Slučaj Bahami

CMAS pokrenuo disciplinski postupak: Vitomir Maričić i Petar Klovar privremeno suspendirani!

Zlatko Horvat

Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić/Foto M. LEVAK

Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić/Foto M. LEVAK

Takva privremena mjera bit će na snazi ​​do revizije na sastanku Upravnog odbora CMAS-a, zakazanom za 23. rujna 2023. godine, na temelju nalaza navedene istrage.



RIM Vitomir Maričić i Petar Klovar privremeno su suspendirani i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak poslije “slučaja Bahami”. Svjetska federacija za podvodne aktivnosti (CMAS) oglasila se priopćenjem nakon događaja na Bahamima, pretresa putnih torbi i snimanja razgovora, te zabrane nastupa Vitomiru Maričiću i Petru Klovaru na natjecanju “Vertical Blue”.


“Nakon događaja koji su se dogodili tijekom “Vertical Bluea” na Bahamima, a ne dovodeći u pitanje sankcije izrečene prema Kodeksu WADA-e, CMAS je pokrenuo disciplinski postupak protiv hrvatskih sportaša Vitomira Maričića i Petra Klovara zbog kršenja CMAS-a. Dvojica sportaša privremeno su suspendirani, što stupa na snagu odmah, iz bilo kakvih sportskih aktivnosti unutar CMAS-a, u skladu s člankom 10.2 Statuta CMAS-a.


Takva privremena mjera bit će na snazi ​​do revizije na sastanku Upravnog odbora CMAS-a, zakazanom za 23. rujna 2023. godine, na temelju nalaza navedene istrage.




Osim toga, CMAS je odlučio privremeno zabraniti korištenje i posjedovanje bilo kakvih lijekova, lijekova ili dodataka koji sadrže benzodiazepin i sildenafil ili bilo koje slične molekule ili aktivne sastojke, tijekom ili izvan natjecanja, dok se ne dostavi potpuno znanstveno izvješće od strane nadležnih CMAS komisija”, stoji u priopćenju.


S obzirom na suspenziju, Maričić i Klovar neće moći nastpiti na Svjetskom prvenstvu, koje se održava od 19. do 27. kolovoza na otoku Roatan u Hondurasu. “Vertical Blue” je trebao biti priprema za prvenstvo…


– Optužbe za doping su lažne, nepravedne i neosnovane. Uvijek sam se pridržavao principa poštene igre i čistog sporta, vrijedeći cjelovitost natjecanja iznad svega. Moja predanost izvrsnosti vodi strast, naporan rad, znanstveni pristup i nepokolebljiva posvećenost potrazi za sportskim dostignućima. Ovako je bilo u više od 20 godina natjecateljskog sporta kao sportaš i trener – poručio je Marinčić. No, poslije odluke CMAS-a za Maričića i Klovara slijedi mukotrpno dokazivanje nevinosti.