Loš derbi

Brodić s bijele točke naplatio nepromišljenu reakciju Gode. Tek nakon 50. minute do izražaja je počeo dolaziti – nogomet

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Goda je u svom kaznenom prostoru bez ikakve potrebe zabio podlakticu u tjeme Darija Špikića i skrivio jedanaesterac koji je Fran Brodić pretvorio u pobjedu



ZAGREB Nevjerojatno nepromišljena reakcija Brune Gode u zadnjoj od četiri minute sudačke nadoknade derbija skupo je koštala Rijeku na stadionu Maksimir. Obzirom na prikazano, preskupo. Tada je, naime, Martin Baturina uputio očajnički centaršut s lijeve strane, a Goda je u svom kaznenom prostoru bez ikakve potrebe zabio podlakticu u tjeme Darija Špikića i skrivio jedanaesterac koji je Fran Brodić pretvorio u pobjedu. 


Foto galerija: Utakmica Dinamo - Rijeka u Zagrebu Foto: Davor Kovačević


Otvaranje utakmice bilo je žustro i prilično čvrsto, pogotovo s domaće strane. Na primjer, Baturina je na isteku 1. minute naskočio na Lindona Selahi i okrznuo ga je laktom po licu. Tada se činilo da je Bel odlučio postaviti kriterij na razinu onoga što se kolokvijalno naziva „muška igra”. Razvoj utakmice je pokazao da je taj dojam bio pogrešan.  


Raspored snaga na terenu je, pak, ponudio blagu inicijativu Rijeke, s time da je Dinamo u tri navrata pokušao zaprijetiti iz prekida, izazvavši samo gužvu u šesnaestercu. Bile su to one situacije koje podižu razinu decibela na tribinama, ali samo slučajno mogu iznjedriti pravu opasnost.


Foto galerija: Riječki navijači na Maksimiru Foto: Davor Kovačević




Igrala se 17. minuta kada je Rijeka pokušala razviti kontru, a Toni Fruk je pri tome u trku okrznuo Josipa Mišića koji ga je pokušao zagraditi tijelom. U dotadašnjem dijelu utakmice bilo je grubljih prekršaja, ali Bel je baš u tom trenutku odlučio posegnuti za prvim žutim kartonom. Naravno, uz oduševljenje većeg dijela tribina.


Devet minuta kasnije Rijeka je uspjela razviti kontru i Franjo Ivanović je pobjegao Maximeu Bernaueru kojem je istrčavanjem izvan kaznenog prostora pokušao pomoći Ivan Nevistić. Riječki napadač je proletio kroz zrak, Bel je izvadio žuti karton za golmana Dinama, a zatim je, s odmakom od minute, išao gledati snimku tog prekršaja. Za pretpostaviti je da se na to odlučio nakon poziva iz VAR sobe. 


Za pretpostaviti je da ga je zanimalo ima li tu elemenata za isključenje. Bel je gledanju snimke posvetio dvadesetak sekundi, nakon čega je poništio svoje odluke i dao loptu Dinamu, čime je, naravno, izazvao erupciju prosvjeda s riječke klupe. Budući da je VAR protokol prilično jasno definira situacije u kojima se intervenira, bit će zanimljivo čuti što o toj situaciji ima za reći Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza.


Nešto kasnije Bel je samog sebe uvukao u čudesni svijet kompenzacije. Ivanović je na Kevinu Theophileu-Catherineu demonstrirao kako izgleda školski primjer prekršaja za žuti karton. Bel mu je, međutim, progledao kroz prste. Naime, Ivanović je već imao žuti karton zbog prigovora


Do kraja prvog dijela Dinamo je preuzeo inicijativu. Tako je u druoj od četiri minute sudačke nadoknade Takuro Kaneko centaršutom s desne strane na drugoj stativi pronašao Brunu Petkovića čiji je udarac glavom usmjerio loptu prema suprotnom kutu. Nediljko Labrović već je bio savladan, ali Stjepan Radeljić se pojavio niotkuda i glavom obranio gol.


Na početku nastvaka Rijeka je postigla gol preko Mirka Marića koji je zamijenio Ivanovića. No, ubrzo je u VAR sobi utvrđeno da se strijelac nalazio i malom zaleđu. Modri su uzvratili u 53. minuti, kada je Petar Sučić s lije strane poslao oštru prizemnu loptu preko peterca. Srećom po Rijeku, Kaneko je na drugoj stativi reagirao poput netalentiranog rekreativca.


Tu je do izražaja konačno počeo dolaziti i nogomet. Tako je u 56. Minuti Marko Pjaca odapeo sa osamnaest metara, natjeravši Nevistića na atraktivnu intervenciju. Vrlo brzo je Labrović zaustavio Špikićev pokušaj, a Marić je pred golom Dinama neuspješno tražio rješenje petom nakon prizemnog ubacivanja Marca Pašalića.


Na ulasku u zadnjih pola sata igre Dinamo je pokušao pojačati pritisak i stigao je do nekoliko obećavajućih situacija iz gužvi i prekida. Rijeka je, pak, izgubila zamah u tim trenucima, no nije joj trebalo dugo vremena da se pribere i vrati raspored snaga u kakvu-takvu ravnotežu.


Kako se bližio kraj utakmice, tako je rasla razina opreza na obje strane. Modrima je pala koncentracija u 82. minuti, kada se iz njihovog kornera izrodila kontra za Rijeku. Međutim, gosti su to odradili na razini Kanekove reakcije pred njihovim golom u ranoj fazi drugog dijela. Sve je vodilo prema neriješenom rezultatu, a onda je stigla četvrta minuta sudačke nadoknade…