Ivan Rakitić za Novi list

Član srebrnih Vatrenih prognozira SP: “Naš najveći adut je zajedništvo, a meni je lakše bilo dok sam igrao”

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Skupina nije lagana, ali ovo je Svjetsko prvenstvo, i tu nitko nije slučajno došao. Najvažnije je otvoriti turnir na pravi način, kao što je to bilo s Nigerijom u Rusiji - kaže Rakitić



Službeni podaci Hrvatskog nogometnog saveza uz ime Ivana Rakitića bilježe 106 utakmica i petnaest golova u dresu reprezentacije. Njegova karijera u dresu s »kockastim« uzorkom omeđena je nastupima kvalifikacija za EURO u razmaku od dvanaest godina i nešto više od mjesec dana.


Naime, prvi je zabilježio 8. rujna 2007. protiv Estonije u Zagrebu (2:0), zadnji je stigao 13. listopada 2019. protiv Walesa u Cardiffu (1:1). Nakon oproštaja od reprezentacije Rakitić se posvetio klupskim obavezama, s time da, kako sam kaže, pažljivo prati svaku utakmicu Hrvatske.


– Uvjeren sam da opet možemo napraviti dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu. U reprezentaciji imamo dobar ambijent nakon velikog uspjeha u Ligi nacija, i na tome treba graditi sve ostalo za Katar – objašnjava Rakitić.


Budući da su prva dva izdanja Lige nacija donijela nešto slabije rezultate, jeste li vjerovali da Hrvatska može izboriti nastup na završnom turniru u konkurenciji Francuske, Danske i Austrije?




– Možda postoje ljudi koje je takav ishod iznenadio. Mene nije jer znam kakvu kvalitetu ima naša reprezentacija. Taj uspjeh sigurno nije došao kao plod slučajnosti. Francuska je imala visoke ambicije, kao i Danska, a vjerojatno i Austrija, ali naša momčad je odradila posao na vrhunskoj razini. Nadam se da će istim tempom nastaviti i u Kataru.


Rusija za pamćenje


U dresu reprezentacije nastupili ste na tri europska i dva svjetska prvenstva. Kako bi glasila vaša formula za ovaj Mundial?


– Neću otkriti ništa novo kada kažem da moramo ići korak po korak. Prema tome, sada se treba fokusirati na skupinu i plasman u nokaut fazu natjecanja. To je jedini ispravan način. Ne smije se razmišljati o onome što bi moglo doći kasnije, treba biti okrenut prema prvoj idućoj utakmici. Kao i uvijek, naš najveći adut je zajedništvo.


Osim toga, koji su najvažniji sastojci recepta za uspjeh u Kataru?


– Kvaliteta igračkog kadra je najvažnija, a bitan čimbenik je dobar ambijent. Kada se svi osjećaju ugodno i podređeni su istom cilju, sve ide lakše. Ne sumnjam da ćemo u Kataru imati kvalitetnu atmosferu, poput one koja je bila u Rusiji. Ondje je bilo milijun detalja za pamćenje, ali to sada nije važno. Ova reprezentacija u Kataru mora napraviti svoje priče i trenutke za lijepe uspomene. Siguran sam da imamo jednu od najboljih veznih linija na turniru. Možda čak i najbolju. U našoj reprezentaciji svi znaju kako se moraju pripremiti za ovakvo natjecanje.


Kako vam djeluju suparnici na prvoj prepreci, Maroko, Kanada i Belgija?


– Skupina nije lagana, ali ovo je Svjetsko prvenstvo, i tu nitko nije slučajno došao. Treba imati respekt prema svakom suparniku, a najvažnije je otvoriti turnir na pravi način. Sada ne treba previše razmišljati o Kanadi i Belgiji jer je prva utakmica s Marokom. To moramo odraditi na pravi način, kao što je to bilo s Nigerijom u Rusiji. Treba ići strpljivo, korak po korak.


Čvrsta osovina


Nije teško pretpostaviti da su očekivanja navijača iznimno velika na turniru koji je Hrvatskoj prije četiri godine donio naslov svjetskog viceprvaka. Na koji se način može nositi s tim pritiskom?


– Navijači uvijek imaju visoka očekivanja i vole se baviti kalkulacijama o raspletu natjecanja. Već sam rekao da je za nas najbitnije da stručni stožer i igrači znaju kako se treba ponašati na ovakvom turniru. Hrvatska je svjetski viceprvak i s razlogom se može nadati visokom plasmanu u Kataru. Imamo čvrstu osovinu reprezentacije s Lukom kao neupitnim vođom i mlade igrače, koji odlično igraju u svojim klubovima. Tu ima jako puno kvalitete u svim linijama i zato ne brinem za budućnost, koja će biti fantastična. Jedva čekam početak Svjetskog prvenstva.


I vi ste navijač već tri godine. Kako se nosite s tom ulogom?


– Bilo mi je puno lakše dok sam igrao za reprezentaciju. Najteže je gledati i navijati, ali želim biti uz naše dečke. Oni će u meni sada imati veliku podršku izdaleka i nadam se da će nas sve skupa još jednom razveseliti dobrim rezultatima.


Neke afričke reprezentacije mogle bi daleko dogurati

Kako vidite rasplet ovog Mundijala?


– Zna se koje reprezentacije tradicionalno imaju ulogu favorita na Svjetskom prvenstvu. Ipak, s obzirom na kvalitetu kod svih, u Kataru očekujem dosta iznenađenja. Siguran sam da će ondje biti dosta neizvjesnih i teških utakmica. Bit će jako zanimljivo, a neke afričke reprezentacije mogle bi daleko dogurati. Jasno je da će se u Kataru igrati dobar nogomet. Isto tako, sigurno će biti dosta utakmica kod kojih će razliku činiti fine nijanse.