Uspjeh Hrvata

Čak četvorica hrvatskih gimnastičara izborila finale Europskog prvenstva u Mersinu

Hina

Filip Ude/FOTO Reuters

Filip Ude/FOTO Reuters

Dat ću sve od sebe da se sada dobro regeneriram, dobro odtreniram i pripremim se za finale gdje očekujem borbu za medalje ako ne i za najviše postolje - poručio je Seligman



MERSIN Čak četiri hrvatska reprezentativca izborila su nastup u finalu 34. Europskog prvenstva u muškoj sportskoj gimnastici kojemu je domaćin Mersin. Tin Srbić (ZTD Hrvatski Sokol) na preči, Robert Seligman (GD Osijek-Žito) i Filip Ude (GK MZ Macan) na konju s hvataljkama te Aurel Benović (GD Osijek-Žito) na tlu.


Final je nedjelju, a dodajmo kako je Jakov Vlahek (ZTD Hrvatski Sokol) zauzeo 14. mjestu na konju s hvataljkama.


Branitelj europskog srebra na preči danas je u kvalifikacijama imao najbolju ocjenu – 14,333, a s vrha je sve druge gledao i Robert Seligman, najbolji danas na konju s hvataljkama (14,300), dok je Filip Ude finale izborio kao sedmi (13,433) – ukupno je bio osmi, ali ispred njega bila su tri Ukrajinca, a samo dvojica iz iste zemlje smiju u finale. Svoje prvo europsko finale naš najbolji parteraš Aurel Benović ulovio je sa šestom ocjenom (14,333).




“Odradio sam kvalifikacije na ovogodišnjem čudnom Europskom prvenstvu. Iskreno, planirao sam ići vježbu sa startom 6.2, na kraju je ispalo 5.8 zato što sam jednostavno malo krivo krenuo, kako mi kažemo “čupao” sam se, izvlačio na puštanjima, letovima i odlučio u sred vježbe da jedan element, točnije element “Možnik” izbacim,” komentirao je Srbić.


“Nisam se uspio skroz pripremiti u glavi kao da je EP, nego sam imao osjećaj kao da je trening. Nisam uspio malo adrenalina u sebe ubaciti, to me malo omelo. Ali, svejedno sam uspio odraditi u ovoj situaciji. Prvi sam u kvalifikacijama i ništa, u finalu sigurno nema ovakvih kalkulacija. Idem na svoju najbolju vježbu koju trenutno mogu izvesti i najčišću i idemo napasti medalje,” dodao je Tin nakon što je ušao u svoje drugo finale na EP-ima.


U čak devetom europskom finalu u karijeri borit će se Osječanin Robert Seligman.


Od onog prvoga u Debrecenu 2005. godine (4. mjesto) prošlo je čak 15, a nanizao je i Amsterdam 2007. (8. mjesto), broncu u Lausanni 2008., 4. mjesta u Montpellieru 2012. i 2015. i Cluju 2017., 6. mjesto u Bernu 2016, srebro u Glasgowu 2017. i sada je dočekao Mersin.


“Neizmjerno sam sretan, jer, odvježbao sam odlično svoju vježbu, onu koju sam zacrtao i zauzeo prvo mjesto u kvalifikacijama. Bez lažne skromnosti, znao sam da sam jedan od favorita, ali konj s hvataljkama je kao i greda, iznimno nestabilna sprava i nikada se ne zna što se može dogoditi. Dat ću sve od sebe da se sada dobro regeneriram, dobro odtreniram i pripremim se za finale gdje očekujem borbu za medalje ako ne i za najviše postolje”, poručio je Seligman.


U okruglom 10. seniorskom europskom finalu borit će se Filip Ude. On je pak nanizao Volos 2006. (6. na tlu i konju), Amsterdam 2007. (7. na konju, 17. u višeboju), Lausanne 2008. (srebro na konju), Berlin 2011. (19. u višeboju), Mosku 2013. (8. na konju), Sofiju 2014. (7. na konju) i Glasgow 2018. (6. na konju).


“Jesam i nisam zadovoljan. Zadovoljan sam jer sam ušao u finale, a nisam zadovoljan zato što nisam uspio napraviti cijelu vježbu, pao sam. Ali evo, takva situacija je da mi je svejedno to bilo dovoljno da budem sedmi. Vjerujem da ću napraviti bolju vježbu, cijelu, u nedjelju u finalu. Bez obzira što mi se sve događalo u ovih mjesec dana kad sam bio i zaražen COVID-om, nadam se da ću uspjeti smoći snage i to odraditi kako treba“.


Hrvatska nakon pet godina i finala dvojice Osječana Andreja Korosteljeva i Tomislava Markovića u Montpellieru 2015. ponovno ima parteraša među osam. I on ponovno dolazi iz Osijeka.


“Nisam ni svjestan što sam napravio. Ulazak u finale je ono što sam najavljivao i evo ostvario sam, zato sam iznimno sretan. Napokon imam priliku biti u borbi za medalje. Napravio sam danas jednu veliku grešku odmah na drugom elementu, izgubio sam čak sedam desetinki, bez toga bi konačna ocjena bila puno veća, ali sve u svemu, jako sam zadovoljan, ispunio sam svoj prvi cilj,” kazao je Benović.


Iako se reprezentaciji u Turskoj priključio praktički samo nekoliko sati prije kvalifikacija, Jakov Vlahek je zauzeo 14. mjesto (13,033) među 39 vježbača na konju s hvataljkama.


Hrvatska će tako u nedjelju imati čak šest gimnastičara u borbi za medalje – juniori na konju s hvataljkama Mateo Žugec i Liam Rabić, a nakon njih istoga dana Aurel Benović na tlu, Robert Seligman i Filip Ude na konju s hvataljkama i za kraj Tin Srbić na preči.