Šahovski turnir

Cvijet Mediterana ovoga vikenda u Rijeci kao uvertira u Europsko prvenstvo

Zlatko Horvat

Mirjana Medić i Viktorija Radeva

Mirjana Medić i Viktorija Radeva

Turnir je dosta važan za naše igračice jer 17. ožujka u Crnoj Gori počinje pojedinačno Europsko prvenstvo. Nakon toga od 11. travnja počinje Mitropa kup - kaže direktor turnira Ivan Mandekić



RIJEKA Ukrajinke Evgenija Doluhanova i Anastasija Rahmangulova, Bugarke Viktoria Radeva i Nadya Toncheva, Srbijanka Maria Manakova, Slovenke Barbara Skuhala i Petra Kejžar, te domaće predstavnice Mirjana Medić, Ana Berke i Tihana Iveković sudionice su Cvijeta Mediterana, međunarodnog šahovskog turnira što u nedjelju počinje u Šahovskom domu Rijeka. Cvijet Mediterana stigao je do 23. izdanja.


Direktor Ivan Mandekić okupio je opet ugledno šahovsko društvo na turniru što se tradicionalno igra oko Međunarodnog dana žena. Igra se devet kola po Bergeru od 5. do 11. ožujka.


– Jedna od uzdanica trebala je biti Anamarija Radiković, naša reprezentativka i jedna od najboljih šahistica Hrvatske. No, pala je u Njemačkoj, gdje je igrala ligu, te teško ozlijedila obje noge i završila u gipsu. Trebalo je brzo pronaći zamjenu koja bi zadovoljavala uvjete da bi turnir nosio norme. Uspjeli smo u tome pa imamo solidan međunarodni turnir – kaže Ivan Mandekić, direktor turnira.




Ena Cvitan, dvostruka prvakinja Hrvatske, postala je majka. Zato će 23. put nastupiti Mirjana Medić, pobjednica još 2009. godine.


– Ona je jedina naša predstavnica koja je uspjela osvojiti turnir. Tu su još Ana Berke i Tihana Iveković. Sve su to naše reprezentativke koje su na posljednjoj Šahovskoj olimpijadi prošle jako dobro. S obzirom na to da sam i v. d. izbornika, imao sam tada jako težak posao jer je bilo dosta otkaza.


No, svejedno su u konkurenciji 160 reprezentacija osvojile 33. mjesto. Riječki turnir je dosta važan za naše igračice jer 17. ožujka, šest dana poslije Cvijeta Mediterana, u Petrovcu u Crnoj Gori počinje pojedinačno Europsko prvenstvo. Na tom prvenstvu, uz Anu Berke i Tihanu Iveković, sudjelovat će još Patricija Vujnović. Nakon toga, od 11. travnja na Lošinju počinje Mitropa kup, na kojem sudjeluje ženska reprezentacija.


Povjerenje


Nije bilo jednostavno, ali Cvijet Mediterana ide dalje.


– Kada čovjek nešto dugo radi, stekne jednu rutinu i povjerenje u šahovskom svijetu. Šahistice su sigurne da će im troškovi putovanja biti refundirani. Vole doći, dobro se osjećaju u Rijeci i tu vole igrati. Izgleda jednostavno jer postoji rutina i znanje. To je tajna.


Rat u Ukrajini ostavio je traga i na Cvijetu Mediterana. Sudjeluju dvije ukrajinske igračice, dok Ruskinja nema.


– Trebala je doći i lani jedna ruska igračica, koja se na kraju sama ispričala zbog toga što ne može nastupiti. Sada smo baš željeli da nastupe ukrajinske šahistice da bismo im dali podršku. Uspjeli smo dobiti dvije. Nekako će doći do Rijeke iz Ukrajine, što vlakom, što autobusom.


Prva favoritkinja je Ukrajinka Evgenija Doluhanova, jedna od četiriju ženskih velemajstora.


– Ona je već igrala u Rijeci. Još je mlada, ali je iskusna i jaka šahistica. Turnir je prilično jak, ali uvijek se može napraviti jači. Slabiji teško jer osigurava velemajstorske i intermajstorske norme. Početak je u nedjelju u 15.30 sati. Imat ćemo i posebnu gošću, Latvijku Danu Reizniece-Ozola, koja se dosta aktivirala u Međunarodnoj šahovskoj federaciji, kao i u Europskoj šahovskoj uniji, gdje je zamjenica predsjednika, u komisiji za ženski šah.


Počelo se puno više pažnje pridavati ženskom šahu, što je slučaj i s Hrvatskim šahovskim savezom. Reizniece-Ozola bila je ministrica financija u latvijskoj vladi, a jedne godine bila je proglašena i za ministricu godine. Inače je i šahovska velemajstorica.


Skromnost


Kao i obično, sve partije moći će se pratiti uživo preko službenog portala turnira. U dva dana odigrat će se po dva kola, dok se pet dana igra jedno kolo. U subotu, 11. ožujka, svečano proglašenje bit će po završetku posljednje partije, oko 13 sati.


– Bilo je malo neizvjesno. Svih ovih godina imali smo podršku dugogodišnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela. Turnir je podržao i gradonačelnik Marko Filipović koji će 8. ožujka primiti delegaciju turnira, kao i Danu Reizniece-Ozola, nekoliko šahistica i Ivicu Brkića, predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza. Nakon toga ćemo se tradicionalno spustiti na Korzo.


Budžet turnira manji je od deset tisuća eura. Nagradni fond iznosi tisuću eura, 400 eura donosi prvo, 300 eura drugo, 200 treće i četvrto mjesto 100 eura. Štedi se na svakom koraku, ali i to je vrijednost turnira.