Pomoćni trener

Đalović uoči odlučujuće runde SHNL-a: “Ovi dečki željni uspjeha naša su najveća snaga”

Denis Frančišković

Niko Galešić i Radomir Đalović/Foto V. KARUZA

Niko Galešić i Radomir Đalović/Foto V. KARUZA

Mnogi nisu računali na nas i da ćemo biti ispred Dinama i Hajduka. Sada je to neki lijepi i pozitivan pritisak, borimo se za nešto veliko i tko zna hoće li itko od nas u budućnosti imati šansu boriti se za naslov - kaže Đalović



RIJEKA Nogometaši Rijeke u ritmu su treninga za dva važna gostovanja, kod Rudeša u ligaškom nadmetanju i kod Lokomotive u polufinalu Kupa, nakon čega na vrata kuca Jadranski derbi na Rujevici. Tri važne utakmice u gustom su rasporedu od devet dana, praktički u malo vremana stat će cijela sezona.


A Bijeli sve drže u svojim rukama, ove sezone isplivali su kao najbolja nogometna družina nakon triju sezona u silaznoj putanji. Rijeka se vratila u sam vrh domaćeg nogometa, ali i na stazu da ponovi povijesni uspjeh iz 2017. kad je osvojena dvostruka kruna. Naslov je u fokusu kao puno vrjedniji trofej, no Riječani ne kriju da žele otići do kraja i u borbi za Rabuzinovo sunce.


– Dobro smo trenirali pet dana i imali dobru provjeru protiv Domžala. U toj utakmici probali smo neke nove stvari, dali nekim igračima više šanse, probali ih na nekim drugim pozicijama… – kaže Radomir Đalović, prvi asistent Željka Sopića. – Čekaju nas prvo u kratkom vremenu tri bitne utakmice, ali i jako važna i zahtjevna dva mjeseca. Ako sve bude kako treba, još ukupno 12 utakmica.




Domžalama su Bijeli zabili lakih šest komada, slovenska mreža mogla je biti još i punija. Ohrabrujući je povratak Nike Jankovića i zapaženo izdanje Franje Ivanovića.


– Niko se vratio poslije mjesec dana i to je veliki plus za nas. On je igrač koji nam puno znači, ali ne samo on već svi dobro koriste dobivenu šansu. Puno igrača, njih čak 15, 16 upisalo se i među strijelce što je svakako dobar pokazatelj i jako dobra stvar za nas. Drago mi je i zbog Franje, izuzetno dobro trenira i nadam se da će nastaviti tako.


Rudeš je tvrda »kost« za sve protivnike unatoč tome što obično izvlači lošiji kraj, a o Lokomotivi se sve zna kao protivniku koji je ovog proljeća već matirao Dinamo u Maksimiru i Hajduk na Poljudu.


– Realno, u ovom trenutku uopće ne razmišljamo o Jadranskom derbiju. Utakmica s Rudešom je najvažnija i bit će teška. Svi očekuju našu pobjedu, ali treba taj susret odraditi maksimalno kvalitetno. Tri boda tu su najvažnija. Reprezentativci nam se vraćaju tek u srijedu, a odmah dolazi i susret s Lokosima. Želimo u finale jer to onda garantira još jedan spektakl i igranje na Rujevici. O borbi za još jedan trofej ne treba trošiti riječi. Imamo dosta kartoniranih igrača, a bitno je i da ne bude ozljeda. Trebat će nam širina uz maksimalan pristup – tvrdi pomoćni trener.


Hvala Daliću, gol Hajduku je antologijski

Zlatko Dalić, izbornik najbolje hrvatske vrste, nedavno je u jednoj televizijskoj emisiji gol Đalovića u koprodukciji sa Sharbinijem u 90. minuti proglasio najboljom akcijom u HNL-u svih vremena. Dalić je tada bio trener Rijeke koja je pod stijenama Kantride 2007. pobijedila Hajduk 4:0. Zanimljivo, Rijeka je i jedini klub u kojem je Dalić dobio otkaz…


– Pa i za mene je ta akcija najbolja, ha, ha… Sigurno da je to jedno veliko priznanje od Dalića i hvala izborniku. To je jedna izuzetna akcija i antologijski gol. Odredio je na neki način cijelu tu utakmicu pa i mene. Volio bih da u našoj utakmici protiv Hajduka na Rujevici bude viđena neka još bolja akcija i da netko od naših igrača zabije još ljepši gol – kaže Đalović.

