Nisu prošli kontrole

Čak dvadesetoro atletičara dobilo zabranu nastupa na OI zbog dopinga, najviše ih dolazi iz Nigerije

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nigerijski atletski savez (AFN) je u četvrtak objavio priopćenje u kojem priznaje "neuspjeh" i preuzima odgovornost za svaki propust koji je doveo do ovih diskvalifikacija, no dodaje da su svi nigerijski atletičari koji žive u SAD-u obavili potrebna testiranja.



TOKIO Dvadesetoro atletičara, među kojima je desetoro iz Nigerije, dobilo je zabranu  nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju jer nisu zadovoljili standarde antidopinške kontrole izvan natjecanja, objavila je u četvrtak Jedinica za integritet atletike (AIU).


Tih dvadesetoro atletičara dolaze iz zemalja koje AIU svrstava u “A kategoriju”, odnosno smatra ih “visokorizičnim”, a čiji se predstavnici moraju podvrgavati testiarnjima na doping tri puta u roku od tri mjeseca uoči nekog velikog natjecanja.


Nigerija je najviše pogođena jer je njenih desetoro od ukupno 23 atletičara dobilo zabranu nastupa na OI u Tokiju.




Agencija France Presse doznaje iz dobro obaviještenih izvora da nigerijska sprinterica Blessing Okagbare, jedna od kandidatkinja za osvajanje naslova olimpijske pobjednice na 100 m, nije na tom popisu.


Nigerijski atletski savez (AFN) je u četvrtak objavio priopćenje u kojem priznaje “neuspjeh” i preuzima odgovornost za svaki propust koji je doveo do ovih diskvalifikacija, no dodaje da su svi nigerijski atletičari koji žive u SAD-u obavili potrebna testiranja.


“Međutim, nekoliko atletičara koji su članovi američkog koledž sustava, testirano je, ali je AMA ocijenila da ti testovi nisu provedeni u skladu s potrebnim normama uzimanja i analize”, navodi AGN.


Druge zemlje čiji su atletičari diskvalificirani su Kenija (2), Bjelorusija (3), Etiopija (1), Maroko (1) i Ukrajina (3).


Dvoje kenijskih atletičara koji su isključeni omogućili su tako da se prije službene potvrde sudionika OI na popis onih koji idu u Tokio uvede svjetski prvak na 1.500 m Timothy Cheruiyot, koji je na kenijskim kvalifikacijama bio četvrti, na štetu Kamara Etyanga, drugog u kvalifikacijama.