Biciklizam

CRO RACE Opatijac Rumac treći u Crikvenici, Kooiju druga pobjeda: “Teška etapa, nije bilo puno bure”

Valentina Prokić

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Anders Skaarseth preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku, a trećim mjestom u četvrtoj etapi Rumac je skočio na četvrto mjesto u ukupnom poretku sa samo osam sekundi zaostatka



CRIKVENICA Nizozemski biciklist Olav Kooij (Jumbo Visma) ostvario je i drugu pobjedu na CRO Raceu. 19-godišnji Nizozemac je nakon pobjede u drugoj etapi od Slunja do Otočca, prvi prošao cilj i četvrte etape vožene od Zadra do Crikvenice u dužini od 197 kilometara.


Kooij je u završnim metrima bio brži od Australca Kadena Grovesa (BikeExchange) i Josipa Rumca iz Poljana (Androni Giocattoli-Sidermec). Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team) preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku zahvaljujući tri sekunde bonusa koje je osvojio prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom u Crkvenici. Time se po vremenu izjednačio s dosada vodećim Belgijancem Milanom Mentenom (Bingoal Pauwels Sauces WB), ali je zbog boljih plasmana u etapama preuzeo crvenu majicu. Trećim mjestom u četvrtoj etapi Rumac je skočio na četvrto mjesto u ukupnom poretku sa samo osam sekundi zaostatka za Skaartsethom.


Foto galerija: CRO Race u Crikvenici Foto: Marko Gracin


– U četvrtak nisam ušao prvi u zavoj, ali jučer sam to okrenuo i prvi ušao, malo sprintao i isplatilo se. Domaći teren, prije dvije godine četvrti, ove godine treći. Teška etapa, nije bilo puno bure, samo tu u Senju i Novom Vinodolskom, ali bila je nervozna etapa pogotovo zadnjih 20 kilometara. Svi su znali da je na kraju usko, tako da su željeli biti naprijed. Iskoristio sam znanje domaćeg terena, popravio po nekim mjestima gdje sam znao da se može popraviti pozicija, ostao naprijed i ušao treći u cilj – rekao je još uvijek zapuhani Josip Rumac netom nakon prolaska ciljem na crikveničkoj rivi gdje su mu svi željeli čestitati i potaknuti ga da i danas ponovi sjajnu izvedbu.




– Bila su stvarno dva teška dana. Nadam se danas dobrim nogama jer su jučer bile malo teže, nisu bile kakve sam želio, ali sam se potrudio i uspio – dodao je biciklist iz Poljana koji će danas tijekom etape proći praktički ispred svoje kuće.


Etapa kreće i Rapca, a nakon istarskog dijela biciklisti se penju na Učku i spuštaju na Kvarner gde će napraviti krug riječkim zaleđem, Rijekom i etapu završiti u centru Opatije.


VJERNA PODRŠKA - Josipa Rumca u cilju su dočekali djevojka Lea i prijatelji Debora i Franco/Foto V. PROKIĆ

VJERNA PODRŠKA – Josipa Rumca u cilju su dočekali djevojka Lea i prijatelji Debora i Franco/Foto V. PROKIĆ


– Jedni planiraju da će već biti na Učki selekcija, ali ja se nadam da će biti tek na kraju, u završnim krugovima u Opatiji koji su stvarno teški, uspon na Tošinu i Volosko, dva kruga. Mislim da će to biti grupa od 30-40 vozača. Potrudit ću se na Učki, jer znam svaki zavoj, svaku rupu, a spust je kod moje kuće. Bit će i navijača. Opatija je i Franu i meni svakodnevni teren za trening, znamo sve rupe i uspone. Pokušat ću bit čim bolji da zadržimo generalni plasman. Mislim da čak etapa nije toliko bitna, koliko nam je bitan generalni plasman – najavljuje Rumac današnju etapu i dodaje ključni dio: – Spust je na Slatinu i tamo je zavoj kod fontane u koji bih trebao ući prvi – sa smiješkom je zaključio Josip Rumac.


Riječki biciklist Fran Miholjević (Cycling Team Friuli) prošao je ciljnom ravninom 18.


– Bila je prilično lagana etapa, prvih 100 kilometara, postojala je šansa za vjetar pa je bilo napetosti u zadnjih 50-tak kilometara, ali znao sam cestu tako da mi je to uvelike olakšalo pristup cilju. Na brdu koje je bilo kilometar dugo sam se super osjećao, završio sam gore sa prvih deset. I u Crikvenici sam znao, ulaz i pad u istom zavoju, rekao sam svom sprinteru da ćemo po lijevoj strani i uspjeli smo izbjeći oba dva puta padove. On je završio u deset, ja u 20, i to je stvarno dobro – komentirao je Fran Miholjević etapu.


19-godišnji riječii profesionalac napravio je pravi pothvat u prvoj etapi CRO Racea kada je u bijegu proveo nešto više od 200 kilometara.


– Bio sam malo umoran nakon toga, ali u cilju sam se jučer super osjećao. Bez problema sam uspio pozicionirati sebe i svog sprintera tako da je to dobar znak za današnju najtežu etapu. Znam dosta ceste, čak i tehnički zadnji krug mi je jako dobro poznat sa svakodnevnih treninga i prenijet ću svoje znanje kolegama tako da ga svi možemo danas primjeniti – poručio je Miholjević.


Vrlo brzo nakon starta etape u Zadru formirala se skupina od sedam vozača, Poljaci Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Szymon Rekita (Voster ATS Team), Nijemac Tom Lindner (P&S Metalltechnik), Slovenac Žiga Horvat (Adria Mobil), Talijan Nicolo Buratti (Friuli), Austrijanac Felix Ritzinger (WSA KTM Graz) i Australac Felix James Meo (Vorarlberg). Prednost vodećeg šesterca pred pelotonom narasla je na gotovo šest minuta da bi se na prvom usponu dana na Ćaćiće izdvojio Rekita koji je i osvojio brdski cilj ispred Lindnera i Ritzingera.


Solo-vožnja Rekite završila je 67 kilometara prije cilja kada ga je dostigao ostatak bijega. Kako se prednost u odnosu na peloton rapidno smanjivala, 50-ak kilometara prije cilja ona je iznosila manje od dvije i pol minute, uslijedili su novi napadi. Prvi je bio Lindner koji je stoga i osvojio prvi prolazni cilj u Senju, zatim mu se pridružio i Boguslawski koji je bio najbrži na drugom prolaznom cilju u Novom Vinodolskom, no svi bjegunci uhvaćeni su i prije prvog prolaska ciljnom ravninom u Crikvenici. Tamo je važne bonus sekunde osvojio Skaarseth ispred sunarodnjaka i momčadskog kolege Torsteina Traena, dok je treći bio Nizozemac Mick van Dijke (Jumbo-Visma). Tijekom završnog kruga oko Crikvenice vozači su pred sobom imali i drugi uspon dana na Dramalj kojim je prvi prošao Traen i tako povećao svoju prednost u borbi za zelenu majicu koju će nositi i u petoj etapi.