Predsjednik Rijeke

Damir Mišković o ispadanju iz Europe: “Shvatite u kakvim okolnostima živimo. Pa pogledajte kako žive ostali klubovi u Rijeci”

Portal Novilist.hr

Damir Mišković/Foto D. KOVAČEVIĆ

Damir Mišković/Foto D. KOVAČEVIĆ

Ne znam do kada ćemo voditi borbu za preživljavanje, samo znam da je to borba u kojoj je iz godine u godinu teže raditi. Ono što me boli je što nitko ništa ne poduzima. Klubovi nam se gase, ne mislim tu pritom samo na nogomet - kaže Mišković



RIJEKA Predsjednik Rijeke Damir Mišković u intervjuu za Sportske novosti progovorio je o lošijem startu Bijelih u novu sezonu, ali i problemima koji muče klub s Rujevice već neko vrijeme. Mišković, ipak, smatra da krize u klubu – nema.


– Ne shvaćam one koji na neki način prizivaju Rijekinu propast. U tri prvenstvena kola uzeli smo četiri boda, a uz malo sreće mogli smo i do svih devet. Jesmo li bili bolja momčad protiv Gorice? Jesmo, ali uzeli smo samo bod. Jesmo li protiv Lokomotive dominirali, uputili 19 udaraca na gol, ali svejedno smo izgubili. To je nogomet, to se događa. Ali to nije kriza, a kamoli propast. Djurgarden? Izgubili smo od odlične momčadi koja iza sebe ima 17 prvenstvenih kola i na vrhu je švedske lige – rekao je za Sportske novosti Damir Mišković.


Predsjednik Rijeke osvrnuo se na financijsku nadmoć švedskih klubova naspram hrvatskih.




– Djurgardens ima proračun od 15 milijuna eura. Rijeka ima 12 milijuna. Djurgardens kroz TV prava, sponzore i prodane ulaznice ima zajamčenih 12 do 13 milijuna eura prije početka sezone. Njima je 90 posto proračuna zajamčeno u startu, Rijeci je jedva 10 posto. Oni ne moraju prodati niti jednog igrača da bi živjeli, a mi smo “mrtvi” ako nema transfera. Dajte ljudi, shvatite više u kakvim okolnostima živimo.


Naglasio je Mišković i tešku situaciju u sportu općenito, kako u Rijeci, tako i u cijeloj Hrvatskoj.


– Mi imamo Rujevicu koju smo morali sami izgraditi i koja nas je prije ovih ogromnih poskupljenja stajala 10 milijuna kuna godišnje. Strah me i pomisliti koliko će koštati po novim cijenama struje i plina. I to sami moramo platili. Ne znam do kada ćemo voditi borbu za preživljavanje, samo znam da je to borba u kojoj je iz godine u godinu teže raditi. Ono što me boli je što nitko ništa ne poduzima. Klubovi nam se gase, ne mislim tu pritom samo na nogomet. Pogledajte kako žive ostali klubovi u Rijeci? Nabrojite mi izvan nogometa 10 klubova u državi koji su profesionalni? Profesionalni sport nam žestoko tone, a svi to samo gledaju. I čude se zašto je Djurgardens bolji od Rijeke.


Spas kroz Opatijsku inicijativu?


– Ona nažalost nije prošla. Nema ni smisla objašnjavati zašto. Znam samo da sportu spasa nema dok su okolnosti ovakve kakve jesu. Nogomet je još uvijek kao iznad vode, jer ima priljev novca iz Europe, ali ne možeš samo od toga živjeti. Svake godine Europa nam sve više odmiče, to je jedina istina. E sada, jasno mi je da je lakše prozivati ljude u klubovima da loše rade, nego se suočiti s pravom istinom, ali gdje će nas to odvesti? Ili je bolje reći pogledajte gdje nas je to već dovelo?