Liga prvaka

Brozović večeras u Istanbulu nastavlja dugu tradiciju Hrvata, Inter posljednja prepreka Cityju na putu prema triptihu

Igor Duvnjak

Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Oni su favoriti? Nisam stručnjak za postotke, ali znam da igramo s najjačom ekipom svijeta, kaže Inzaghi



RIJEKA Istanbul, drevni Carigrad, večeras je loptački centar svijeta, na Atatürk Olimpijskom stadionu igra se finale nogometne Lige prvaka između Manchester Cityja i Intera, s ove strane Atlantika glavnim sportskim događajem ovih dana, uz finale NBA lige u SAD-u. Dvoboj u Istanbulu magnet je za tolike milijune zaljubljenika u sport u tom stavljanju točke na »i« vječito zanimljive priče o najjačem svjetskom klupskom nogometnom nadmetanju.


Manchester City čeka početak finala u (ne)ugodnoj poziciji favorita, s obzirom na imena kojima raspolaže trener Pep Guardiola i na tolike njihove blistave prezentacije, dojam je da na obale Bospora nikada nije doplovila tako moćna nogometna flota. Dosta se, recimo, prisjetiti utakmice polufinala s Realom koja je itekako ilustrirala razornu moć tih nogometnih krstarica i razarača nad čijom će se paljbom večeras naći Interova obrana.


Duboki presing


– Za uspjeh moramo znati koji sistem koriste, kako igraju s loptom i bez nje. To je jedna jedina utakmica i moramo biti bolji u 90 minuta – rekao je Guardiola, trenutačno najslavniji svjetski nogometni strateg. – Uistinu su odlična ekipa i kada sam ih dobro proučio, shvaćam zašto su stigli do finala. Klub su s poviješću, jako dobri proteklih godina.




Nije samo koliko se dobro brane, nego koliko su dobri s loptom, u protunapadu uvijek pronađu napadača. Odlično stvaranje akcije počinje od Onane, golmana koji je u tome među najboljima na svijetu. Sve to otežava naš duboki presing, ne možeš kontrolirati sve suparnike. Inter je navikao kontrolirati utakmice u Italiji, imaju dobar plan igre sa svakim, morat ćemo se dobro braniti. U finalu smo s velikom ekipom, optimist sam. Imamo samopouzdanja, ali smo također i svjesni kvaliteta suparnika. Za pobjedu moramo znati njihov sistem kako igraju, s loptom i bez nje. Moramo shvatiti kako ih pobijediti.


I slavni članovi tog orkestra iz Manchestera, od čijih izvedbi zastaje dah, optimisti su kao i dirigent, uz sve štovanje suparnika.


– Ne ideš u finale ako nisi jaka ekipa. Igramo dva različita stila, ali oba funkcioniraju – kaže belgijski genijalac Kevin De Bruyne, iskusnik iz Drongena, koji 28. lipnja ulazi u 33. godinu života, u Cityju od 2015. godine, ima već 355 nastupa uz 96 golova i 152 asistencije. Naigrao se i sa sunarodnjakom Lukakuom, Interovim adutom – Lukaku je prijatelj, ali ga moram nadmašiti. Igra samo trofej Lige prvaka.


– Uvijek sam sanjao igrati finale Lige prvaka, čast je biti tu, ali najvažnije je pobijediti. Imali smo nevjerojatnu sezonu, moramo je okončati na najbolji način s odličnim Interom – kaže norveški automat za golove 22-godišnji Erling Haaland, rušitelj napadačkih rekorda, za kojim su već 52 gola u sezoni u isto toliko utakmica u svim natjecanjima.


Njihov suigrač Kyle Walker pamti izgubljeno finale Lige prvaka u sezoni 2020./21., kada je na Dragaou u Portu 1:0 slavio Chelsea.


– Ne bih propustio ovaj finale nizašto na svijetu – rekao je Walker, oporavljen od ozljede.


Strateg Intera Simone Inzaghi se u svemu nada da bi večeras na »Atatürku« kao slavni Francis Drake na moru mogao iznenaditi suparničku nogometnu »Invincibile Armadu«.


Perfekcija


– Naš dugi put je počeo od ždrijeba, nismo imali sreće izvukavši Bayern i Barcelonu. Ostvarili smo lijep niz i stigli u finale, ali sve je počelo još lani susretima s Realom i Liverpoolom, kasnije finalistima. Na Cityju radimo još od uzvrata Lige prvaka protiv Milana. Oni su favoriti? Nisam stručnjak za postotke, ali znam da igramo s najjačom ekipom svijeta, koja je u šest godina pet puta osvojila najjače prvenstvo na svijetu – kaže stručnjak iz Piacenze, trener kluba koji je triput bio europski prvak, šest puta sudionik finala. U momčadi mu je i hrvatski as Marcelo Brozović, nastavljajući dugu tradiciju Hrvata u finalima Lige prvaka.


– Moramo biti oprezni i nastupiti kao prava momčad. Nasuprot smo najboljima, fantastičnoj momčadi i treneru koji je obilježio epohu, trebamo biti perfektni. Znali smo po susretu City – Real da će oni biti favoriti, ali u nogometu favoriti ne pobjeđuju uvijek. Epizode mogu odlučiti utakmicu i moramo ih navesti na našu stranu da ne mogu činiti razliku. Za nas je to najvažnija utakmica.


Najvažnija u mojoj karijeri. Također i za moje igrače. Onana i Džeko su igrali polufinale, nitko nije igrao u finalu. Ovo nam je nagrada za sve napore ove godine. Protekla tri mjeseca su mi se oporavili svi igrači, činio sam rotacije svakih 48-72 sata i Inter je ostvario velike stvari. City lovi trofej Lige prvaka godinama, dok smo mi u protekle dvije sezone načinili velike korake naprijed da se vratimo na određene razine. Želimo odigrati veliku utakmicu.


U sezoni, kada smo igrali važne susrete lišeni bitnih igrača, oni koji su igrali izvukli su nevjerojatne stvari. Igrali smo kao »Grande Inter« u utakmicama koje su nazivali »posljednjom obalom«, uvijek nam je glava bila na mjestu. Tako mora biti i sada. City-Real 4:0? Jako štujem City i Guardiolu, vidio sam ih u finalu.


Kompletni su, fizički tehnički velika ekipa koja odlično i čuva loptu i ide u napad. Nasuprot će imati Inter koji mora nastojati oteti loptu i pokrivati svaki centimetar terena jer oni dobro osvajaju prostor. Bitan je početak, moramo tu biti dobri jer City uvijek krene snažno, ali mi smo u početku uvijek oprezni i koncentrirani.