Englezi bolji

Čekićari iskoristili zagrebačke darove, Dinamo nemoćan na otvaranju grupne faze Europske lige

Zlatko Horvat

Foto REUTERS

Foto REUTERS

West Ham je iskoristio pogreške Theophile-Catherinea i Ademija, iz kojih su Antonio (22') i Rice (50') postigli pogotke. Za sastav Davida Moyesa to je velika injekcija samopouzdanja uoči nedjeljnog dvoboja s Manchester Unitedom



ZAGREB Momčad Dinama, prošlogodišnji četvrtfinalist Europske lige, poražena je u prvom kolu skupine H. West Ham, osmoplasirani sastav Premier lige poslije četiriju kola, uz dvije pobjede i dva remija, iskoristio je darove Modrih i osvojio tri vrijedna boda u Maksimiru. Za sastav Davida Moyesa, koji je 2017. na klupi Čekičara naslijedio Slavena Bilića, a 2019. se vratio na istu klupu, to je velika injekcija samopouzdanja uoči nedjeljnog dvoboja s Manchester Unitedom.


DINAMO – WEST HAM 0:2

Prvo kolo Europske lige, skupina H: Dinamo – West Ham 0:2 (0:1). Stadion Maksimir. Gledatelja 12.300. Sudac: Ruddy Buquet (Francuska). Strijelci: 0:1 Antonio (22′), 0:2 Rice (50′). Žuti kartoni: Mišić (Dinamo), Lanzini (West Ham).


DINAMO: Livaković – Šutalo, Lauritsen, Theophile-Catherine (od 46′ Jurić) – Ristovski (od 63′ Moharrami), Ademi, Mišić (od 75′ Tolić), Franjić – Ivanušec (od 84′ Gojak) – Petković, Oršić (od 83′ Menalo).




WEST HAM: Fabianski – Fredericks, Zouma, Diop, Cresswell – Rice (od 82′ Noble), Souček – Vlašić (od 69′ Bowen), Lanzini (od 51′ Benrahma), Fornals (od 83′ Masuaku) – Antonio (od 83′ Jarmolenko).

Početak je pripao gostima, koji su u prvih devet minuta izveli četiri kornera, ali nisu stvorili pravu prigodu. U prvih 11 gostujuće momčadi prvi su se put našli Nikola Vlašić i Francuz Kurt Zouma.


U 22. minuti gosti su poveli poslije velike pogreške Theophile-Catherinea, koji je vraćao loptu vrataru Livakoviću. No, Michail Antonio je sve pratio i uspio stići do lopte prije vratara Modrih i lijevom nogom ubaciti loptu u praznu mrežu. Za 31-godišnjeg napadača iz Jamajke to je bio peti pogodak u četiri posljednje utakmice ove sezone.


Domaći se još nisu oporaviti od šoka, a dvije minute kasnije Fredericks je poslije duplog pasa odjurio prema golu Dinama po desnoj strani i imao zicer. No, Livaković je nogom uspio odbiti loptu i spriječiti povećanje vodstva londonskog sastava.


U finišu prvoga dijela Modri su bili opasniji, ali Ademi i Oršić nisu uspjeli izjednačiti. Baš kao ni Petković u 47. minuti, koji se oslobodio pratnje i odlučio na udarac s ruba kaznenog prostora, ali lopta je prošla pored gola. Još jedna pogreška, ovoga puta Šutala na sredini terena, dovela je do drugog pogotka. Declan Rice je u 150. nastupu za West Ham presjekao loptu i sjurio se do Dinamovog šesnaesterca, raspalivši iskosa ljevicom. Lopta je kroz noge Livakoviću pronašla put do mreže – 0:2.


Ivanušec je u 59. minuti poslije dodavanja Petkovića u gužbu uspio doći do udarca, ali lopta je prošla koji centimetar od stative vratara Fabianskog. U završnici oba su trenera povukla najjače adute s terena, čuvajući ih za iduću utakmicu. Ova je bila riješena s drugim pogotkom gostiju.


U drugom susretu skupine Genk je u Beču drugoj minuti sudačke nadoknade pogotkom Onuachua svladao Rapid s 1:0. Idući suparnik Modrih 30. rujna bit će Genk.