu incidenta. Napraviti ratnu atmosferu – rekao je Hrvoje Horvat, pomoćnik izbornika Line Červara, koji se dan nakon najavljene ostavke nije pojavio na konferenciji za medije. – Razgovarao sam s Linom, prvenstvo još nije gotovo, nema vremena za kukanje i očajavanje. Ne bih komentirao njegove riječi i ostaje li nakon prvenstva. To pitanje nije za mene – dodao je Horvat.


Danska je neokrznuta u Egiptu, ostvarila je pet čistih pobjeda, u svakom susretu postigla je više od 30 pogodaka, a prosječno je primala 21,8 pogodaka. Danci su u Egipat došli bez nekoliko važnih igrača, Rasmusa Laugea, Caspera Mortensena, Henrika Tofta Hansena i Lasea Mollera. Udarne snage su joj slavni Mikkel Hansen, Lasse Svan, Magnus Landin i njegov brat na vratima Niklas Landin, od mladih snaga briljira Mathias Gidsel, ovog trenutka prvi danski strijelac.


– Igrači vjeruju u prolaz dalje. Vrijeme je da se izbrišu negativne misli, da se prebacimo na rukomet. Moramo se fokusirati na to da budemo bolji. Uvukla se nervoza, nedostaje nam samopouzdanja, sigurno ulogu igra i to što su nam srednji vanjski u zdravstvenim problemima. Pravi napad kreće od srednjeg vanjskog. Svaki dan se borimo sa zdravstvenim problemima, teško je tako standardizirati napad. Sve je to usko povezano – zaključio je Horvat.


Podbacio kolektiv


Marino Marić poslao je samokritičke, ali i optimistične poruke uoči večerašnjeg susreta s Danskom.


– Volio bih da nas vi novinari zgazite, a da mi uđemo u četvrtfinale. Znali smo da će protiv Argentine biti teško, no nismo mogli zamisliti da ćemo drugi gol zabiti tek u 13. minuti. Problem cijele utakmice bio je naš napad. Ako zabiješ Argentini deset golova, to je premalo. Nismo isti igrači kada krene takav stres i panika. Dogodi se blokada koju ne znam objasniti, jednostavno smo zakazali u napadu, nedostajalo nam je akcija i šuteva izvana.


Probali smo razbiti zonu, ali nije išlo. Svi smo profesionalci i volimo ovo što radimo, prije svega nas drži ljubav prema reprezentaciji i da donesemo veselje nama i svima koji nas prate – rekao je Marić i osvrnuo se na izbornikovu izjavu da su ga igrači razočarali izvedbom protiv Argentine.


– Izbornik je tako reagirao, svi smo mi ljudi i možemo tražiti opravdanja. Ja mislim da smo svi kao kolektiv podbacili. Što će se dalje događati, to je na izborniku. Svjesni smo da imamo još jednu šansu. Znamo kakav je mentalitet, kada je super, sve ide super, a kada ne ide, onda smo najgori. Svi moramo prihvatiti odgovornost za poraz – dodao je Marić i okrenuo se najavi utakmice s momčadi koja je po mnogima favorit za zlato. Hrvatska je s Danskom igrala četiri puta na SP-u, prva dva susreta pripala su hrvatskoj reprezentaciji, posljednja dva dobili su Danci.


– Prvo, vjerujem da će Katar pobijediti Argentinu. Što se tiče Danske, oni su se već kvalificirali, možda će odmoriti nekoliko igrača, ali sve je na nama. I njihova C ekipa je naš veliki protivnik. Najvažnije je dobro otvoriti utakmicu, tada je bolja atmosfera na terenu. Danci imaju 16 vrhunskih igrača. Za nas će ovo biti rat, a za njih lagana utakmica. Mi smo ekipa i moramo biti kompaktni.


Atmosfera je »banana« nakon Argentine, to nam je bio smak svijeta. Možda smo trebali to odraditi hladnije, ali mi ćemo biti maksimalno profesionalni. S istom željom i emocijom idemo na Dansku. Ne može nas motivirati izjava da Červar daje ostavku, mi smo motivirani željom da igramo u četvrtfinalu. Imamo sportski motiv razveseliti nas i naciju – zaključio je Marić.