HNL

Bruno Goda zapečatio riječko slavlje protiv žilavih Puljana. Po svemu sudeći, derbi 5. svibnja bit će ključan u utrci za titulu!

Denis Frančišković

Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

U konačnici bodovi su ono po što su Bijeli došli na jug Istre i zasluženo slavili u tvrdoj utakmici



RIJEKA U 84. minuti susreta svježi Petrovič izveo je korner s lijeve strane, Marešić se poskliznuo u ključnom trenutku na vrhu peterca, a Goda još bolje reagirao i glavom pospremio loptu u kut Majkića – 2:0. Bio je to trenutak za potvrdu važne pobjede Riječana Drosini i pečat na novi trobod u ogledu u kojem je Rijeka odigrala slabo prvo i puno bolje drugo poluvrijeme.


U drugoj minuti sudačke nadoknade Goda je sjajno asistirao za Grgića, a on u padu sa sedam metara prebacio loptu preko grede. Pobjeda Rijeke u konačnici je mogla biti i uvjerljivija iako prvih 45 minuta to nije naslućivalo. Ipak na kraju se sve pretvorilo nekako u rutinsku pobjedu.


U konačnici bodovi su ono po što su Bijeli došli na jug Istre i zasluženo slavili u tvrdoj utakmici. Momčadi Željka Sopića bilo je možda još i teže od očekivanog, no Rijeka je po tko zna koji put ovog proljeća pokazala da zna prelomiti utakmicu i kad ne ide baš dobro, sačuvati i povećati stečeni kapital.




Riječani su tako zadržali isto odstojanje ispred Dinama s kojom nastavljaju utrku za novog prvaka Hrvatske. Kako se sve razvija, po svemu sudeći mogao bi biti ključan međusobni derbi 5. svibnja na Rujevici.


Riječani su prvo poluvrijeme zaključili s rezultatskim plusom iako su Puljani ostavili bolji dojam. Zeleno-žuti bolje su ušli u utakmicu, postavili se bolje u duel igri i kvalitenije pokrivali prostor. Uz to pokupili su brojne odbijance i druge lopte, izgledalo je kao da se oni borbe za naslov, a Rijeka za sredinu ljestvice.


Slalom Pjace


U trenucima kad je Rijeka imala loptu i kretala s njom od Labrovića, Tramezzanijeva momčad se čak odlučivala za visok pritisak s Ekongom i Filetom. Sve se zorno vidjelo već u 5. minuti kada je Šveđanin Ekong probio desnu stranu poput šila, odlučio se za bijeg od svog do protivničkog šesnaestarca pri čemu ga je Selahi uzalud pokušavao stignuti, no završni udarac bio je loš, pretrčani metri, silina i brzina očito su učinili svoje.


U 14. minuti Marešić je zaprijetio Labroviću iz slobodnog udarca s 25 metara, silovita lopta sijevnula je iznad njegove glave i grede.


Riječani su u uvodnoj fazi igre izgledali poprilično suzdržani, nikako nisu uspjeli uspostaviti svoj prepoznatljiv obrazac i balans igre. Puljani su dominirali agresijom, često i malo žešćom, ali plijenili rastrčanošću. Opasno za Labrovića moglo je biti i u 29. minuti, Filet se nenadano našao u situaciji koja je puno obećavala, iz okreta s osam metara pucao je, ali pravo u Rijekinog dobro postavljenog vratara.


I onda kako to obično često biva jedna dobra riječka akcija prelomila je tijek utakmica. Pjaca je sjajno nanizao nekoliko igrača u šesnaestercu i pao, a lopta došla do Fruka koji je iskosa dobro ciljao, visoka lopta bila je neuhvatljiva, za Majkića koji je malo izašao s vratiju, ali i za Marešića na crti – 0:1.


Zamjene


Rijeka je tako bez prave igre povela, no da sve nije bilo niti izbliza na očekivanoj i željenoj razini svojim je potezima pokazao odmah nakon odmora i trener Sopić. Jankovića je izveo iz igre i zamijenio Hodžom u srcu veze, dok je Marića u vrhu napada zamijenio Obregon. Očito, Sopiću je trebalo više “dinamita” u igri i pravog odgovora na domaću agresiju.


Već početkom nastavka Riječani su dosta bolje izgledali na ne baš najboljoj travi Drosine. U 47. minuti Smolčić je dobro zahvatio loptu glavom u buketu igrača, a ona prohujala malo kraj rašlji Majkića. Utakmica je dobivala na intezitetu, ali i na oštrini i tenzijama. U 55. minuti domaćini su uzalud tražili najstrožu kaznu nakon što je lopta napucala Hodžu u ruku.


Nova opasnost za domaćine stigala je u 57. minuti kada je Pašalić ubacio u srce šesnaesreca, lopta prošla kroz gužvu, a u završnici Goda je malo zakasnio s uklizavanjem. Bijeli su ubacili u brzinu više, u 62. minuti Pašalić je izdržao sve pokušaje Zeleno-žutih da ga zadrže, dobro proigrao Smolčić na desnoj strani, a on još bolje ubacio u peterac gdje je Obregon ostao kratak u skoku.


S odmakom vremena Rijeka je sve više suzila manevarski prostor Puljana i otupila im oštricu napada, a sama sve više prijetila. Posebno opasno za Majkića bilo je u 69. minuti kada je Obregon dobro uočio Pašalića, a on s 18 metara ciljao kut poluvisokom loptom, međutim Majkić se dobro protegnuo i sačuvao mrežu.


Rijeka je u tim trenucima izgledala stabilno i puno bolje nego u prvom dijelu, no Sopić je pomalo išao na “zatvaranje utakmice” ulaskom Petroviča pojačao je zadnju liniju veze, a s Grgić dobio na hitrini desnog krila.