PROMJENE NA NBA KLUPAMA

Carlisle nakon ostavke u Dallasu ponovno preuzima Pacerse, Celticsi izabrali Imea Udoku

Hina

Rick Carlisle/Foto: REUTERS

Rick Carlisle/Foto: REUTERS

Prema navodima američkih medija, Carlisle je s Pacersima dogovorio četverogodišnju suradnju vrijednu 29 milijuna dolara.



INDIANAPOLIS/BOSTON Američke profesionalne košarkaške NBA momčadi Indiana Pacersi i Boston Celticsi imaju nove glavne trenere, tako će Pacerse voditi donedavni trener Dallas Mavericksa, iskusni Rick Carlisle (61), dok su Celticsi izabrali Imea Udoku (43), kojemu će to biti prvi samostalni trenerski posao.


Prema navodima američkih medija, Carlisle je s Pacersima dogovorio četverogodišnju suradnju vrijednu 29 milijuna dolara.


Bit će to Carlisleov povratak na početak jer je u razdoblju od 2003. do 2007. godine vodio Pacerse, a bio mu je to prvi posao glavnog tenera u NBA ligi te je ostvario omjer pobjeda i poraza 181-147. U sezoni 2003/04. vodio je momčad do omjera pobjeda i poraza 61-21 u ligaškom dijelu te do finala Istočne konferencije u doigravanju u kojem je izgubio od kasnijih prvaka Detroit Pistonsa. Godine 2008. Carlisle je poreuzeo Dallas Maverickse te ih je uspješno vodio punih 13 sezona, odnosno sve do prošloga tjedna. S momčadi iz Teksasa je 2011. osvojio i naslov prvaka. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri Carlisle ima omjer pobjeda i poraza 836-689 u ligaškom dijelu sezone te 63-70 u doigravanju.




Na klupi Pacersa Carlisle će zamijeniti Natea Bjorkgrena, koji je dobio otkaz nakon samo jedne sezone provedene na toj dužnosti. Bjorkgen je ostvario omjer 34-38 te izgubio od Washington Wizardsa u susretu za ulazak u doigravanje.


Udoka je tijekom igračke karijere upisao 316 nastupa u NBA ligi da bi 2012. godine postao članom stručnog stožera San Antonio Spursa s kojima je osvojio i naslov 2014. godine. Nakon sedam godina provedenih kao asistent Gregga Popovicha u Spursima, Udoka je 2019. godine postao pomoćni trener u Philadelphia 76-ersima, dok je ove sezone bio pomoćnik Steveu Nashu u Brooklyn Netsima.


Na mjestu glavnog trenera u Celticsima Udoka će zamijeniti Brada Stevensa koji je nakon osam sezona provedenih kao glavni trener promoviran u predsjednika košarkaških operacija u klubu umjesto Dannyja Aingea. Stevens je tijekom svog boravka na klupi Celticsa ostvario omjer 354-282 u ligaškom dijelu sezone te 38-40 u doigravanju.