Košarka

Cibona nadigrala Šibenku i pridružila se Cedeviti Junior: Zagrebački derbi u reprizi finala Kupa

Katarina Blažević

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Cedevita Junior u polufinalu uspješnija od Dinama (89:75), dok je Cibona uvjerljivo nadigrala Šibenku (101:71)



ZAGREB Drugu godinu zaredom u finalu SuperSport Kupa “Krešimir Ćosić” snage će odmjeriti zagrebački klubovi Cibona i Cedevita Junior. Prošle godine u Centru Zamet trofej su na kraju podignuli Vukovi te tako momčad Cedevite sutra (20.15 sati) ima priliku uzvratiti gradskom rivalu na njegovu terenu, u Draženovu domu.


Cedevita Junior do finala je stigla svladavši Dinamo (89:75), koji je na putu do polufinala izbacio Kvarner 2010, dok je Cibona nadigrala Šibenku 101:71.


Trofej će sigurno podignuti i jedan Riječanin jer je u sastavu Cedevite Junior Vito Kučić, dok dres Cibone nosi Domagoj Vuković.




U prvoj utakmici, odnosno zagrebačkom derbiju, dominirali su veterani, a na kraju je pobjedu odnijela ipak kvalitetnija Cedevita Junior trenera Damira Mulaomerovića. Kod obiju momčadi najbolji pojedinci su bili 37-godišnjaci, Kruno Simon s 19 poena i 12 asistencija te Ivan Novačić s 23 ubačaja.


Prijetnja


Cedevita je držala konce igre u svojim rukama gotovo kroz cijelu utakmicu, iako se Dinamo nije predavao te je kroz nekoliko valova ozbiljnije prijetio suparniku. Najozbiljnija prijetnja dogodila se u trećoj četvrtini, na početku koje je Cedevita imala i “plus 13”, da bi Dinamo na krilima Novačića serijom 20:2 preokrenuo rezultat (55:60) tri minute prije kraja dionice.


Mulaomerovićeva momčad ipak nije dopustila da Dinamo senzacionalno stigne do pobjede, već je brzo uzvratila preko Simona koji je nanizao pet poena. Koji trenutak kasnije ponovo je dosuđen prekršaj na Simonu, koji je oba puta bio precizan na crti slobodnih bacanja (64:60), a njegova je momčad u posljednjoj četvrtini riješila pitanje pobjednika serijom 12:0 (85:68).


Mulaomerović na kraju nije bio zadovoljan što se njegova momčad morala potrošiti više od očekivanog.


– U drugom su poluvremenu vodili pet razlike. Međutim, kad smo se konsolidirali i odigrali obranu kako to i inače činimo, došli smo u stabilnu situaciju i pobijedili, što je na kraju i najvažnije. Ušli smo drugu godinu zaredom u finale, mislim da smo zasluženo tu gdje jesmo. Simon i Marčinković su odlični mentori mlađima u smislu pristupa i svega što daju na terenu, ali svatko je odigrao svoj dio – rekao je trener Cedevite Junior Damir Mulaomerović koji će se i drugu godinu zaredom u finalu suprotstaviti Ciboni. Prošle godine u Centru Zamet je, doduše, s druge strane stajao trener Gašper Okorn i u potpunosti drugačija ekipa Vukova u odnosu na ovu sezonu.


Promašaji


Cibosi su ove sezone do finala stigli slomivši Šibenku u pucački sjajnoj utakmici, a u kojoj je tek prva četvrtina protekla u egalu. Pleadin je u 11. minuti poentirao za izjednačenje 18:18, nakon čega se Cibona počela buditi i pomalo odvajati, iako su Šibenčani do sredine druge dionice puhali za vrat protivniku. I onda je krenula paljba Cibone, Majcunić je minutu i pol prije velikog odmora s dvije vezane trice zaključio odličnu seriju 19:2, kojom su Zagrepčani “dotukli” Šibenčane (26:48), koji su se itekako ispromašivali. Samo u toj drugoj četvrtini su promašili devet trica.


S druge strane je stajao raspoloženi Kapusta koji je u prvoj minuti treće dionice ubacio dvije trice, da bi ubrzo jednako nastavio Smajlagić za već uvjerljivu prednost Cibone 60:32. Zagrebačka momčad nije posustajala, do kraja je držala prednost od oko 25 poena, a na kraju se zaustavila na 17 realiziranih trica. Prvo ime bio je Borna Kapusta sa 17 poena, pet skokova i jednako toliko asistencija.