Zaslužena pozicija


Rijeka u završni obračun kreće s najbolje pozicije. I dobrom prednošću. U situaciji je da brani stečeno što nije uvijek najlakše.


– Ovu jako dobru poziciju igrači su zaslužili. I to radom, ponašanjem i karakterom. Dečki su svjesni situacije, a priželjkujemo ostanak na vrhu do samog kraja iako znamo da nas čeka teška borba za svaki bod. Pokazali smo to i u Koprivnici gdje je također postojao taj pritisak zadržavanja prvog mjesta. Najveća naša kvaliteta i snaga je što su svi dečki željni uspjeha i što zimus nismo prodali nikoga. Ostali smo zajedno i očekujem da izdržimo u ovom ritmu do kraja.


Momčad i struka sada su u zoni u kojoj je pritisak sastavni dio borbe za trofeja. Ali, tvrdi Đalović, to je ipak željena vrsta napetosti.


– Htjeli mi ili ne, pritisak mora postojati. Mnogi nisu računali na nas i da ćemo biti ispred Dinama i Hajduka. No, to je neki lijepi, dobar i pozitivan pritisak, borimo se za nešto veliko i tko zna hoće li itko od nas u budućnosti imati šansu boriti za naslov. Moramo znati odgovoriti na sve to i dati sve da ispišemo jedan veliki rezultat za sve nas i sami klub – dodaje Đalović.


Poziv navijačima


Rijeka je ovog proljeća doživjela samo jedan poraz, i to od Dinama s »bijele točke«. No, uvjerljivo je najbolja proljetna momčad.


– Još je dosta bodova u igri, ali imamo sve preduvjete za uspjeh. Očekujem borbu do samog kraja. Bit će neizvjesno i odlučivat će svaki bod. Na Rujevici igramo jako dobro, a dolaze nam Dinamo i Hajduk. No, isti su bodovi protiv njih i protiv Rudeša.


Pobjeda protiv Rudeša i remi Hajduka i Dinama na Poljudu bili bi idealan scenarij za 101. HNL Jadranski derbi na punoj Rujevici.


– Ne zamaramo se s drugima niti s Jadranskim derbijem. Gledamo samo sebe i svoju momčad. Mi imamo svoj cilj i moramo pobjeđivati. Tko je opasniji od konkurencije? Dinamo se digao i vraća mu se dosta igrača u konkurenciju. Ponavljam, ako smo pravi, a nema razloga da ne budemo, mislim da se možemo nositi sa svima i na kraju se radovati. To je neko moje mišljenje. Samo da ne bude ozljeda.


Đalović je osoba koja najbolje može dočarati i ozračje među igračima.


– Osjeti se i ta pozitivna vibra kod igrača. Vidim osobno kako treniraju, grizu, bore se… I kako odgovaraju svim zahtjevima. Vidi se da su spremni i željni uspjeha. Stvarno su vrhunski karakteri. Pokušat ćemo zadržati ovu razinu igre i pokušati otići na oba fronta do kraja.


Navijači su u brojnim, posebno domaćim utakmicama bili veliki pogurac momčadi. Posebno kad nije išlo…


– Nadam se slavlju na kraju prvenstva. Osim kvalitetnih izdanja igrača, ništa toga ne bi bilo i bez naših navijača. Znam da će protiv Hajduka biti vrhunska atmosfera i to ne trebam posebno naglašavati. Pozvao bih navijače i na ove dvije gostujuće utakmice da nas podrže. Mladim igračima jako puno znači njihova podrška – zaključuje Đalović.